Σε εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία κατέληξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, η οποία προβλέπονται δασμοί 15% στις αμερικανικές εισαγωγές από τη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του αυτοκινητοβιομηχανικού τομέα, δημιουργώντας παράλληλα ένα ταμείο 550 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την υποστήριξη της Ιαπωνία για την πραγματοποίηση επενδύσεων στην Αμερική.
Η συμφωνία, την οποία ο Τραμπ επαίνεσε αφότου εξασφάλισε σημαντικές εξελίξεις σε μια τελευταία 75λεπτη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο την Τρίτη 22 Ιουλίου 2025 με τον κορυφαίο εμπορικό διαπραγματευτή της Ιαπωνίας, γλιτώνει τον βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ από έναν απειλούμενο δασμό 25% που επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ την επόμενη εβδομάδα.
«Είχαν τους κορυφαίους ανθρώπους τους εδώ και εργαστήκαμε σκληρά πάνω σε αυτό, και είναι μια εξαιρετική συμφωνία για όλους», δήλωσε ο Τραμπ σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο την Τρίτη το βράδυ.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, τα ιαπωνικά αυτοκίνητα και ανταλλακτικά θα υπόκεινται στον ίδιο συντελεστή 15% με τις άλλες εξαγωγές της χώρας, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να περιγράψει τη συμφωνία. Σε αντάλλαγμα, η Ιαπωνία θα δέχεται αυτοκίνητα και φορτηγά που κατασκευάζονται σύμφωνα με τα πρότυπα ασφάλειας μηχανοκίνητων οχημάτων των ΗΠΑ, χωρίς να τα υποβάλλει σε πρόσθετες απαιτήσεις – ένα δυνητικά σημαντικό βήμα για την πώληση περισσότερων οχημάτων αμερικανικής κατασκευής στη χώρα.
Κεντρικό στοιχείο της συμφωνίας με την Ιαπωνία είναι η δέσμευση των 550 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ήταν παρόμοια με ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο, βάσει του οποίου ο ίδιος ο Τραμπ θα μπορούσε να κατευθύνει επενδύσεις εντός των ΗΠΑ.
Οι τελικοί όροι της συμφωνίας πρέπει ακόμη να κατοχυρωθούν σε επίσημη διακήρυξη. Νομικές λεπτομέρειες και άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τη δέσμευση επένδυσης των 550 δισεκατομμυρίων δολαρίων βρίσκονται ακόμη υπό διαμόρφωση, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Το χρονοδιάγραμμα των επενδύσεων δεν είναι βέβαιο και δεν είναι σαφές εάν ο Τραμπ θα είναι σε θέση να διαθέσει το πλήρες ποσό κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Η πηγή της ιαπωνικής χρηματοδότησης δεν ήταν επίσης άμεσα διαθέσιμη. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σιγκέρου Ισίμπα δήλωσε ότι το επενδυτικό ποσό θα φτάσει τα 550 δισεκατομμύρια δολάρια και θα προέλθει εν μέρει με τη μορφή εγγυήσεων δανείων.
550 δισεκατομμύρια δολάρια
Ο Τραμπ έπαιξε τον ρόλο του «πιο κοντά» μετά από οκτώ γύρους διαπραγματεύσεων, πιέζοντας για περισσότερες παραχωρήσεις και εξασφαλίζοντας καλύτερους όρους για τις ΗΠΑ σε εκείνη την τελική συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο με τον επικεφαλής διαπραγματευτή του εμπορίου της Ιαπωνίας, Ριοσέι Ακαζάβα, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ και ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ συμμετείχαν στις τελικές συνομιλίες.
Ο Τραμπ έχει ιστορικό στο να θέτει απαιτήσεις της τελευταίας στιγμής στις συνομιλίες, ακόμη και πριν οι ΗΠΑ υπογράψουν τη συμφωνία τους με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Προηγουμένως, Αμερικανοί και Ιάπωνες αξιωματούχοι λέγεται ότι συζητούσαν ένα ταμείο περίπου 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τα κέρδη να κατανέμονται εξίσου. Αλλά σύμφωνα με τους όρους που συμφωνήθηκαν στη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο, η Ιαπωνία συμφώνησε να διαθέσει 550 δισεκατομμύρια δολάρια για επενδύσεις σε έργα στην Αμερική που ο πρόεδρος θεωρεί σημαντικά, μέσω οχημάτων που επιστρέφουν το 90% των κερδών στις ΗΠΑ.
