X
Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025
More

    Διαγωνισμός ΕΣΔΙ Δικαστικών Υπαλλήλων 2025 – Επίλυση θέματος ΚΔΥ-ΚΟΔΚΔΛ κατηγορίας ΤΕ Β’ ΣΕΙΡΑΣ

    Διαγωνισμός ΕΣΔΙ Δικαστικών Υπαλλήλων 2025 – Επίλυση θέματος ΚΔΥ-ΚΟΔΚΔΛ κατηγορίας ΤΕ Β’ ΣΕΙΡΑΣ

    Πριν προχωρήσουμε στην επίλυση των ερωτημάτων που τέθηκαν στους υποψηφίους της κατηγορίας ΤΕ στον 2ο Εισαγωγικό Διαγωνισμό Δικαστικών Υπαλλήλων της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:


    • Δέκα από τις δεκαπέντε ερωτήσεις αφορούν τον Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων.
    • Όλες οι απαντήσεις βρίσκονται στις διατάξεις της εξεταστέας ύλης. Αν γνωρίζετε που βρίσκεται κάθε διάταξη, δεν θα αντιμετωπίσετε καμία δυσκολία για το πολυπόθητο 15/15.
    • Υπάρχει μία ερώτηση που περιλαμβάνει δύο υποερωτήματα, καθένα από τα οποία έχει δική του απάντηση πολλαπλής επιλογής (βλ. ερώτηση 1η).
    • Σε ορισμένες ερωτήσεις, δίνονται περισσότερες από τη συνηθισμένη μία απάντηση.
    • Κάποιες ερωτήσεις απαιτούν από εσάς να αναπτύξετε το σχετικό άρθρο της νομοθεσίας προκειμένου να καταλήξετε στη σωστή απάντηση.
    • Όλα τα παραπάνω εμφανίζονται για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση σε αυτές τις εξετάσεις. Καλό είναι να τα έχουμε υπόψη μας, καθώς ενδέχεται να επαναληφθούν στο μέλλον.

    Μάθημα: «Οργάνωση και λειτουργία των δικαστηρίων και των Εισαγγελιών που περιλαμβάνει στοιχεία του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων (Ν.4798/2021 Α’ 68) και του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (Ν.4938/2022 Α’ 109).

    ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    1. Ποια είναι η προθεσμία κοινοποίησης της πράξεως διορισμού του δικαστικού υπαλλήλου, από πότε αρχίζει και τι προβλέπεται σε περίπτωση άπρακτης της παραπάνω προθεσμίας;

    Α) 30 ημέρες


    Β) 60 ημέρες

    Γ) Δεν τάσσεται προθεσμία

    Σε περίπτωση παρελεύσεως άπρακτης προθεσμίας:


    Α) Η πράξη διορισμού θεωρείται κοινοποιηθείσα την τριακοστή ημέρα από τη δημοσίευση του διορισμού

    Β) Ακυρώνεται ο διορισμός

    Γ) Η πράξη απανακοινοποιείται και άρχεται νέα προθεσμία


    1η Σωστή απάντηση: Α) 30 ημέρες

    1η Επεξήγηση: Άρθρο 13 παρ. 1 ΚΔΥ (κοινοποίηση της πράξης διορισμού) «Η πράξη διορισμού κοινοποιείται στον διοριζόμενο το αργότερο εντός τριάντα (30) ημερών από τη δημοσίευση της περίληψης της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως»

    2η Σωστή απάντηση: Α) Η πράξη διορισμού θεωρείται κοινοποιηθείσα την τριακοστή ημέρα από τη δημοσίευση του διορισμού

    2η Επεξήγηση: Άρθρο 13 παρ. 3 ΚΔΥ (κοινοποίηση της πράξης διορισμού) «Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία της παρ. 1, η πράξη διορισμού θεωρείται ότι έχει κοινοποιηθεί την τριακοστή ημέρα από τη δημοσίευση […]»

    1. Η συμμετοχή των υπαλλήλων στην πολιτική ζωή της χώρας:

    Α) Επιτρέπεται

    Β) Απαγορεύεται

    Γ) Δεν προβλέπεται

    Σωστή απάντηση: Α) Επιτρέπεται

    Επεξήγηση: Άρθρο 94 παρ. 2 ΚΔΥ (Δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης) «Η συμμετοχή των υπαλλήλων στην πολιτική ζωή της χώρας επιτρέπεται»

