Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 2024
More

    «Χάσμα» στο επιτοκιακό περιθώριο μεταξύ ελληνικών και ευρωπαϊκών τραπεζών

    «Χάσμα» στο επιτοκιακό περιθώριο μεταξύ ελληνικών και ευρωπαϊκών τραπεζών

    Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αυξήσει το επιτοκιακό περιθώριο κατά 123 μονάδες βάσης από το 2022

    Το επιτοκιακό περιθώριο των ελληνικών τραπεζών συνέχισε να διευρύνεται κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, φτάνοντας το 3,37%, σχεδόν διπλάσιο από το μέσο όρο του 1,62% των συστημικών τραπεζών της Ευρωζώνης. 


    Σύμφωνα με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), οι ελληνικές τράπεζες έχουν αυξήσει το επιτοκιακό περιθώριο κατά 123 μονάδες βάσης από το 2022, σε αντίθεση με την αύξηση κατά μόλις 26 μονάδες βάσης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

    Αυτή η διεύρυνση αποδίδεται κυρίως στα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων και στους χαμηλούς δείκτες δανείων προς καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών. Παρά τις συγκρατημένες αυξήσεις επιτοκίων σε δάνεια, όπως τα στεγαστικά, οι ελληνικές τράπεζες διατήρησαν χαμηλά τα επιτόκια καταθέσεων, ενισχύοντας έτσι το επιτοκιακό περιθώριο. Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες αντλούν το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησής τους από καταθέσεις νοικοκυριών, οι οποίες αποτελούν το 59,5% της χρηματοδότησής τους, έναντι του 34% στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

    Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, η Ελλάδα ήταν μεταξύ των τριών χωρών με το υψηλότερο περιθώριο δανείων και καταθέσεων το 2023, ακολουθώντας τη Λετονία και τη Λιθουανία. Η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών ενισχύθηκε σημαντικά, φτάνοντας το 1,09 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2024, σημειώνοντας αύξηση 40% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, έναντι αύξησης 6,8% για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.


    Τα έσοδα από τόκους αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερο ποσοστό των συνολικών εσόδων των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με τις ευρωπαϊκές. Συγκεκριμένα, τα έσοδα από τόκους ανήλθαν στο 79% των συνολικών λειτουργικών εσόδων για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν 60,5%. Αντίθετα, τα έσοδα από προμήθειες στις ελληνικές τράπεζες ήταν 16,2%, έναντι 28,8% για τις ευρωπαϊκές.

    Τα καθαρά έσοδα από τόκους των ελληνικών τραπεζών έφτασαν τα 2,1 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2024, έναντι 1,8 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, ενώ τα καθαρά έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν στα 433,6 εκατ. ευρώ από 385,5 εκατ. ευρώ. Το συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων αυξήθηκε κατά 900 εκατ. ευρώ, φτάνοντας τα 154,5 δισ. ευρώ.




    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