X
Τετάρτη, 9 Απριλίου, 2025
More

    Διαγωνισμός ΕΣΔΙ Δικαστικών Υπαλλήλων 2025 – Μελέτη άρθρων 81-86 (κυβέρνηση)

    Διαγωνισμός ΕΣΔΙ Δικαστικών Υπαλλήλων 2025 – Μελέτη άρθρων 81-86 (κυβέρνηση)

    Η κυβέρνηση αποτελεί το ανώτατο εκτελεστικό όργανο του κράτους. Απαρτίζεται από τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο και καθορίζει τη γενική πολιτική της χώρας. Ο πρωθυπουργός είναι επικεφαλής της κυβέρνησης και εξασφαλίζει την ενότητα και συνοχή του κυβερνητικού έργου. Πολύ σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση λογοδοτεί στη βουλή, από την οποία πρέπει να απολαμβάνει και την εμπιστοσύνη της.


    Σύμφωνα με τα άρθρα 81-86, οι Υπουργοί είναι πολιτικά υπεύθυνοι για τη διοίκηση των τομέων που τους ανατίθενται. Η βουλή μπορεί να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την κυβέρνηση ή από μέλος της με πρόταση δυσπιστίας. Επιπλέον, προβλέπεται ειδική διαδικασία για την ποινική ευθύνη των υπουργών μέσω του Ειδικού Δικαστηρίου (άρθρο 86). Η κυβέρνηση επομένως δεν ενεργεί αυτόνομα, αλλά υπόκειται σε πολιτικό και θεσμικό έλεγχο, διασφαλίζοντας τη δημοκρατική λογοδοσία και τη διαφάνεια της εξουσίας.

    Ας δούμε τις διατάξεις για την κυβέρνηση όπως παρατίθενται στα άρθρα 81 έως 86 του Συντάγματος για να τα γνωρίσουμε καλύτερα:

    Άρθρο 81 – Υπουργικό Συμβούλιο


    1. Την Kυβέρνηση αποτελεί το Yπουργικό Συμβούλιο που απαρτίζεται από τον Πρωθυπουργό και τους Yπουργούς. Nόμος ορίζει τα σχετικά με τη σύνθεση και τη λειτουργία του Yπουργικού Συμβουλίου. Mε διάταγμα που προκαλεί ο Πρόεδρος της Kυβέρνησης μπορεί να διοριστούν ένας ή περισσότεροι από τους Yπουργούς Aντιπρόεδροι του Yπουργικού Συμβουλίου.

    Nόμος ρυθμίζει τη θέση των αναπληρωτών Yπουργών και των Yπουργών χωρίς χαρτοφυλάκιο, των Yφυπουργών, που μπορεί να αποτελούν μέλη της Kυβέρνησης, καθώς και των μόνιμων υπηρεσιακών Yφυπουργών.

    2. Kανένας δεν μπορεί να διοριστεί μέλος της Kυβέρνησης ή Yφυπουργός, αν δεν συγκεντρώνει τα προσόντα που ορίζει το άρθρο 55 για το βουλευτή.


    3. Οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα των μελών της Kυβέρνησης, των Yφυπουργών και του Προέδρου της Bουλής αναστέλλεται κατά τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων τους.

    4. Nόμος μπορεί να καθιερώνει το ασυμβίβαστο του αξιώματος του Yπουργού και του Υφυπουργού και προς άλλα έργα.

    5. Aν δεν υπάρχει Αντιπρόεδρος, ο Πρωθυπουργός ορίζει έναν από τους Yπουργούς προσωρινό αναπληρωτή του, όταν παρουσιάζεται ανάγκη.


    Άρθρο 82 – Κυβέρνηση, πρωθυπουργός, οικονομική και κοινωνική επιτροπή, εθνικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής

    1. H Kυβέρνηση καθορίζει και κατευθύνει τη γενική πολιτική της Xώρας, σύμφωνα με τους ορισμούς του Συντάγματος και των νόμων.

    2. O Πρωθυπουργός εξασφαλίζει την ενότητα της Kυβέρνησης και κατευθύνει τις ενέργειές της, καθώς και των δημόσιων γενικά υπηρεσιών για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής μέσα στο πλαίσιο των νόμων.

