Διαγωνισμός ΕΣΔΙ Δικαστικών Υπαλλήλων 2025 – Μελέτη διατάξεων 1-16 (ΚΟΔΚΔΛ)
Ο 4ος Εισαγωγικός Διαγωνισμός της ΕΣΔι Δικαστικών Υπαλλήλων αναμένεται να διεξαχθεί εντός του 1ου εξαμήνου του 2025 και κατά πάσα πιθανότητα λίγο πιο νωρίς από τις προηγούμενες φορές, περισσότερα θα γνωρίζουμε εντός του επόμενου μήνα.
Πριν ξεκινήσουμε σήμερα με τις μισές διατάξεις της ύλης του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (Ν.4938/2022), θα σας δώσω ένα τεστ δέκα (10) ερωτημάτων πάνω στην ύλη του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων (ΚΔΥ) για επανάληψη των γνώσεων που αποκτήσατε από τις προηγούμενες αναρτήσεις μας:
- Ο Κ διορίζεται δικαστικός υπάλληλος, πότε κοινοποιείται η πράξη του διορισμού του;
Α. Εντός τριάντα (30) ημερών από την ορκωμοσία του διοριζόμενου
Β. Εντός τριάντα (30) ημερών από τη δημοσίευση της περίληψης της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως
Γ. Εντός τριάντα (30) ημερών από την ορκωμοσία του διοριζόμενου και ανάληψη υπηρεσίας
- Ποιο είναι το αρμόδιο όργανο μονιμοποίησης του δικαστικού υπαλλήλου;
Α. το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο
Β. το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Δικαιοσύνης
Γ. το αρμόδιο για τον διορισμό όργανο
- Ο Α δικαστικός υπάλληλος της κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), ο οποίος κατέχει διδακτορικό δίπλωμα και υπηρετεί ήδη με τον βαθμό Α, υπέπεσε σε σοβαρό παράπτωμα κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Ο υπάλληλος αυτός:
Α. μπορεί να τιμωρηθεί με την πειθαρχική ποινή του υποβιβασμού στον βαθμό Γ
Β. μπορεί να τιμωρηθεί με την πειθαρχική ποινή του υποβιβασμού στον βαθμό Β
Γ. δεν μπορεί σε κάθε περίπτωση να τιμωρηθεί με την πειθαρχική ποινή του υποβιβασμού σε κατώτερο βαθμό
- Ο Μ δικαστικός υπάλληλος ζήτησε μετάθεση για λόγους υγείας σε άλλο τόπο όπου υπάρχει το κατάλληλο νοσηλευτικό ίδρυμα προς αντιμετώπιση του νοσήματος του. Ωστόσο, δεν υπήρχε κενή οργανική θέση στον τόπο αυτό, τι επακολουθεί;
Α. μετατίθεται ως υπεράριθμος στον πλησιέστερο τόπο στον οποίο ζήτησε να μετατεθεί
Β. μετατίθεται σε κενή οργανική θέση στον πλησιέστερο τόπο
Γ. καταλαμβάνει την πρώτη θέση που θα κενωθεί στον τόπο που ζήτησε να μετατεθεί
- Δικαστικός υπάλληλος της κατηγορίας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ) που υπηρετεί ένα (1) έτος με τον βαθμό Γ, απέκτησε κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του αποφοιτήριο τίτλο δημόσιου ΙΕΚ διάρκειας σπουδών δύο (2) ετών. Προκειμένου να προαχθεί στον βαθμό Β, απαιτείται ακόμη χρονικό διάστημα υπηρεσίας του στον βαθμό Γ:
Α. επτά (7) ετών
Β. έξι (6) ετών
Γ. πέντε (5) ετών
- Το οικείο δικαστικό συμβούλιο έχοντας σχηματίσει σαφή γνώμη για τα προσόντα του δόκιμου δικαστικού υπαλλήλου κρίνει αυτόν ακατάλληλο. Στην περίπτωση αυτή, ο εν λόγω υπάλληλος:
Α. απολύεται αμέσως με την απόφαση του ως άνω συμβουλίου
Β. απολύεται με απόφαση του αρμοδίου για τον διορισμό οργάνου
Γ. παρατείνεται υποχρεωτικός ο χρόνος της δοκιμαστικής του υπηρεσίας
- Ο δικαστικός υπάλληλος ασκεί ένσταση ενώπιον του υπηρεσιακού συμβουλίου ζητώντας διαγραφή ανακριβών γεγονότων που αναφέρονται σε αυτήν. Το ως άνω συμβούλιο:
Α. υποχρεούται να εξετάσει την ένσταση βάσει των στοιχείων εν γένει του υπηρεσιακού φακέλου του αξιολογούμενου χωρίς να απαιτείται η αναγραφή σε αυτήν συγκεκριμένων περιστατικών
