Τέσσερις κατηγορίες δανειοληπτών, αναλόγως εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, προβλέπουν σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρυθμίσεις που θα νομοθετήσει η κυβέρνηση για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο.
Στην πρώτη κατηγορία θα μπορούν να ενταχθούν νοικοκυριά με εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ ετησίως και ακίνητη περιουσία μέχρι 185.000 ευρώ, αναλόγως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Στους δανειολήπτες αυτούς που θεωρούνται οι ασθενέστεροι οικονομικά μεταξύ όσων έχουν δανειστεί σε ελβετικό, αναμένεται να προταθεί «κούρεμα» στην τρέχουσα ισοτιμία του ελβετικού φράγκου με το ευρώ κατά 25%. Το επιτόκιο της ρύθμισης προβλέπεται να είναι σταθερό στο 2,30% για όλη την υπολειπόμενη διάρκεια του δανείου.
Στην δεύτερη κατηγορία αναμένεται να υπαχθούν δανειολήπτες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 27.500 ευρώ και ακίνητη περιουσία μέχρι 231.250 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού. Τα κριτήρια είναι διευρυμένα κατά 25% από την πρώτη κατηγορία, ενώ το «κούρεμα» που θα δοθεί θα κινείται στο 20%. Το επιτόκιο προβλέπεται στο 2,50% σταθερό.
Στην τρίτη κατηγορία θα ενταχθούν δανειολήπτες με εισόδημα έως 33.000 ευρώ ετησίως και ακίνητη περιουσία έως 277.500 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού. Το «κούρεμα» μέσω της ισοτιμίας αναμένεται στο 15%, ενώ το επιτόκιο θα διαμορφώνεται στο 2,70%.
Η τέταρτη κατηγορία, τέλος, δεν θα προβλέπει εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια για την ένταξη των δανειοληπτών. Το προβλεπόμενο «κούρεμα» θα ανέρχεται σε 10%.
Οι τελικές αποφάσεις του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναμένονται στα μέσα Ιουλίου. Σημειώνεται ότι οι δανειολήπτες θα έχουν δύο επιλογές, ή την προσφυγή τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό ή την επιλογή της νομοθετικής λύσης της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση η απόφασή τους θα είναι εθελοντική.
Οι δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου ανέρχονται σε περίπου 35.000, με δάνεια ύψους 4,5 – 5 δις. ευρώ. Οι τράπεζες έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους 20.000 δάνεια ποσού 2,5 δις. ευρώ και τα υπόλοιπα ανήκουν στους servicers. Η τελική εκτίμηση για το κόστος με το οποίο θα επιβαρυνθούν τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης από το «κούρεμα» που θα δοθεί στους δανειολήπτες του ελβετικού θα κριθεί από το πλήθος αυτών που θα επιλέξουν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους. Δυνητικά, εφόσον όλοι αποδέχονταν την λύση που θα προτείνει η κυβέρνηση, υπολογίζεται ότι το κόστος για τις τράπεζες θα κινηθεί στα 400 εκατ. ευρώ και περί τα 350 εκατ. ευρώ για τους servicers.