    1. Οι δικαστικοί υπάλληλοι έχουν δικαίωμα σε απεργία για τη διαφύλαξη και προαγωγή των οικονομικών, εργασιακών, συνδικαλιστικών, κοινωνικών και ασφαλιστικών συμφερόντων τους:

    Α) Δεν έχουν το παραπάνω περιγραφέν δικαίωμα

    Β) Έχουν δικαίωμα προσφυγής σε απεργία σύμφωνα με το νόμο που το ρυθμίζει

    Γ) Δεν έχουν τέτοιο δικαίωμα

    Σωστή απάντηση: Β) Έχουν δικαίωμα προσφυγής σε απεργία σύμφωνα με το νόμο που το ρυθμίζει

    Επεξήγηση: Άρθρο 95 παρ. 3 ΚΔΥ (συνδικαλιστικά δικαιώματα) «Οι δικαστικοί υπάλληλοι έχουν δικαίωμα προσφυγής σε απεργία για τη διαφύλαξη και προαγωγή των οικονομικών, εργασιακών, συνδικαλιστικών, κοινωνικών και ασφαλιστικών συμφερόντων τους»

    1. Ο δικαστικός υπάλληλος Α παραιτήθηκε για να ανακηρυχθεί υποψήφιος σε βουλευτικές εκλογές. Μπορεί να επανέλθει στην υπηρεσία του;

    Α) Δεν έχει τέτοιο δικαίωμα

    Β) Εναπόκειται στην κρίση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου

    Γ) Επανέρχεται στην Υπηρεσία μετά την ολοκλήρωση της θητείας του ή αν δεν εκλεγεί μετά την ολοκλήρωση της θητείας του ή την ανακήρυξη των υποψηφίων

    Σωστή απάντηση: Γ) Επανέρχεται στην Υπηρεσία μετά την ολοκλήρωση της θητείας του ή αν δεν εκλεγεί μετά την ολοκλήρωση της θητείας του ή την ανακήρυξη των υποψηφίων

    Επεξήγηση: Άρθρο 110 παρ. 1 ΚΔΥ (δικαίωμα επανόδου στην υπηρεσία) «Δικαστικοί υπάλληλοι που παραιτούνται υποχρεωτικώς, σύμφωνα με το Σύνταγμα και την εκλογική νομοθεσία, για να ανακηρυχθούν υποψήφιοι σε εκλογές, μπορούν να επανέλθουν στην υπηρεσία μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακήρυξης των εκλεγομένων, αν δεν εκλεγούν, ή μετά την ολοκλήρωση της θητείας τους»

    1. Με ποιον τρόπο συντελείται η επάνοδος;

    Α) Αυτοδικαίως

    Β) Με απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου

    Γ) Με μόνη την υποβολή σχετικής αίτησης από τον ενδιαφερόμενο στην υπηρεσία εντός μηνός από την λήξη της θητείας ή την ανακήρυξη των υποψηφίων

    Σωστή απάντηση: Α) Αυτοδικαίως

    Επεξήγηση: Άρθρο 110 παρ. 2 ΚΔΥ (δικαίωμα επανόδου στην υπηρεσία) «Η επάνοδος συντελείται αυτοδικαίως με μόνη την υποβολή σχετικής αίτησης από τον ενδιαφερόμενο στην υπηρεσία από την οποία είχε παραιτηθεί. Αν η υπηρεσία αυτή δεν υπάρχει κατά τον χρόνο της επανόδου, η αίτηση υποβάλλεται στην υπηρεσία στην οποία έχουν μεταφερθεί οι υπάλληλοι της υπηρεσίας που καταργήθηκε. Η αίτηση υποβάλλεται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία ενός (1) μηνός από την ανακήρυξη των εκλεγομένων που προβλέπεται στην παρ. 1 ή από τη λήξη της θητείας»

    Η φράση «με μόνη την υποβολή σχετικής αίτησης» μπορεί να δημιουργήσει αμφιβολίες και να φαίνεται πως η σωστή επιλογή είναι η Γ). Ωστόσο, η διάταξη ξεκινά με τη λέξη «αυτοδικαίως», κάτι που καθιστά την απάντηση Α) τη σωστή, καθώς το κύριο στοιχείο είναι ότι η επάνοδος γίνεται αυτόματα με την αίτηση, χωρίς να απαιτείται άλλη απόφαση.