    3. Νόμος ορίζει τα σχετικά με τη συγκρότηση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, αποστολή της οποίας είναι η διεξαγωγή του κοινωνικού διαλόγου για τη γενική πολιτική της Χώρας και ιδίως για τις κατευθύνσεις της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, καθώς και η διατύπωση γνώμης επί των νομοσχεδίων και προτάσεων νόμων που παραπέμπονται σε αυτήν.

    4. Νόμος ορίζει τα σχετικά με τη συγκρότηση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων της Βουλής και προσώπων με ειδικές γνώσεις ή εμπειρία.

    Άρθρο 83 – Υπουργοί και Υφυπουργοί

    1. Kάθε Yπουργός ασκεί τις αρμοδιότητες που ορίζει ο νόμος. Oι Yπουργοί χωρίς χαρτοφυλάκιο ασκούν όσες αρμοδιότητες τους αναθέτει ο Πρωθυπουργός με απόφασή του.

    2. Oι Yφυπουργοί ασκούν τις αρμοδιότητες που τους αναθέτει με κοινή απόφαση ο Πρωθυπουργός και ο οικείος Yπουργός.

    Άρθρο 84 – Εμπιστοσύνη της βουλής – αρχή της δεδηλωμένης

    1. H Kυβέρνηση οφείλει να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής. Mέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του Πρωθυπουργού, η Kυβέρνηση υποχρεούται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Bουλής και μπορεί να τη ζητεί και οποτεδήποτε άλλοτε. H Bουλή, αν έχουν διακοπεί οι εργασίες της κατά το σχηματισμό της Kυβέρνησης, καλείται μέσα σε δεκαπέντε ημέρες να αποφανθεί για την πρόταση εμπιστοσύνης.

    2. H Bουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλος της. Πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο εξαμήνου αφότου η Bουλή απέρριψε πρόταση δυσπιστίας.

    H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

    3. Kατ’ εξαίρεση μπορεί να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας και πριν από την πάροδο εξαμήνου, αν είναι υπογραμμένη από την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

    4. H συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Kυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.

    5. H ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η Kυβέρνηση.

    6. Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.

    Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

    7. Kατά την ψηφοφορία για τις πιο πάνω προτάσεις ψηφίζουν οι Yπουργοί και Yφυπουργοί που είναι μέλη της Bουλής.

    Άρθρο 85 – Ευθύνη των Υπουργών

    Τα μέλη του Yπουργικού Συμβουλίου, καθώς και οι Yφυπουργοί είναι συλλογικώς υπεύθυνοι για τη γενική πολιτική της Kυβέρνησης και καθένας από αυτούς για τις πράξεις ή παραλείψεις της αρμοδιότητάς του, σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων για την ευθύνη των Yπουργών. Σε καμία περίπτωση η έγγραφη ή προφορική εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν απαλλάσσει τους Yπουργούς και τους Yφυπουργούς από την ευθύνη τους.

    Άρθρο 86 – Ευθύνη των Υπουργών

    1. Μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως νόμος ορίζει. Απαγορεύεται η θέσπιση ιδιώνυμων υπουργικών αδικημάτων.

    2. Δίωξη, ανάκριση, προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση κατά των προσώπων και για τα αδικήματα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 δεν επιτρέπεται χωρίς προηγούμενη απόφαση της Βουλής κατά την παράγραφο 3.

    Αν στο πλαίσιο άλλης ανάκρισης, προανάκρισης, προκαταρκτικής εξέτασης ή διοικητικής εξέτασης προκύψουν στοιχεία, τα οποία σχετίζονται με τα πρόσωπα και τα αδικήματα της προηγούμενης παραγράφου, αυτά διαβιβάζονται αμελλητί στη Βουλή από αυτόν που ενεργεί την ανάκριση, προανάκριση ή εξέταση.

    3. Πρόταση άσκησης δίωξης υποβάλλεται από τριάντα τουλάχιστον βουλευτές. Η Βουλή, με απόφασή της που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, συγκροτεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, διαφορετικά, η πρόταση απορρίπτεται ως προδήλως αβάσιμη. Το πόρισμα της επιτροπής του προηγούμενου εδαφίου εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία αποφασίζει για την άσκηση ή μη δίωξης. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Με τη διαδικασία και την πλειοψηφία του πρώτου εδαφίου της παραγράφου αυτής η Βουλή μπορεί οποτεδήποτε να ανακαλεί την απόφασή της ή να αναστέλλει τη δίωξη, την προδικασία ή την κύρια διαδικασία.

