Η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος δέσμευσε τραπεζικούς λογαριασμούς, θυρίδες, χρηματιστηριακά προϊόντα, καθώς και περίπου 20 ακίνητα σε Αθήνα, Δυτική Μακεδονία, Λάρισα, Κοζάνη, Μαγνησία, Κόρινθο κ.λπ.
Στη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, ακινήτων και χρηματοοικονομικών προϊόντων κυκλώματος αλλοδαπών που δραστηριοποιούνταν στον χώρο των κατασκευών προχώρησε η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, υπό την καθοδήγηση του επικεφαλής της, πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπου Βουρλιώτη.
Το κύκλωμα, αποτελούμενο από 40 φυσικά πρόσωπα βαλκανικής καταγωγής και 15 εταιρείες, φέρεται να ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο με ποσό που υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με το πόρισμα που διαβιβάστηκε ήδη στην Εισαγγελία, οι εμπλεκόμενοι αξιοποίησαν εταιρικά σχήματα, εκ των οποίων μόνον τρεις εταιρείες λειτουργούσαν με νόμιμες προϋποθέσεις. Οι υπόλοιπες ήταν είτε ενδιάμεσες – με ρόλο «απομονωτών» – είτε εταιρείες-κέλυφος, μέσω των οποίων διακινούνταν μεγάλα χρηματικά ποσά με αδιαφανείς διαδικασίες. Η έρευνα που κάλυψε την περίοδο 2020-2023 αποκάλυψε κύκλο ύποπτων συναλλαγών ύψους 16,5 εκατ. ευρώ, καθώς και επιπλέον 1,5 εκατ. ευρώ που το κύκλωμα έλαβε από κρατικό πρόγραμμα ενίσχυσης, με το πρόσχημα της ανάπτυξης καινοτόμων επιχειρήσεων.
Η Αρχή δέσμευσε τραπεζικούς λογαριασμούς, θυρίδες, χρηματιστηριακά προϊόντα, καθώς και περίπου 20 ακίνητα σε διάφορες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων η Αθήνα, η Δυτική Μακεδονία, η Λάρισα, η Κοζάνη, η Μαγνησία και η Κόρινθος. Τα περιουσιακά αυτά στοιχεία ανήκουν τόσο στα φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονται όσο και στις εταιρείες που είχαν ιδρύσει.
Όπως προκύπτει από τα ευρήματα, οι φερόμενοι ως επιχειρηματίες, παράλληλα με την εξαπάτηση του Δημοσίου και την απόκτηση παράνομων ενισχύσεων, δημιούργησαν οφειλές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ προς το κράτος, χωρίς πρόθεση αποπληρωμής. Η δικογραφία που σχηματίστηκε αφορά πέντε κακουργήματα: συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, φοροδιαφυγή, απάτη σε βάρος του Δημοσίου, μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Στο πόρισμα περιλαμβάνονται και σχεδιαγράμματα της ροής του «μαύρου» χρήματος, ενισχύοντας τη στοιχειοθέτηση της υπόθεσης και τον εντοπισμό των εμπλεκομένων.