«Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου αναδεικνύουν την αξία και την ανθεκτικότητα του ολοκληρωμένου επιχειρηματικού μας μοντέλου» ανέφερε ο Γ.Στάσσης.
Το προσαρμοσμένο EBITDA της ΔΕΗ για το πρώτο τρίμηνο του 2025 διαμορφώθηκε σε 0,45 δισ. ευρώ, επηρεασμένο από εποχικούς παράγοντες, όπως επισημαίνει η διοίκηση της εταιρείας. Οι δυσμενείς υδρολογικές συνθήκες στην Ελλάδα και οι ασθενείς ανεμολογικές συνθήκες τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία, οδήγησαν σε μειωμένη παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε όλο το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου. Αρνητική επίδραση στην κερδοφορία είχαν και τα χαμηλότερα έσοδα από τη δραστηριότητα διανομής στην Ελλάδα, λόγω καθυστερήσεων στην εφαρμογή των νέων χρεώσεων και της εποχικότητας.
Η εταιρεία εκτιμά ότι η τάση αυτή θα αντιστραφεί στο δεύτερο εξάμηνο.
Οι συνολικές επενδύσεις κατά το τρίμηνο ανήλθαν σε 0,48 δισ. ευρώ, με το 89% να αφορά έργα σε ΑΠΕ, ευέλικτη παραγωγή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο των στρατηγικών στόχων του Ομίλου. Η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ διαμορφώθηκε σε 6,2 GW, συμπεριλαμβανομένων 0,7 GW που προστέθηκαν εντός του τριμήνου. Η αυξητική πορεία αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς έργα συνολικής ισχύος 3,7 GW βρίσκονται υπό κατασκευή, έτοιμα για κατασκευή ή σε διαγωνιστική διαδικασία.
Τον Μάρτιο ξεκίνησε η δεύτερη φάση του φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 490 MW στη Μεγαλόπολη. Η πρώτη φάση των 125 MW αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2025, ενώ η τρίτη φάση, 240 MW, προγραμματίζεται για το 2026. Επίσης, ξεκίνησε η κατασκευή δύο σταθμών αποθήκευσης ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία: του «Μελίτη 1» με 48 MW ισχύ και 96 MWh χωρητικότητα και του «Πτολεμαΐδα 4» με 50 MW ισχύ και 100 MWh χωρητικότητα. Οι σταθμοί αυτοί έχουν στόχο τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης της παραγωγής ΑΠΕ και τη συμβολή στην ευστάθεια του συστήματος. Ο Όμιλος έχει προγραμματίσει έργα αποθήκευσης ισχύος 600 MW για την περίοδο 2025–2027 σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη.
Η λιγνιτική παραγωγή διαμορφώθηκε σε 1,1 TWh, σταθερή σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2024. Αντίστοιχα σταθερή ήταν και η συνολική παραγωγή από ΑΠΕ, με μείωση 240 GWh (-27%) στα υδροηλεκτρικά λόγω μειωμένων εισροών. Τα αιολικά παρουσίασαν μείωση παραγωγής λόγω χαμηλότερης μέσης ταχύτητας ανέμου κατά 6% στην Ελλάδα και 8% στη Ρουμανία. Συνολικά, η παραγωγή από ΑΠΕ έφτασε τις 1,5 TWh, καλύπτοντας το 27% της συνολικής παραγωγής της ΔΕΗ.
Η παραγωγή από φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 69% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, ως αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και της ενίσχυσης των εξαγωγών έναντι των εισαγωγών.
Ο Όμιλος σημείωσε πρόοδο σε θέματα βιωσιμότητας και ESG, με αναβάθμιση της αξιολόγησης από τον οργανισμό ISS σε “C+” από “C”, καθώς και από την S&P Global, με βελτίωση τόσο στον δείκτη CSA (σε 42 από 25) όσο και στο ESG rating (σε 44 από 37).
Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 0,77 δισ. ευρώ. Ο δείκτης καθαρό χρέος προς EBITDA ανήλθε σε 2,9x, κάτω από το όριο των 3,5x, ενώ ο καθαρός δανεισμός στις 31 Μαρτίου 2025 ήταν 5,2 δισ. ευρώ, σταθερός σε σχέση με το τέλος του 2024.
Η διοίκηση της ΔΕΗ θα προτείνει στη Γενική Συνέλευση της 25ης Ιουνίου 2025 τη διανομή μερίσματος 0,40 ευρώ ανά μετοχή. Η αποκοπή του μερίσματος έχει οριστεί για τις 21 Ιουλίου 2025.
Για το σύνολο του 2025, η εταιρεία επιβεβαιώνει τους στόχους της για προσαρμοσμένο EBITDA ύψους 2 δισ. ευρώ, προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη άνω των 0,4 δισ. ευρώ και μέρισμα 0,60 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 140% σε σύγκριση με το 2023.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, δήλωσε:
«Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου αναδεικνύουν την αξία και την ανθεκτικότητα του ολοκληρωμένου επιχειρηματικού μας μοντέλου, το οποίο συνεχίζει να λειτουργεί ως φυσική αντιστάθμιση κινδύνου – μετριάζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις από τη μεταβλητότητα της αγοράς και τις προκλήσεις σε λειτουργικό επίπεδο.
Παρά τις μη ευνοϊκές υδρολογικές και ανεμολογικές συνθήκες που επηρέασαν την παραγωγή από ΑΠΕ στο πρώτο τρίμηνο και την εποχικότητα στην δραστηριότητα της διανομής, η απόδοσή μας παραμένει ανθεκτική και εντός των στόχων μας. Συνεχίσαμε την υλοποίηση του στρατηγικού μας πλάνου, επενδύοντας 0,5 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, αναμένοντας επιτάχυνση των επενδύσεων τα επόμενα τρίμηνα.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η προσθήκη 0,7 GW νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ, με αρκετά εμβληματικά έργα να προχωρούν σύμφωνα με το σχεδιασμό μας.
Η πρόοδος αυτή επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας για περαιτέρω ενίσχυση της θέσης μας στην ενεργειακή μετάβαση. Παράλληλα, προχωρούμε σταθερά προς την επίτευξη του στόχου για πλήρη απεξάρτηση από τον λιγνίτη έως το 2026, σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τους στόχους αποανθρακοποίησης και τη μακροπρόθεσμη στρατηγική βιωσιμότητας του Ομίλου.
Αναμένουμε ισχυρότερη απόδοση στα επόμενα τρίμηνα και στο πλαίσιο αυτό επιβεβαιώνουμε τους στόχους μας για το 2025, για EBITDA 2 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη πάνω από 0,4 δισ. ευρώ.»