Μια φωτογραφία που κοινοποίησε ο βοηθός του Τραμπ, Νταν Σκαβίνο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει ότι το αρχικό ποσό ήταν 400 δισεκατομμύρια δολάρια, το οποίο φαίνεται να έχει διαγραφεί από τον Τραμπ και να έχει αντικατασταθεί από ένα χειρόγραφο ποσό 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πριν καταλήξουν στα 550 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο αξιωματούχος επεσήμανε ένα υποθετικό σενάριο για το πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν οι επενδύσεις. Ο πρόεδρος θα μπορούσε, για παράδειγμα, να επιλέξει ένα έργο κατασκευής ημιαγωγών που θα μπορούσε να κατασκευαστεί με ιαπωνικά κεφάλαια, να μισθωθεί σε εταιρείες λειτουργίας και το προκύπτον κέρδος από τη μίσθωση να διαιρεθεί 90-10 μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.
Boeing, ρύζι, άμυνα
Η Ιαπωνία συμφώνησε επίσης να αγοράσει 100 αεροσκάφη της Boeing, να αυξήσει τις αγορές ρυζιού κατά 75% και να αγοράσει γεωργικά και άλλα προϊόντα αξίας 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ παράλληλα θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες με αμερικανικές εταιρείες στα 17 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, από 14 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος.
Η χώρα θα συμμετάσχει επίσης σε ένα έργο αγωγού LNG στην Αλάσκα, δήλωσε ο αξιωματούχος, μια προφανής αναφορά σε μια εδώ και καιρό καθυστερημένη επιχείρηση 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει σχεδιαστεί για την εξαγωγή του φυσικού αερίου της πολιτείας σε όλο τον κόσμο. Ο Τραμπ δήλωσε στους νομοθέτες στον Λευκό Οίκο το βράδυ της Τρίτης ότι η Ιαπωνία «σχηματίζει μια κοινοπραξία» για ένα προτεινόμενο έργο LNG στην Αλάσκα. «Είναι όλοι έτοιμοι να κάνουν αυτή τη συμφωνία τώρα», είπε ο Τραμπ.
«Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ διεξάγουν στενές διαπραγματεύσεις με τα εθνικά μας συμφέροντα να διακυβεύονται», δήλωσε ο Ισίμπα στο Τόκιο. «Τα δύο έθνη θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και καλά προϊόντα».
Ο Τραμπ δεσμεύτηκε επίσης να δώσει στην Ιαπωνία μια ρήτρα ασφαλείας για τους επερχόμενους τομεακούς δασμούς, συμπεριλαμβανομένων των αναμενόμενων δασμών σε ημιαγωγούς και φαρμακευτικά φάρμακα — συμφωνώντας ουσιαστικά να μην αντιμετωπίζει τη χώρα χειρότερα από οποιοδήποτε άλλο έθνος όσον αφορά αυτά τα αγαθά, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Στην πραγματικότητα, αυτό σημαίνει ότι η Ιαπωνία θα έχει εγγυημένη όποιος κι αν είναι ο χαμηλότερος παγκόσμιος συντελεστής σε αυτούς τους δασμούς. Οι Αμερικανοί διαπραγματευτές έχουν μέχρι στιγμής αντισταθεί στις προσπάθειες να γίνουν εξαιρέσεις και να γίνουν εξαιρέσεις για τους τομεακούς δασμούς, αν και η συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου περιελάμβανε ένα σχέδιο για περιορισμένη ελάφρυνση από τους δασμούς στον χάλυβα.
Οι μετοχές των ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών σημείωσαν άνοδο στο Τόκιο μετά από αναφορές ότι ο συντελεστής στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας θα μειωθεί από 25% σε 15% για την Ιαπωνία, με την Toyota Motor Corp. να σημειώνει άνοδο άνω του 11%.
Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα επικεντρωθεί στο εμπόριο αυτοκινήτων, καθώς επικρίνει τις εμπορικές ανισορροπίες με τη χώρα. Περίπου το 80% του εμπορικού πλεονάσματος της Ιαπωνίας με τις ΗΠΑ προέρχεται από αυτοκίνητα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων.