    4. Αρμόδιο για την εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων σε πρώτο και τελευταίο βαθμό είναι, ως ανώτατο δικαστήριο, Ειδικό Δικαστήριο που συγκροτείται για κάθε υπόθεση από έξι μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και επτά μέλη του Αρείου Πάγου. Τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου κληρώνονται, μετά την άσκηση δίωξης, από τον Πρόεδρο της Βουλής σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής, μεταξύ των μελών των δύο ανώτατων αυτών δικαστηρίων, που έχουν διορισθεί ή προαχθεί στο βαθμό που κατέχουν πριν από την υποβολή πρότασης για άσκηση δίωξης. Του Ειδικού Δικαστηρίου προεδρεύει ο ανώτερος σε βαθμό από τα μέλη του Αρείου Πάγου που κληρώθηκαν και μεταξύ ομοιόβαθμων ο αρχαιότερος.

    Στο πλαίσιο του Ειδικού Δικαστηρίου της παραγράφου αυτής λειτουργεί Δικαστικό Συμβούλιο που συγκροτείται για κάθε υπόθεση από δύο μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και τρία μέλη του Αρείου Πάγου. Τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου δεν μπορεί να είναι και μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου. Με απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου ορίζεται ένα από τα μέλη του που ανήκει στον Άρειο Πάγο ως ανακριτής. Η προδικασία λήγει με την έκδοση βουλεύματος.

    Καθήκοντα εισαγγελέα στο Ειδικό Δικαστήριο και στο Δικαστικό Συμβούλιο της παραγράφου αυτής ασκεί μέλος της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που κληρώνεται μαζί με τον αναπληρωτή του. Το δεύτερο και τρίτο εδάφιο της παραγράφου αυτής εφαρμόζονται και για τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου ενώ το δεύτερο εδάφιο και για τον εισαγγελέα.

    Σε περίπτωση παραπομπής προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργός, ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου συμπαραπέμπονται και οι τυχόν συμμέτοχοι, όπως νόμος ορίζει.

    5. Αν για οποιονδήποτε άλλο λόγο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά δίωξη κατά προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργός, η Βουλή μπορεί, ύστερα από αίτηση του ίδιου ή των κληρονόμων του, να συστήσει ειδική επιτροπή στην οποία μπορούν να μετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί για τον έλεγχο της κατηγορίας.

    Οι ερωτήσεις (εξετάσεων) που έχουν τεθεί στους υποψηφίους των τριών προηγούμενων εισαγωγικών διαγωνισμών της ΕΣΔι δικαστικών υπαλλήλων και οι οποίες είναι οι εξής:

    1. Στην ελληνική έννομη τάξη, ορθά Υπουργός της Κυβέρνησης ισχυρίζεται ότι δεν ευθύνεται για ορισμένη μη νόμιμη πράξη του, υπό την κατηγορία ότι έλαβε εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

    Α. ναι

    Β. όχι

    Γ. δεν ευθύνεται μόνο αν η εντολή ήταν έγγραφη

    Επεξήγηση σωστής απάντησης: Άρθρο 85 Σ (ευθύνη των υπουργών) «… σε καμία περίπτωση η έγγραφη ή προφορική εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν απαλλάσσει τους υπουργούς και τους υφυπουργούς από την ευθύνη τους…», οπότε σωστή απάντηση είναι η Β.

    1. Διενεργούνται εκλογές από τις οποίες προκύπτει νέος πρωθυπουργός. Ο νέος πρωθυπουργός πότε πρέπει να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της βουλής;

    Α. μέσα σε δέκα πέντε (15) ημέρες από την ολοκλήρωση

    Β. μέσα σε δέκα πέντε (15) ημέρες από την ορκωμοσία του

    Γ. όποτε εκείνος το κρίνει σκόπιμο

    Επεξήγηση σωστής απάντησης: Άρθρο 84 παρ. 1β Σ (εμπιστοσύνη της βουλής – αρχή της δεδηλωμένης) «… Μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού η κυβέρνηση υποχρεούται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της βουλής και μπορεί να τη ζητεί και οποτεδήποτε άλλοτε…», οπότε σωστή απάντηση είναι η Β.

