«Δεν υπάρχει συγκάλυψη στα Τέμπη, δεν υπάρχει ζήτημα πρόωρων εκλογών»
«Η κυβέρνηση αποκρούει τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί συγκάλυψης» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κληθείς να σχολιάσει το πόρισμα του ΕΔΟΑΣΑΑΜ για την τραγωδία στα Τέμπη, στη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Εκείνη τη μοιραία νύχτα “συναντήθηκαν” μοιραία ανθρώπινα λάθη και σωρεία πολύ μεγάλων, διαχρονικών και κρίσιμων αδυναμιών, παθογενειών και ελλείψεων του κράτους. Το πόρισμα θα το αξιολογήσει η Δικαιοσύνη. Να μην αδικήσουμε την προσπάθεια των πραγματογνωμόνων και να μην πολιτικολογούμε επί των συμπερασμάτων» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Συνέχισε, μάλιστα, λέγοντας ότι «κάποιος που θέλει να συγκαλύψει δεν δίνει εντολή για διερεύνηση από έναν ανεξάρτητο οργανισμό, τον οποίο στηρίζει και στελεχώνει και με ξένους εμπειρογνώμονες». «Για να έχει νόημα το αίτημα “ποτέ ξανά” θα πρέπει να έχει και συγκεκριμένες συστάσεις για τη δημιουργία ενός νέου και ασφαλούς σιδηροδρόμου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Παύλος Μαρινάκης.
Εν συνεχεία, ο Παύλος Μαρινάκης επικαλέστηκε τη σελίδα 116 του πορίσματος, όπου αναφέρεται ότι «καμία εντολή δεν εδόθη από κανένα πολιτικό πρόσωπο για την αλλοίωση του τόπου του δυστυχήματος» και διερωτήθηκε κατά πόσον ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει στο αίτημα για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για ενδεχόμενο ρόλο του Χρήστου Τριαντόπουλου στο “μπάζωμα”, όπως λέγεται.
«Η κατηγορία, που μας αποδίδετε και θέλουμε να αποκρούσουμε είναι η συγκάλυψη, μέρος της οποίας είναι και το λεγόμενο “μπάζωμα” με σκοπό τη συγκάλυψη. Είναι άλλο πράγμα οι ενδεδειγμένες επιχειρησιακές ενέργειες και άλλο να έδωσε εντολή ο κ. Τριαντόπουλος για συγκάλυψη στον τόπο του δυστυχήματος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης και συμπλήρωσε ότι τα όποια λάθη στο πεδίο είναι αντικείμενο διερεύνησης της Δικαιοσύνης. «Κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι δεν έγιναν λάθη επί του πεδίου», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.
Αναφορικά με την πυρόσφαιρα, ο κ. Μαρινάκης παρέπεμψε στο συγκεκριμένο εδάφιο του πορίσματος ότι «το τι προκάλεσε την πυρόσφαιρα είναι αντικείμενο περαιτέρω διερεύνησης». «Δεδομένο πόρισμα, που να οδηγεί σε συμπέρασμα για συγκεκριμένη εύφλεκτη ύλη, η οποία ευθύνεται για την πυρόσφαιρα δεν γνωρίζω ότι υπάρχει», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σε ερωτήσεις για τη μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717 ο κ. Μαρινάκης απήντησε ότι «δεν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια ανάμεσα στην 717 και το δυστύχημα σε ποινικό επίπεδο, σε πολιτικό επίπεδο η ευθύνη έχει αναληφθεί και μέσω παραιτήσεων».
«Κανένα ζήτημα πρόωρων εκλογών»
Σε ερώτηση για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών στο φόντο της πρόθεσης του ΠΑΣΟΚ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, ο κ. Μαρινάκης απήντησε ότι δεν υπάρχει ζήτημα εκλογών και επετέθη με σφοδρότητα κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, χαρακτηρίζοντας τον «βιαστικό και λίγο σε σχέση με το μέγεθος της τραγωδίας», καθώς, όπως είπε, επιδιώκει να αποσπάσει πολιτικά οφέλη από την τραγωδία των Τεμπών.
«Δεν περίμενε καν να ολοκληρωθεί η παρουσίαση του πορίσματος και έσπευσε να εμφανιστεί σε μία τηλεοπτική συνέντευξη για να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την τραγωδία» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτηρίζοντας τον κ. Ανδρουλάκη «αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστω και από καραμπόλα».
Επικαλούμενος εκ νέου το πόρισμα, ο Παύλος Μαρινάκης, επικαλούμενος το συμπέρασμα περί υποστελέχωσης του ελληνικού σιδηροδρόμου από το 2010, είπε δηκτικά ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν είναι πρόεδρος ενός κόμματος, που δημιουργήθηκε το 2019. Μάλιστα, ενέταξε στις κινήσεις εντυπωσιασμού, που συνηθίζει όπως είπε, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, την αποστροφή του κ. Ανδρουλάκη περί παραίτησης του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη.
Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η Ελληνική Αστυνομία οφείλει να κάνει τη δουλειά της με τον καλύτερο τρόπο και ότι είναι καθήκον της να προστατεύσει την ασφάλεια των συμμετεχόντων στα αυριανά συλλαλητήρια.