    Σε περίπτωση που μπορούσαμε να επιλέξουμε δύο απαντήσεις θα επιλέγαμε Α) και Γ) μαζί.

    1. Μπορεί ο Δικαστικός Υπάλληλος να ασκεί ιδιωτικό έργο ή εργασία με αμοιβή ή να ασκεί κατ’ επάγγελμα εμπορία;

    Α) Απαγορεύεται σε κάθε περίπτωση

    Β) Επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις

    Γ) Απαγορεύεται η άσκηση εμπορίας σε κάθε περίπτωση και η άσκηση ιδιωτικού έργου με άδεια του Υπουργείου Δικαιοσύνης

    Σωστή απάντηση: Γ) Απαγορεύεται η άσκηση εμπορίας σε κάθε περίπτωση και η άσκηση ιδιωτικού έργου με άδεια του Υπουργείου Δικαιοσύνης

    Επεξήγηση: Άρθρο 118 παρ. 1-3 ΚΔΥ (άσκηση ιδιωτικού έργου με αμοιβή) «1. Απαγορεύεται στον δικαστικό υπάλληλο να ασκεί ιδιωτικό έργο ή εργασία με αμοιβή. Κατ’ εξαίρεση η άσκησή τους επιτρέπεται ύστερα από άδεια, εφόσον δεν είναι ασυμβίβαστα με τα καθήκοντα της θέσης του δικαστικού υπαλλήλου και δεν παρεμποδίζουν την ομαλή εκτέλεση της υπηρεσίας του. 2. Η άδεια της παρ. 1 χορηγείται από το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ύστερα από αιτιολογημένη σύμφωνη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου και ανακαλείται με την ίδια διαδικασία. 3. Απαγορεύεται στον δικαστικό υπάλληλο η κατ’ επάγγελμα άσκηση εμπορίας»

    1. Η έγγραφη επίπληξη, η στέρηση δικαιώματος για προαγωγή από ένα (1) έτος έως πέντε (5) έτη, η οριστική παύση, η αφαίρεση άσκησης καθηκόντων προϊσταμένου, αποτελούν προβλεπόμενες πειθαρχικές ποινές που επιβάλλονται στους δικαστικούς υπαλλήλους:

    Α) Όλες οι παραπάνω

    Β) Καμία από τις παραπάνω

    Γ) Μόνο οι υπ’ αριθμ. Α και Β (στέρηση δικαιώματος για προαγωγή από ένα (1) έως πέντε (5) έτη και η έγγραφη επίπληξη)

    Σωστή απάντηση: Α) Όλες οι παραπάνω

    Επεξήγηση: Άρθρο 166 παρ. 1 ΚΔΥ (πειθαρχικές ποινές) «Οι πειθαρχικές ποινές που επιβάλλονται στους δικαστικούς υπαλλήλους είναι: α) η έγγραφη επίπληξη, […] γ) η στέρηση του δικαιώματος μισθολογικής εξέλιξης σε κλιμάκια από ένα (1) έως πέντε (5) έτη […] ε) η αφαίρεση της άσκησης καθηκόντων προϊσταμένου […]»

    1. Ποια από τα παρακάτω και ποιες συμπεριφορές αποτελούν πειθαρχικά παραπτώματα:

    Α) Η παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα ή άλλους ειδικούς νόμους

    Β) Η αναξιοπρεπής ή ανάρμοστη ή ανάξια για δικαστικό υπάλληλο διαγωγή εντός και εκτός υπηρεσίας

    Γ) Αυτή καθ’ αυτή άσκηση συνδικαλιστικής πολιτικής ή κοινωνικής δράσης

    Σωστές απαντήσεις: Α) Η παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα ή άλλους ειδικούς νόμους Β) Η αναξιοπρεπής ή ανάρμοστη ή ανάξια για δικαστικό υπάλληλο διαγωγή εντός και εκτός υπηρεσίας

    Επεξήγηση: Άρθρο 165 παρ. 2 ΚΔΥ (πειθαρχικά παραπτώματα) «Πειθαρχικά παραπτώματα είναι ιδίως: […] β) η παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα ή άλλους ειδικούς νόμους γ) η αναξιοπρεπής ή ανάρμοστη ή ανάξια για δικαστικό υπάλληλο διαγωγή εντός και εκτός υπηρεσίας […]»