    1. Η αξιωματική αντιπολίτευση υποβάλλει στη βουλή πρόταση μομφής (δυσπιστίας) κατά της κυβέρνησης. Για να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής (δυσπιστίας) προς την κυβέρνηση:

    Α. θα πρέπει να ψηφίσει υπέρ της πρότασης η απόλυτη πλειοψηφία των μελών του κοινοβουλίου

    Β. θα πρέπει να ψηφίσει υπέρ της πρότασης η σχετική πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών

    Γ. θα πρέπει να ψηφίσει υπέρ της πρότασης η σχετική πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, πλην όμως οι θετικές ψήφοι, πρέπει να είναι, τουλάχιστον, εκατόν είκοσι (120)

    Επεξήγηση σωστής απάντησης: Άρθρο 84 παρ. 6β Σ (εμπιστοσύνη της βουλής – αρχή της δεδηλωμένης) «…Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών»

    Στη συνέχεια θα σας παραθέσω και άλλες ερωτήσεις (ενδεικτικές) για να εξασκηθείτε σε αυτές τις διατάξεις οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για τις εξετάσεις σας:

    1. Ποιος προκαλεί το διάταγμα διορισμού Αντιπροέδρου του Υπουργικού Συμβουλίου;

    Α. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Β. ο Πρόεδρος της κυβέρνησης

    Γ. ο Πρόεδρος της βουλής

    Επεξήγηση σωστής απάντησης: Άρθρο 81 παρ. 1β Σ (υπουργικό συμβούλιο) «…με διάταγμα που προκαλεί ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης μπορεί να διοριστούν ένας ή περισσότεροι από τους Υπουργούς Αντιπρόεδροι του Υπουργικού Συμβουλίου», οπότε η σωστή απάντηση είναι το Β.

    1. Η πρόταση μομφής (δυσπιστίας) υπογράφεται τουλάχιστον από:

    Α. ένα τέταρτο των βουλευτών

    Β. ένα πέμπτο των βουλευτών

    Γ. ένα έκτο των βουλευτών

    Επεξήγηση σωστής απάντησης: Άρθρο 84 παρ. 2β Σ (εμπιστοσύνη της βουλής – αρχή της δεδηλωμένης) «…Η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών …», οπότε σωστή απάντηση είναι το Γ.

    1. Ποιος είναι αρμόδιος για την άσκηση δίωξης κατά Υπουργού για αδικήματα που τέλεσε κατά την άσκηση των καθηκόντων του;

    Α. ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

    Β. το Συμβούλιο της Επικρατείας

    Γ. η Βουλή

    Επεξήγηση σωστής απάντησης: Άρθρο 86 παρ. 1 Σ (δίωξη κατά μελών της κυβέρνησης, ειδικό δικαστήριο) «Μόνο η βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διατέλεσαν μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους…»

    1. Οι αρμοδιότητες των υφυπουργών καθορίζονται με:

    Α. απόφαση του πρωθυπουργού

    Β. απόφαση του υπουργικού συμβουλίου

    Γ. κοινή απόφαση του πρωθυπουργού και του οικείου υπουργού

    Επεξήγηση σωστής απάντησης: Άρθρο 83 παρ. 2 Σ (υπουργοί και υφυπουργοί) «Οι υφυπουργοί ασκούν τις αρμοδιότητες που τους αναθέτει με κοινή απόφαση ο πρωθυπουργός και ο οικείος Υπουργός», οπότε σωστή απάντηση είναι το Γ.

    1. Ο πρωθυπουργός διαπιστώνει ότι υπάρχει ασυνεννοησία μεταξύ δύο υπουργών σε κρίσιμο θέμα εθνικής σημασίας. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ποιος έχει την αρμοδιότητα να εξασφαλίσει τη συνοχή της κυβέρνησης;

    Α. ο πρωθυπουργός

    Β. ο αντιπρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου

    Γ. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Επεξήγηση σωστής απάντησης: Άρθρο 82 παρ. 2 Σ (κυβέρνηση, πρωθυπουργός, οικονομική και κοινωνική επιτροπή, εθνικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής) «ο πρωθυπουργός εξασφαλίζει την ενότητα της κυβέρνησης και κατευθύνει τις ενέργειές της …», οπότε σωστή απάντηση είναι το Α.

