Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
More

    Data και αειφορία = Dataphoria: Τα πρόσωπα των θριαμβευτών του Sustainability Hackathon

    Δύσκολο πράγμα ο πρωταθλητισμός, σε όποιο επίπεδο κι αν τον κάνεις. Αλλά υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που είχε φτιαγμένοι γι’ αυτό. Και όταν έχουν την κατάλληλη βοήθεια, μπορούν να πετύχουν πολλά. Και σημαντικά…

    Τρανό παράδειγμα είναι Φένια και ο Αναστάσης. Δυο νέοι άνθρωποι που γνωρίστηκαν στα φοιτητικά έδρανα του Πολυτεχνείου και έφτασαν να κατακτήσουν την πρωτιά στο Sustainability Hackathon.

    Το όνομα της δράσης μπορεί να μοιάζει με… έπταθλο αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας μαραθώνιος. Ένας αγώνας για την καινοτομία και την αειφορία, για ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον. Και η Dataphoria της Φένιας και του Αναστάση είναι η μεγάλη νικήτρια.

    Το Sustainability Hackathon είναι μια δράση ανοιχτής καινοτομίας, η οποία αναπτύχθηκε με την πρωτοβουλία της Lidl Ελλάς και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, με την τεχνολογική και οργανωτική υποστήριξη της Crowdpolicy, στο πλαίσιο της εθνικής καμπάνιας «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης» και υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

    Η δράση ενθαρρύνει την ανάπτυξη της καινοτομίας και συνδράμει στη διασφάλιση της βιωσιμότητας, ενώ στοχεύει στην ενεργοποίηση της κοινωνίας και των επιχειρήσεων για τη δημιουργία πρωτότυπων εφαρμογών και λύσεων που αξιοποιούν την τεχνολογία, για να συμβάλουν σε μια βιώσιμη καθημερινότητα.

    Data και αειφορία = Dataphoria: Τα πρόσωπα των θριαμβευτών του Sustainability Hackathon

    Φέτος, το Sustainability Hackathon συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ομάδων και startups από όλη την Ελλάδα: περισσότεροι από 375 διαγωνιζόμενοι, 35 ομάδες και 35 μέντορες συμμετείχαν στον μαραθώνιο καινοτομίας, ενώ 30 ομάδες παρουσίασαν τις ιδέες τους και 5 από αυτές διασφάλισαν την είσοδό τους στο 5μηνο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης για την ανάπτυξη της λύσης τους σε παραγωγική εφαρμογή.

    Στον μεγάλο τελικό, παρουσιάστηκαν οι πέντε ομάδες που είχαν διακριθεί για τα επιτεύγματά τους και η αξιολόγηση της κριτικής επιτροπής ανέδειξε θριαμβεύτρια την Dataphoria.

    Τι κάνει η Dataphoria

    Παρέχει υπηρεσίες ανάλυσης, επεξεργασίας και οπτικοποίησης δεδομένων εξειδικευμένες γύρω από τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η εταιρία απευθύνεται κυρίως σε επιχειρήσεις και δήμους που θέλουν να μετρήσουν τον κοινωνικό και περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο.

    Οι επιχειρήσεις που επιλέγουν να αναπτύξουν περιβαλλοντική και κοινωνική στρατηγική, αποδεδειγμένα έχουν και θα έχουν πολλαπλά οφέλη σε όλους τους τομείς. Αλλά όλα αυτά χρειάζονται και τα κατάλληλα δεδομένα.

    Data και αειφορία = Dataphoria: Τα πρόσωπα των θριαμβευτών του Sustainability Hackathon

    Και εδώ έρχεται η Dataphoria: Με τη μεθοδολογία ανάλυσης, επεξεργασίας και οπτικοποίησης δεδομένων για τη βιωσιμότητα, συνδέονται με τα εταιρικά συστήματα, ανακτούν τα δεδομένα, τα καθαρίζουν, τα μεταμορφώνουν και τα ετοιμάζουν για χρήση. Και, εφόσον γίνει μία φορά, δημιουργούν μια διαδρομή δεδομένων για να ανανεώνονται αυτόματα.

    Το τελικό αποτέλεσμα: Μια πύλη δεδομένων για την αειφορία, με τους δείκτες που επιλέγει να παρακολουθεί κάθε εταιρεία. Επιλέγουν επίσης τα καλύτερα στοιχεία των περιβαλλοντικών επιδόσεων και τα συνδυάζουν σε data stories, τα Greenfographics, που παρέχουν για επικοινωνία στο ευρύ κοινό.

    Από το Sustainability Hackathon στο μέλλον

    Από τον Απρίλιο του 2022, όταν η Dataphoria κέρδισε μια θέση στις ομάδες που διακρίθηκαν στο Sustainability Hackathon της Lidl Ελλάς και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη και για τους επόμενους έξι μήνες, η εταιρία μπήκε στον… επιταχυντή του Sustainability Innovation Lab, όπου είχαν ουσιαστική βοήθεια από την Crowdpolicy για την περαιτέρω στρατηγική τους ανάπτυξη.

    Μεγάλος τους στόχος είναι να μπει η αειφορία στο DNA των επιχειρήσεων και των οργανισμών, να αποτελεί δεύτερη φύση. 

    Οι άνθρωποι πίσω από τη Dataphoria

    Η ιδρυτική ομάδα αποτελείται από δύο νέους μηχανικούς, τη Φένια και τον Αναστάση. Γνωρίστηκαν στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, και είναι φίλοι σχεδόν 15 χρόνια. Στη σχολή, η Φένια ακολούθησε την κατεύθυνση του περιβάλλοντος όπου συμμετείχε σε αντίστοιχα ευρωπαϊκά έργα και στη συνέχεια απασχολήθηκε ως πολιτικός μηχανικός. Ο Αναστάσης, μετά από ένα μεταπτυχιακό στο εξωτερικό, απασχολήθηκε σαν σύμβουλος μηχανικός σε έργα υποδομών στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα όπου ξεκίνησε μια νέα καριέρα ως μηχανικός δεδομένων.

    Data και αειφορία = Dataphoria: Τα πρόσωπα των θριαμβευτών του Sustainability Hackathon
    Φωτογραφία: Danezis stories
    Data και αειφορία = Dataphoria: Τα πρόσωπα των θριαμβευτών του Sustainability Hackathon
    Φωτογραφία: Danezis stories

    Από τα φοιτητικά τους χρόνια ασχολήθηκαν ενεργά με τον εθελοντισμό για το περιβάλλον, ως μέλη της οργανωτικής ομάδας εθελοντών της πανελλαδικής εκστρατείας Let’s do it Greece.

    Πριν 2 χρόνια, συνειδητοποίησαν ότι ζητούσαν περισσότερα από την επαγγελματική τους ζωή. Η εξειδίκευση του Αναστάση ήταν τα δεδομένα και της Φένιας το περιβάλλον. Και οι δύο ήθελαν να συμβάλουν στην αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής, οπότε ξεκίνησαν να σκέφτονται πως μπορούν να συνδυαστούν τα δεδομένα με την αειφορία. Kαι κάπως έτσι γεννήθηκε η Dataphoria…

    Τα υπόλοιπα, δεν είναι ιστορία. Είναι το (καλύτερο) μέλλον!

    Μάθετε περισσότερα για τη Dataphoria στο www.dataphoria.gr

    Data και αειφορία = Dataphoria: Τα πρόσωπα των θριαμβευτών του Sustainability Hackathon

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