    1. Ποιο Συμβούλιο αποφασίζει για την μετάθεση, απόσπαση υπαλλήλων της γραμματείας των διοικητικών δικαστηρίων και της Γενικής Επιτροπείας της Επικρατείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων από την περιφέρεια ενός διοικητικού Εφετείου σε άλλη καθώς και η απόσπαση στην γραμματεία του Συμβουλίου της Επικρατείας:

    Α) Το Επταμελές δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου

    Β) Το Επταμελές δικαστικό Συμβούλιο του Συμβουλίου της Επικρατείας

    Γ) Το Πενταμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Συμβουλίου της Επικρατείας

    Σωστή απάντηση: Γ) Το Πενταμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Συμβουλίου της Επικρατείας

    Επεξήγηση: Άρθρο 88 παρ. 4 ΚΔΥ (αρμοδιότητα δικαστικών και υπηρεσιακών συμβουλίων) «Στην αρμοδιότητα του πενταμελούς υπηρεσιακού συμβουλίου του Συμβουλίου της Επικρατείας υπάγονται: […] β) Η μετάθεση και η απόσπαση υπαλλήλων της γραμματείας των διοικητικών δικαστηρίων και της Γενικής Επιτροπείας της Επικρατείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων από την περιφέρεια ενός διοικητικού εφετείου σε άλλη, καθώς και η απόσπαση στη γραμματεία του Συμβουλίου της Επικρατείας»

    1. Ποιες από τις παρακάτω περιπτώσεις αποτελούν πειθαρχικά παραπτώματα των δικαστικών υπαλλήλων;

    Α) Η αδικαιολόγητη αποχή από την εκτέλεση των καθηκόντων

    Β) Η απείθεια και η άρνηση συμμόρφωσης στις νόμιμες εντολές των προϊσταμένων

    Γ) Η άρνηση ή η παρέλκυση εκτελέσεως υπηρεσίας

    Δ) Η μη εξυπηρέτηση των πολιτών και η μη έγκαιρη διεκπεραίωση των υποθέσεων

    Σωστές απαντήσεις: Α) Η αδικαιολόγητη αποχή από την εκτέλεση των καθηκόντων Β) Η απείθεια και η άρνηση συμμόρφωσης στις νόμιμες εντολές των προϊσταμένων Γ) Η άρνηση ή η παρέλκυση εκτελέσεως υπηρεσίας Δ) Η μη εξυπηρέτηση των πολιτών και η μη έγκαιρη διεκπεραίωση των υποθέσεων

    Επεξήγηση: Άρθρο 165 παρ. 2 ΚΔΥ (πειθαρχικά παραπτώματα) «Πειθαρχικά παραπτώματα είναι ιδίως: […] δ) Η αδικαιολόγητη αποχή από την εκτέλεση των καθηκόντων ε) Η άρνηση ή η παρέλκυση εκτέλεσης υπηρεσίας […] η) Η απείθεια και η άρνηση συμμόρφωσης στις νόμιμες εντολές των προϊσταμένων […] ια) Η μη εξυπηρέτηση των πολιτών και η μη έγκαιρη διεκπεραίωση των υποθέσεων»

    1. Σε ποιες περιπτώσεις παρίσταται ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου (συνεδριάσεις);

    Α) Στις Ολομέλειες πλήρους και τακτικής

    Β) Στις συνεδριάσεις των τμημάτων του Αρείου Πάγου

    Γ) Σε όλες τις συνεδριάσεις των τμημάτων που εκδικάζουν πολιτικές υποθέσεις

    Σωστές απαντήσεις: Α) Στις Ολομέλειες πλήρους και τακτικής Β) Στις συνεδριάσεις των τμημάτων του Αρείου Πάγου

    Επεξήγηση: Άρθρο 27 παρ. 5 ΚΟΔΚΔΛ (Ολομέλεια Τμήματα) «Στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας, πλήρους και τακτικής, και των ποινικών τμημάτων του Αρείου Πάγου παρίσταται ο εισαγγελέας του δικαστηρίου. Στις συνεδριάσεις των τμημάτων που εκδικάζουν πολιτικές υποθέσεις ο εισαγγελέας παρίσταται μόνο αν είναι διάδικος ή έχει υποβάλει, έως την έναρξη της δικασίμου, έγγραφη πρόταση την οποία αναπτύσσει και προφορικά»