Β. υποχρεούται να εξετάσει την ένσταση, εφόσον παρατίθενται σε αυτήν συγκεκριμένα στοιχεία
Γ. υποχρεούται να εξετάσει την ένσταση εφόσον προηγουμένως καλέσει τον αξιολογούμενο να εκθέσει προφορικά τα στοιχεία στα οποία θεμελιώνει τους ισχυρισμούς του
- Ο Α δικαστικός υπάλληλος κατηγορίας ΔΕ και Α’ βαθμού, τελεί πειθαρχικό παράπτωμα για το οποίο επιβάλλεται ποινή υποβιβασμού. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να υποβιβασθεί:
Α. έως τον Γ βαθμό
Β. έως τον Δ βαθμό
Γ. έως τον Β βαθμό
- Ο Α δικαστικός υπάλληλος, ο οποίος υπηρετεί στη γραμματεία του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών και έχει ορισθεί γραμματέας στο υπηρεσιακό συμβούλιο του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, τίθεται σε διαθεσιμότητα δύο ετών. Κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητάς, ο ανωτέρω:
Α. εξακολουθεί να ασκεί μόνο τα καθήκοντά του γραμματέα στο υπηρεσιακό συμβούλιο
Β. παύει να ασκεί τα πιο πάνω καθήκοντα και αυτά στη γραμματεία του δικαστηρίου όπου υπηρετεί
Γ. παύει να ασκεί μόνο τα καθήκοντα του στο υπηρεσιακό συμβούλιο
- Αποτελεί ο χρόνος άδειας χωρίς αποδοχές χρόνο πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας;
Α. ναι
Β. όχι
Γ. ναι, εφόσον επιβλήθηκε εξαιτίας πειθαρχικής δίωξης
Απαντήσεις:
1.Β (άρθρο 13 παρ. 2 ΚΔΥ)
2.Γ (άρθρο 138 παρ. 3 ΚΔΥ)
3.Β (άρθρα 20 παρ. 3 & 166 παρ. 1στ) ΚΔΥ)
4.Β (άρθρο 150 παρ. 2 ΚΔΥ)
5.Γ (άρθρο 139 παρ. 1,3 ΚΔΥ)
6.Β (άρθρο 138 παρ. 3 ΚΔΥ)
7.Β (άρθρο 132 παρ. 6 ΚΔΥ)
8.Α (άρθρο 20 παρ. 2 & 166 παρ. 1στ) ΚΔΥ)
9.Β (άρθρο 160 παρ. 2 ΚΔΥ)
10.Β (άρθρο 142 ΚΔΥ)
Η εξεταστέα ύλη στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (μέχρι αυτή που ίσχυε μέχρι την Γ’ Σειρά ΕΣΔι Δικαστικών Υπαλλήλων) είναι η ακόλουθη:
- Άρθρα 1-2 (έκταση εφαρμογής, ίδρυση, συγχώνευση, κατάργηση, περιφέρεια και έδρα δικαστηρίων)
- Άρθρα 3-13 (αριθμός και κατανομή οργανικών θέσεων, συγκρότηση των δικαστηρίων, τμήματα, γραμματεία των δικαστηρίων και των εισαγγελιών κ.λπ.)
- Άρθρα 14-16 (δικαστικά συμβούλια και ολομέλειες)
- Άρθρα 17-18 & 22-26 (διεύθυνση δικαστηρίων και εισαγγελιών)
- Άρθρο 27 (Άρειος Πάγος)
- Άρθρα 28-29 (Εισαγγελία)
- Άρθρα 30-31 (Πολιτικά και Ποινικά Δικαστήρια)
- Άρθρο 36 (Διοικητικά δικαστήρια)
- Άρθρα 37-39 (Νομική φύση της Γενικής Επιτροπείας της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο – Διάρθρωση της Γενικής Επιτροπείας της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο – Αρμοδιότητες Γενικού Επιτρόπου)
- Άρθρο 66 (Βαθμοί ιεραρχίας – Αντιστοιχία – Προβάδισμα δικαστικών λειτουργών)
- Άρθρο 92 (Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών)
Από τα παραπάνω, σήμερα θα ασχοληθούμε με τις διατάξεις των άρθρων 1-16 ως εξής:
Άρθρο 1 (έκταση εφαρμογής)
Οι ρυθμίσεις του τμήματος αυτού διέπουν:
α. Τα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια (Άρειο Πάγο, εφετεία, μικτά ορκωτά, δικαστήρια ανηλίκων, πλημμελειοδικεία και πρωτοδικεία),
β. τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια (εφετεία και πρωτοδικεία) και τη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας των δικαστηρίων αυτών.
Για το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και τη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ισχύουν μόνο οι διατάξεις του παρόντος που ρητώς αναφέρονται σε αυτά.
