Μπροστά σε ένα εξαιρετικό εύρημα βρέθηκαν ερευνητές, όταν μέλη του συνδέσμου χειριστών ανιχνευτών μετάλλων, με το όνομα “Gryf”, ανακάλυψαν ένα σπάνιο σπαθί και τσεκούρια από την εποχή του Μεσαίωνα. Οι ερευνητές κάνουν λόγο για έναν θησαυρό μεσαιωνικών όπλων.
Η ανακάλυψη έγινε κοντά στο χωριό Wielka Tymawa, στο Βοεβοδάτο Warmian-Masurian της Πολωνίας. Εκεί ήλθαν στο φως ένα σπαθί με δύο λαβές και δύο κεφαλές από τσεκούρια του 14ου και του 15ου αιώνα. Η ομάδα, πραγματοποίησε την ανακάλυψη κατά τη διάρκεια μιας αδειοδοτημένης έρευνας. Πλέον, έχει παραδώσει τα αντικείμενα στο μουσείο στην Ostróda για συντήρηση και μελλοντική έκθεση.
Εμπειρογνώμονες από μουσεία και αρχαιολόγοι, εκφράζουν τον θαυμασμό τους με την εξαιρετική κατάσταση στην οποία διατηρήθηκαν τα ευρήματα. Το σπαθί, περίπου ενός μέτρου σε μήκος έχει ακόμη τη λαβή, το μπροστινό του μέρος και το προστατευτικό του, άθικτα.
Αυτά, είναι τα στοιχεία που καθιστούν τα ευρήματα, θησαυρό και την ανακάλυψη εξαιρετικά σπάνια.
Το σχέδιο του όπλου, θυμίζει τα σπαθιά «ενός χεριού και μισού» (Hand-and-a-Half Sword), ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο σχέδιο στη διάρκεια του μεσαίωνα. Η αιχμηρή του λεπίδα, υποδηλώνει πως, κυρίαρχος σκοπός του ήταν η κρούση και το τρύπημα της πανοπλίας. Επρόκειτο για την περίπτωση που ο πολεμιστής κρατούσε δύο σπαθιά ένα κανονικό και ένα λίγο μικρότερο.
«Πολύτιμη προσθήκη στο μουσείο»
Ο Łukasz Szczepański, αρχαιολόγος στο μουσείο της Ostróda, θεωρεί πως, η ανακάλυψη εμπλουτίζει σημαντικά την αξία της συλλογής του μουσείου. Τα μεσαιωνικά όπλα, ανακαλύφθηκαν σε ένα σημείο κοντά στον ποταμό Όσα, ποταμό που ιστορικά είχε άγρια και δαιδαλώδη πορεία. Ειδικοί της αρχαιολογίας, θεωρούν πως τα αντικείμενα μπορεί να παρέμειναν επί αιώνες κάτω από το νερό, εξ ου και η τόσο καλή τους διατήρηση.
Ένας πέλεκυς μάλιστα, είχε πάνω του διατηρημένο θραύσμα του ξύλινου στελέχους του, κάτι που δεν το συναντάς συχνά σε αυτού του είδους τα ευρήματα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που, χειριστές ανιχνευτών μετάλλων της ομάδας “Gryf” συμβάλλουν σε μια μεγάλη ιστορική ανακάλυψη στην περιοχή. Πριν από λίγα χρόνια, η ομάδα διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ανακάλυψη ενός θησαυρού από παλιά ασημένια νομίσματα της Δυναστείας των Καρολιδών, κοντά στο Biskupiec.
Η εργασία τους, οδήγησε στην ανακάλυψη περισσότερων από 130 ασημένιων δηναρίων και θραυσμάτων από νομίσματα του 9ου αιώνα.
Η ανακάλυψη του μεσαιωνικού ξίφους και των πελέκεων, ρίχνουν φως στη βαθιά ριζωμένη ιστορία της Βαρμίας και της Μασουρίας. Το μουσείο Ostróda ξεκίνησε τις ακτινογραφίες και την συντήρηση των αντικειμένων, με σκοπό την τοποθέτησή τους στο μέλλον, σε μια μόνιμη έκθεση.