    1. Υπάγεται στις Αρμοδιότητες του Εισαγγελέα:

    Α) Η άσκηση ποινικής δίωξης

    Β) Η διεύθυνση της προανάκρισης

    Γ) Η άσκηση ενδίκων μέσων

    Δ) Η εποπτεία και ο έλεγχος των σωφρονιστικών καταστημάτων

    Σωστές απαντήσεις: Α) Η άσκηση ποινικής δίωξης Β) Η διεύθυνση της προανάκρισης Γ) Η άσκηση ενδίκων μέσων

    Επεξήγηση: Άρθρο 29 παρ. 1 ΚΟΔΚΔΛ (αρμοδιότητες εισαγγελέα) «Στην αρμοδιότητα του εισαγγελέα υπάγεται: […] β) η άσκηση της ποινικής δίωξης γ) η διεύθυνση της προανάκρισης […] στ) η άσκηση των ενδίκων μέσων […]»

    1. Σε περίπτωση έντονης φιλονικίας μεταξύ πολιτικών υπόπτων για την τέλεση αξιόποινων αξιόποινων πράξεων ποια είναι η υποχρέωση του Εισαγγελέα και τί δύναται να πράξει στα πλαίσια άσκησης των υπηρεσιακών του καθηκόντων;

    Απάντηση: Σύμφωνα με το άρθρο 29 παρ. 4 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κώδικα Δικαστικών Λειτουργών, ορίζεται ότι ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών έχει δικαίωμα να συνιστά σε όσους φιλονικούν να αποφύγουν την τέλεση αξιόποινων πράξεων και να επιδιώξουν την ειρηνική επίλυση της διαφοράς τους.

    1. Ποιες είναι οι αρμοδιότητες της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών και ποια η σχέση της με τις λειτουργίες των άλλων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

    Απάντηση: Σύμφωνα με το άρθρο 92 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, η ΕΣΔι είναι αρμόδια για την επιλογή, κατάρτιση και αξιολόγηση των εκπαιδευομένων, οι οποίοι πρόκειται να διοριστούν σε θέσεις δόκιμων δικαστικών λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, για τη διαρκή επιμόρφωση των εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών, για την εκπόνηση και εφαρμογή των ειδικών προγραμμάτων κατάρτισης ή επιμόρφωσης δικαστικών λειτουργών που προέρχονται από τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή από τρίτες χώρες και για τις διεθνείς εκπαιδευτικές ανταλλαγές, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον ν.4871/2021.

    1. Ποια είναι η υπηρεσιακή υποχρέωση των δικαστικών υπαλλήλων και της διοίκησης της συνδικαλιστικής τους οργάνωσης σε περίπτωση απεργίας;

    Α) Να διαθέτει σε κάθε γραμματεία Δικαστηρίου και Εισαγγελίας τον απολύτως αναγκαίο αριθμό υπαλλήλων για την αντιμετώπιση εξαιρετικών επειγουσών υποθέσεων

    Β) Να ενημερώνει τους προϊσταμένους των Υπηρεσιών των Δικαστηρίων

    Γ) Να μην προβαίνει σε καμία υπηρεσιακή ενέργεια

    Σωστή απάντηση: Α) Να διαθέτει σε κάθε γραμματεία Δικαστηρίου και Εισαγγελίας τον απολύτως αναγκαίο αριθμό υπαλλήλων για την αντιμετώπιση εξαιρετικών επειγουσών υποθέσεων

    Επεξήγηση: Άρθρο 11 παρ. 6 ΚΟΔΚΔΛ (γραμματεία των δικαστηρίων και των εισαγγελιών) «Σε περίπτωση απεργίας των δικαστικών υπαλλήλων, η διοίκηση της συνδικαλιστικής τους οργάνωσης, που έχει κηρύξει την απεργία, οφείλει να διαθέτει σε κάθε γραμματεία δικαστηρίου και εισαγγελίας τον απολύτως αναγκαίο αριθμό υπαλλήλων για την αντιμετώπιση εξαιρετικώς επειγουσών υποθέσεων».

    Πηγή

    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    spot_img

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