Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
More

    Clawback από 23%-34% για εξετάσεις σε γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα

    Περίπου 30% παραπάνω ήταν οι διαγνωστικές εξετάσεις που πραγματοποίησαν οι ασθενείς – ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ το 2022 ύστερα από παραπομπή του θεράποντος γιατρού τους, σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Οργανισμού για την αποζημίωση γιατρών και διαγνωστικών κέντρων.

    Στη διαπίστωση αυτή κατέληξε το Συντονιστικό Όργανο των φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) μετά και την πληρωμή του Δεκεμβρίου 2022 από τον ΕΟΠΥΥ και τη δημοσιοποίηση των στοιχείων υποβολών για το πρώτο και δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι συνολικές απαιτήσεις των παρόχων ΠΦΥ για το 2022 ανήλθαν στα 674.438.169 ευρώ όταν το πιστωτικό όριο του ΕΟΠΥΥ ήταν 476.327.669 ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι η διαφορά να επιστρέφεται στον ΕΟΠΥΥ υποχρεωτικά, με το μεσοσταθμικό ετήσιο clawback να διαμορφώνεται στο 29,37%.

    Το συντονιστικό όργανο επισημαίνει ταυτόχρονα, ότι οι εξετάσεις βιολογικών υλικών, οι αξονικές τομογραφίες, οι μαγνητικές τομογραφίες, τα υπερηχογραφήματα και οι λοιπές εξετάσεις, βάσει των επιμέρους ορίων στον προϋπολογισμό του Οργανισμού, οδηγεί σε υψηλότερες υποχρεωτικές επιστροφές clawback που φτάνουν μεσοσταθμικά το 32,5%, 34%, 33% και 23%, αντίστοιχα.

    Οι εκπρόσωποι των παρόχων πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, επισημαίνουν ότι από την δημοσιοποίηση των στοιχείων, παρατηρείται πίστωση κατά 6 εκατ. ευρώ λιγότερα από τα 482.400.000 που είχε ο υπουργός ανακοινώσει ως πιστωτικό όριο για το 2012.

    Γι΄ αυτό ζητούν από τον υπουργό να τους γνωστοποιήσει τον χρόνο κατά τον οποίο θα πιστωθεί αυτό το ποσό ώστε να υπάρξει μια ελάχιστη μείωση του δυσθεώρητου clawback, ενώ παράλληλα ζητούν ενημέρωση για την δραστική απομείωση που προβλέπεται για το clawback του 2023 στο 5% και για την κατάργησή του το 2024.

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