Την τελευταία δεκαετία σημειώνεται μια αύξηση του ποσοστού των ζευγαριών που είτε προσπαθούν φυσικά είτε ανατρέχουν στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σε ηλικία μετά τα 40. Είναι γνωστό ότι σε αυξημένη αναπαραγωγική ηλικία η σύλληψη δεν είναι εύκολη. Συνάμα ο σύγχρονος τρόπος ζωής (στρες, κακή διατροφή, καθιστική ζωή, ρυπογόνες ουσίες) δεν είναι βοηθητικός.
Ο ειδικός Dr Μαρινάκης απαντάει σε μερικές από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις και δίνει συμβουλές για να μείνετε έγκυος μετά τα 40.
Είναι δυνατόν να μείνετε έγκυος με φυσική σύλληψη μετά τα 40;
ΝΑΙ! Ενώ η γονιμότητα μειώνεται με την πάροδο του χρόνου (ξεκινώντας από την ηλικία των 30 ετών) είναι πιθανό να μείνετε έγκυος χωρίς θεραπείες γονιμότητας μετά την ηλικία των 40.
Ωστόσο, οι γυναίκες μετά τα 40 έχουν λιγότερες πιθανότητες να συλλάβουν με φυσικό τρόπο από ότι σε νεαρότερη μητρική ηλικία. Η πιθανότητα να μείνετε έγκυος φυσικά μετά την ηλικία των 40 ανά περίοδο είναι 5% έναντι 25% για τις γυναίκες στα 20 τους.
Επίσης αυξάνεται και το ποσοστό αποβολών με την ηλικία. Aυτό οφείλεται στη μεγαλύτερη πιθανότητα γενετικών ανωμαλιών στα ωάρια μετά την ηλικία των 40.
Πόσα ωάρια έχει μια γυναίκα στα 40;
Όταν γεννιούνται τα κορίτσια, οι ωοθήκες τους περιέχουν τον συνολικό αριθμό ωαρίων που θα έχουν – περίπου ένα εκατομμύριο! Ο αριθμός αυτός μειώνεται όσο μεγαλώνουν. Οι γυναίκες χάνουν περίπου 30 ανώριμα ωάρια την ΗΜΕΡΑ!
Αυτό σημαίνει ότι όταν μια γυναίκα φτάσει στην εφηβεία οι ωοθήκες της περιέχουν 300.000 ωάρια. Στα 30 της έχει πέσει στις 100.000. Οι εκτιμήσεις λένε ότι μέχρι την ηλικία των 40 γυναικών έχουν απομείνει μόνο περίπου 20.000 ωάρια.
Πως μπορεί να ελεγχθεί το απόθεμα των ωαρίων;
Το απόθεμα των ωαρίων μπορεί να ελεγχθεί με μια εξέταση αίματος που ονομάζεται ορμόνη Anti-Mullerian. Η AMH είναι μια ορμόνη που παράγεται από τα ωοθυλάκια στις ωοθήκες μιας γυναίκας και μειώνεται κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ζωής της γυναίκας. Όσο χαμηλότερος είναι ο αριθμός AMH μιας γυναίκας, τόσο λιγότερα ωάρια παραμένουν στο απόθεμα των ωοθηκών της.
Είναι κακά τα αυγά μου μετά τα 40;
Όλες οι γυναίκες έχουν ένα ποσοστό ωαρίων που είναι γενετικά μη φυσιολογικά. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν αυτά τα ωάρια γονιμοποιηθούν, τα έμβρυα δε θα είναι γενετικά σωστά για να επιτευχθεί εγκυμοσύνη. Το ποσοστό των φυσιολογικών ωαρίων που έχει μια γυναίκα μειώνεται όσο μεγαλώνει. Στην ηλικία των 25, μια γυναίκα έχει περίπου 75% φυσιολογικά ωάρια. Μέχρι την ηλικία των 35 ετών, ο αριθμός αυτός πέφτει σε περίπου 45%, και στα 40, είναι περίπου 20-30%.
Πώς μπορώ να βελτιώσω τη γονιμότητα μετά τα 40;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι βελτίωσης της γονιμότητας οι οποίοι γίνονται ιδιαίτερα σημαντικοί μετά την ηλικία των 40 ετών.
Πότε θα πρέπει να απευθυνθώ σε ειδικό;
Αν σχεδιάζετε εγκυμοσύνη και είστε σε ηλικία άνω των 40 θα πρέπει άμεσα να γίνει ένας ενδελεχής προ-γενετικός έλεγχος.
Θα πρέπει να διερευνηθούν παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη ή και περισσότερες δυσκολίες στη σύλληψη. Παραδείγματα είναι η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, οι διαταραχές του θυρεοειδούς, τα ινομυώματα και η ενδομητρίωση.
Παράλληλα κατά τη διάρκεια των προσπαθειών θα πρέπει να γίνει στο ζευγάρι ένας βασικός έλεγχος γονιμότητας (μέσα στο εξάμηνο) όπως βατότητα σαλπίγγων, έλεγχος σπέρματος και ωοθηκικής επάρκειας.
Αν χρειαστεί εξωσωματική, υπάρχουν καλά ποσοστά επιτυχίας;
Οι εξελίξεις στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Εξατομικευμένα πρωτόκολλα,προετοιμασία για τη βελτιστοποίηση της γονιμότητας, ένα σύγχρονο εμβρυολογικό εργαστήριο αλλά κυρίως η εξειδίκευση και η εμπειρία μας στον τομέα αυτό είναι τα εργαλεία μας για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Για το λόγο αυτό βλέπουμε πολύ υψηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης από αυτά που είχαν αναφερθεί στο παρελθόν και που καταγράφονται και μέχρι σήμερα!
Εάν θέλετε να μείνετε έγκυος μετά τα 40, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να σας βοηθήσουμε να πετύχετε αυτόν τον στόχο και να έχετε μια υγιή εγκυμοσύνη.
Σας ενθαρρύνουμε να προγραμματίσετε μια επίσκεψη πριν τη σύλληψη για να μην χάνετε πολύτιμο χρόνο, επισημαίνει ο ειδικός γυναικολόγος αναπαραγωγής Dr. Μαρινάκης με πλούσιο κλινικό και ερευνητικό έργο στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε αυξημένη αναπαραγωγική ηλικία.