Ο Νοέμβριος είναι ένας μήνας κατά τον οποίο ο διαδικτυακός εκφοβισμός συζητείται ευρέως σε όλον τον κόσμο με εκδηλώσεις όπως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας και του Εκφοβισμού.
Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Kaspersky έχει συλλέξει μια σειρά από συμβουλές για γονείς και παιδιά σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν εάν δεχθούν εκφοβισμό και πώς να προστατεύσουν τον εαυτό τους.
Συμβουλές για παιδιά
• Ορίστε ιδιωτικές ρυθμίσεις
Οι γονείς μαθαίνουν στα παιδιά να μην μιλούν σε αγνώστους στον δρόμο. Γιατί λοιπόν δεν μιλάμε για τον ίδιο κανόνα, αλλά για τον διαδικτυακό χώρο; Εάν είναι δυνατό να προστατευτείτε πλήρως από τον νταή της γειτονιάς, είναι επίσης δυνατό να το κάνετε σε έναν προσωπικό λογαριασμό στα κοινωνικά δίκτυα. Οδηγίες για το πώς να το κάνετε είναι διαθέσιμες στα Facebook, Instagram, Twitter, Twitch, Reddit.
• Μην απαντήσετε
Η αντίδραση με προσβολές θα κλιμακώσει την κατάσταση. Επίσης, δεν αξίζει τον κόπο να προσπαθήσετε να συζητήσετε με το άτομο που σας κάνει bullying χωρίς τη συμμετοχή ενηλίκων. Αγνοήστε τους – είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευτείτε από περαιτέρω επαφές, εξυβρίσεις και άλλες παρόμοιες καταστάσεις.
• Μπλοκάρετε τον επιτιθέμενο, παραπονεθείτε στους διαχειριστές του ιστότοπου
Πολλοί ιστότοποι και όλα τα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να προσθέσουν έναν χρήστη σε μια λίστα μπλοκαρισμένων χρηστών. Επικοινωνήστε με τους διαχειριστές του ιστότοπου με αίτημα αποκλεισμού του υποκινητή. Οδηγίες για το πώς να το κάνετε είναι διαθέσιμες στα Facebook, Instagram, Twitter, Twitch, Reddit.
• Λήψη στιγμιότυπων οθόνης
Τα στοιχεία μπορεί να είναι χρήσιμα εάν χρειαστεί να επικοινωνήσετε με τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου. Μπορείτε επίσης να συζητήσετε το πρόβλημα με τους γονείς του δράστη ή να τους εξηγήσετε προσωπικά τις πιθανές συνέπειες.
• Διαγράψτε προσωρινά ή απενεργοποιήστε τον προσωπικό σας λογαριασμό
Το να εγκαταλείψετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για κάποιο χρονικό διάστημα μπορεί να σας βοηθήσει να αναπνεύσετε και να εστιάσετε στον εαυτό σας. Επιπλέον, οι bullies αν δουν ότι ένας χρήστης δεν ανταποκρίνεται, μπορεί να χάσουν το ενδιαφέρον τους για ένα πιθανό θύμα, καθώς δεν θα έχει καμία αντίδραση. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να μην κατηγορείτε τον εαυτό σας εξαιτίας αυτής της κατάστασης.
Συμβουλές για γονείς
• Η υποστήριξη και η εμπιστοσύνη είναι βασικά στοιχεία
Εάν τα παιδιά αντιμετωπίζουν διαδικτυακό εκφοβισμό, οι γονείς μπορούν να τα βοηθήσουν. Αλλά την ίδια στιγμή, σύμφωνα με διάφορες έρευνες (1, 2), είναι μια συνηθισμένη κατάσταση, όταν τα παιδιά δεν μοιράζονται τέτοια προβλήματα με τους γονείς. Ωστόσο, οι γονείς μπορούν να δώσουν προσοχή σε πιθανά σημάδια, εάν τα παιδιά τους εκφοβίζονται. Ειδικότερα, μπορεί να είναι προβλήματα με τον ύπνο ή το φαγητό, κλάματα ή λύπη με ευερεθιστότητα ή αποφυγή του σχολείου. Απόσυρση από τις συνήθεις ψυχαγωγικές δραστηριότητες που κάποτε τα παιδιά απολάμβαναν.
• Η απαγόρευση δεν είναι απάντηση
Η απαγόρευση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή του διαδικτύου δεν είναι η τέλεια λύση στο ζήτημα του διαδικτυακού εκφοβισμού. Ένα τέτοιο βήμα μπορεί να περιπλέξει τις σχέσεις με οποιοδήποτε παιδί καθώς μπορεί να απομακρυνθεί, να αποσυρθεί, να γίνει λιγότερο κοινωνικό. Ίσως είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να τα βοηθήσετε να πάρουν μια κριτική στάση απέναντι στην κατάσταση, να «αποσυνδέσετε» τα μηνύματα του εκφοβιστή από την προσωπικότητα των παιδιών. Επιπλέον, τέτοιες καταστάσεις μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν τι συμβαίνει ως μια εμπειρία που θα τα βοηθήσει να αποκτήσουν δεξιότητες για την αντιμετώπιση της κυβερνοεπιθετικότητας και της χειραγώγησης.
• Διατηρήστε επαφή με τα παιδιά στο διαδίκτυο
Μια ακόμη καλή επιλογή μπορεί να είναι να διατηρείτε επαφή με το παιδί σας στα κοινωνικά δίκτυα και τους instant messengers. Μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των αναρτήσεων των παιδιών και στην καλύτερη κατανόηση της κατάστασής τους.
• Μην απορρίπτετε την ψηφιακή βοήθεια
Η σημερινή τεχνολογία συνοδεύεται επίσης από έναν αριθμό γονικών ελέγχων που βοηθούν στην προστασία των παιδιών από επιβλαβές ή ακατάλληλο διαδικτυακό υλικό. Οι γονείς μπορούν επίσης να επωφεληθούν από εφαρμογές τρίτων, οι οποίες προσφέρουν προστασία από επιβλαβές περιεχόμενο, καθώς επίσης τους επιτρέπουν να ορίζουν όρια χρόνου χρήσης, να παρακολουθούν τη δραστηριότητά τους στο διαδίκτυο ή επίσης να παρακολουθούν την τοποθεσία τους με GPS.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι άλλο μπορούν να κάνουν τα παιδιά και οι γονείς για να αντιμετωπίσουν τον διαδικτυακό εκφοβισμό είναι εδώ.