    1. Ο Πρωθυπουργός επιθυμεί να διορίσει ως Υπουργό ένα πρόσωπο που δεν είναι βουλευτής, ούτε έχει εκλεγεί ποτέ. Ποιο από τα παρακάτω πρέπει απαραίτητα να ισχύει για να είναι δυνατός ο διορισμός;

    Α. να έχει τις προϋποθέσεις εκλογιμότητας του άρθρου 55 Σ

    Β. να είναι διορισμένος δημόσιος υπάλληλος

    Γ. να έχει πτυχίο Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος

    Επεξήγηση σωστής απάντησης: Άρθρο 81 παρ. 2 Σ (υπουργικό συμβούλιο) «κανένας δεν μπορεί να διοριστεί μέλος της κυβέρνησης ή υφυπουργός αν δεν συγκεντρώνει τα προσόντα που ορίζει το άρθρο 55 για το βουλευτή», οπότε σωστή απάντηση είναι το Α.

    1. Ποια πλειοψηφία απαιτείται για τη συγκρότηση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για προκαταρκτική εξέταση από τη βουλή;

    Α. πλειοψηφία των παρόντων μελών

    Β. απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών

    Γ. τα τρία πέμπτα της Ολομέλειας

    Επεξήγηση σωστής απάντησης: Άρθρο 86 παρ. 3β Σ (δίωξη κατά μελών της κυβέρνησης, ειδικό δικαστήριο) «Η βουλή, με απόφασή της που λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, συγκροτεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης …», οπότε σωστή απάντηση είναι το Β.

    1. Ποια πλειοψηφία απαιτείται για να γίνει δεκτή η πρόταση εμπιστοσύνης;

    Α. απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών

    Β. πλειοψηφία των παρόντων, όχι κάτω από τα 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών

    Γ. απλή πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών

    Επεξήγηση σωστής απάντησης: Άρθρο 84 παρ. 6α Σ (εμπιστοσύνη της βουλής – αρχή της δεδηλωμένης) «Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών…», οπότε σωστή απάντηση είναι το Β.

    1. Ποιος προεδρεύει του Ειδικού Δικαστηρίου για υπουργικά αδικήματα;

    Α. ο αρχαιότερος σύμβουλος του Συμβουλίου της Επικρατείας

    Β. ο Πρόεδρος της βουλής

    Γ. ο ανώτερος σε βαθμό από τα μέλη του Αρείου Πάγου που κληρώθηκαν

    Επεξήγηση σωστής απάντησης: Άρθρο 86 παρ. 4 Σ (δίωξη κατά μελών της κυβέρνησης, ειδικό δικαστήριο) «…του ειδικού δικαστηρίου προεδρεύει ο ανώτερος σε βαθμό από τα μέλη του Αρείου Πάγου που κληρώθηκαν και μεταξύ ομοιόβαθμων ο αρχαιότερος», οπότε σωστή απάντηση είναι το Γ.

    1. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος εκδίδει απόφαση που προκαλεί έντονη και κοινωνική αντίδραση. Όταν καλείται να λογοδοτήσει, δηλώνει πως ενήργησε κατ’ εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ποια είναι η συνταγματική απάντηση σε αυτόν τον ισχυρισμό;

    Α. η εντολή του προέδρου της δημοκρατίας απαλλάσσει τον υπουργό από κάθε ευθύνη

    Β. η εντολή του προέδρου λαμβάνεται υπόψιν μόνο αν ήταν έγγραφη

    Γ. καμία εντολή, έγγραφη ή προφορική, δεν απαλλάσσει τον υπουργό από την ευθύνη του

    Επεξήγηση σωστής απάντησης: Άρθρο 85 Σ (ευθύνη των υπουργών) «Tα μέλη του Yπουργικού Συμβουλίου, καθώς και οι Yφυπουργοί είναι συλλογικώς υπεύθυνοι για τη γενική πολιτική της Kυβέρνησης και καθένας από αυτούς για τις πράξεις ή παραλείψεις της αρμοδιότητάς του, σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων για την ευθύνη των Yπουργών. Σε καμία περίπτωση η έγγραφη ή προφορική εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν απαλλάσσει τους Yπουργούς και τους Yφυπουργούς από την ευθύνη τους», οπότε σωστή απάν

    Πηγή

    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    spot_img

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