Το γιεν κυμάνθηκε στις αρχές της συνεδρίασης του Τόκιο, πριν ενισχυθεί ξανά μετά το ρεπορτάζ του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα NHK σχετικά με τους δασμούς στα αυτοκίνητα. Οι ιαπωνικές μετοχές στον δείκτη Topix σημείωσαν άνοδο, με επικεφαλής τις αυτοκινητοβιομηχανίες, και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αμερικανικών μετοχών σημείωσαν άνοδο.
Πλησιάζει η προθεσμία
Η συμφωνία με την Ιαπωνία έρχεται λίγες ώρες αφότου ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι είχε καταλήξει σε συμφωνία με τις Φιλιππίνες, ορίζοντας δασμό 19% στις εξαγωγές της χώρας. Η έντονη δραστηριότητα έρχεται λίγες ημέρες πριν από την προθεσμία της 1ης Αυγούστου που έθεσε ο πρόεδρος για την επιβολή των λεγόμενων «αμοιβαίων» δασμών που θα πλήξουν δεκάδες εμπορικούς εταίρους.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε για πρώτη φορά το σχέδιο για σαρωτικούς δασμούς σε σχεδόν κάθε εμπορικό εταίρο των ΗΠΑ τον Απρίλιο, μόνο και μόνο για να τους αναστείλει γρήγορα για 90 ημέρες εν μέσω αντιδράσεων της αγοράς, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνίες. Αλλά αυτό το χρονικό διάστημα είδε τις ΗΠΑ να οριστικοποιούν μόνο μια χούφτα συμφωνιών και ο Τραμπ αντ’ αυτού προχώρησε στη μονομερή επιβολή δασμών σε χώρες και μπλοκ πριν από την επικείμενη προθεσμία.
Ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ και οι σύμβουλοί του αρχικά υπέδειξαν ότι σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν ταυτόχρονες συνομιλίες με εμπορικούς εταίρους, ο Τραμπ έδειξε λίγη υπομονή για διαπραγματεύσεις, λέγοντας αντ’ αυτού ότι προτίμησε να ορίσει απλώς τους δασμούς για άλλες οικονομίες. Τις τελευταίες εβδομάδες, έχει στείλει μια σειρά από επιστολές που καθορίζουν τα επίπεδα των δασμών και προχωρά επίσης σε ειδικούς φόρους για τη βιομηχανία, οι οποίοι θα στοχεύουν τομείς όπως ο χαλκός, οι ημιαγωγοί και τα φαρμακευτικά προϊόντα.
Ενώ οι συνομιλίες συνεχίζονται με μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ινδίας, ο Τραμπ δήλωσε ότι περίπου 150 μικρότερες χώρες θα πληγούν με ένα συνολικό ποσοστό μεταξύ 10 και 15%.
Ο Τραμπ αρχικά απείλησε να επιβάλει δασμό 24% στις ιαπωνικές εισαγωγές νωρίτερα φέτος, και στη συνέχεια αύξησε τον δασμό στο 25% σε μια επιστολή νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Αυτό υποδηλώνει ότι οι επανειλημμένες επισκέψεις του Ακαζάβα στην Ουάσιγκτον δεν είχαν καταφέρει να κερδίσουν σημαντική ώθηση ενόψει των εκλογών στην Ιαπωνία, στις οποίες ο Ισίμπα υπέστη άλλη μια οπισθοδρόμηση για την κυβέρνησή του μειοψηφίας.
Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Ιάπωνας πρωθυπουργός συνδέει το μέλλον του με τις εξελίξεις στις συνομιλίες μετά την απώλεια της πλειοψηφίας του κυβερνώντος συνασπισμού του στην άνω βουλή.
Το ζήτημα των αυτοκινήτων ήταν ένα ιδιαίτερο σημείο τριβής στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν κάνει σημαντικά σχέδια για επενδύσεις στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της επένδυσης 280 εκατομμυρίων δολαρίων της Isuzu Motors Ltd. σε νέες εγκαταστάσεις στη Νότια Καρολίνα, και της δέσμευσης 88 εκατομμυρίων δολαρίων της Toyota για την ενίσχυση της παραγωγής υβριδικών οχημάτων.