Άρθρο 2 (ίδρυση, συγχώνευση, κατάργηση, περιφέρεια και έδρα δικαστηρίων)
1. Η ίδρυση, η συγχώνευση και η κατάργηση πολιτικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων, η επέκταση ή ο περιορισμός της περιφέρειάς τους, η εν όλω ή εν μέρει μετατροπή τους σε δικαστικά γραφεία τηλεματικής ή η ίδρυση νέων τέτοιων δικαστικών γραφείων σε πόλεις, στις οποίες δεν λειτουργούν δικαστήρια, καθώς και η μεταβολή της έδρας τους γίνεται με προεδρικό διάταγμα ύστερα από γνώμη της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ή του Συμβουλίου της Επικρατείας, αντίστοιχα. Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συμμετέχει χωρίς δικαίωμα ψήφου και ο Γενικός Επίτροπος της Επικρατείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων. Τα επηρεαζόμενα δικαστήρια, οι οικείες ενώσεις δικαστικών λειτουργών, οι οικείοι δικηγορικοί σύλλογοι και οι οικείες συνδικαλιστικές οργανώσεις των δικαστικών υπαλλήλων, αφού κληθούν δεκαπέντε (15) ημέρες πριν από την ημερομηνία συνεδρίασης της Ολομέλειας, εκφράζουν τις απόψεις τους με γραπτό υπόμνημα, το οποίο κατατίθεται στη γραμματεία του Αρείου Πάγου ή του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατά περίπτωση, τουλάχιστον πέντε (5) ημέρες πριν από την ημερομηνία συνεδρίασης της Ολομέλειας. Η Ολομέλεια δύναται να καλεί σε ακρόαση εκπροσώπους των φορέων του προηγούμενου εδαφίου κατά τη συνεδρίασή της, εφόσον το κρίνει αναγκαίο. Ειδικώς, αν το ως άνω προεδρικό διάταγμα αφορά πρωτοδικείο ή διοικητικό πρωτοδικείο, απαιτείται, επιπλέον, απλή γνώμη της Ολομέλειας του εφετείου ή του διοικητικού εφετείου της περιφέρειάς του. Με το ίδιο προεδρικό διάταγμα ορίζεται και το δικαστήριο που εκδικάζει τις εκκρεμείς υποθέσεις.
2. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται κατά τη διαδικασία της παρ. 1, δύναται να οριστεί ως μεταβατική έδρα, έως ότου εκλείψει η αναγκαιότητα ορισμού μεταβατικών εδρών:
α. πρωτοδικείου και πλημμελειοδικείου, η έδρα άλλου δήμου ή κοινότητας,
β. [Καταργείται],
γ. εφετείου, η έδρα πρωτοδικείου και η παράλληλη έδρα πρωτοδικείου της περιφέρειάς του,
δ. διοικητικού εφετείου ή διοικητικού πρωτοδικείου, πόλη της περιφέρειάς του στην οποία έχει έδρα διοικητικό πρωτοδικείο ή πολιτικό ποινικό εφετείο ή πρωτοδικείο.
3. Ως δικαστικό γραφείο τηλεματικής νοείται ο απομακρυσμένος τόπος, ο οποίος λειτουργεί ως υπηρεσία του δικαστηρίου, με το οποίο συνδέεται με τη χρήση τεχνολογιών απομακρυσμένης σύνδεσης, για τη διεξαγωγή τηλεματικών συνεδριάσεων. Στο δικαστικό γραφείο τηλεματικής παρέχεται από το προσωπικό του δικαστηρίου, με τη χρήση των τεχνολογιών απομακρυσμένης σύνδεσης, προσωρινή και οριστική δικαστική προστασία και, γενικότερα, υπηρεσίες δικαιοσύνης, στις υποθέσεις που υπάγονται στην κατά τόπον αρμοδιότητα του γραφείου. Με το προεδρικό διάταγμα που προβλέπεται στην παρ. 1 ορίζονται η περιφέρεια, οι υποθέσεις της οποίας εκδικάζονται απομακρυσμένα στα δικαστικά γραφεία τηλεματικής, ο αριθμός των οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων που πρόκειται να υπηρετήσουν στα γραφεία αυτά, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
4. Για τη διατύπωση της γνώμης της Ολομέλειας των ανωτάτων δικαστηρίων της παρ. 1 συνεκτιμώνται ιδίως συγκεκριμένα στοιχεία που αναφέρονται: α) στον φόρτο εργασίας των υφιστάμενων ή των προς κατάργηση ή προς συγχώνευση δικαστηρίων και, ιδίως, στον αριθμό των εισερχόμενων υποθέσεων, β) στην ύπαρξη της κατάλληλης υποδομής για τη λειτουργία του υπό ίδρυση δικαστηρίου ή της μεταβατικής έδρας ή στην ανεπάρκεια της υποδομής του υπό συγχώνευση ή υπό κατάργηση δικαστηρίου ή της μεταβατικής έδρας, γ) στην αναλογία δικαστών δικαστικών υπαλλήλων, δ) στα δημογραφικά και γεωγραφικά δεδομένα κάθε περιοχής, καθώς και στην ύπαρξη δημόσιων ή άλλων υπηρεσιών που υποστηρίζουν το δικαιοδοτικό έργο, ε) σε οικονομικά δεδομένα της κάθε περιοχής και, ιδίως, στο επίπεδο επιχειρηματικότητάς της και στ) στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών που επιτρέπουν την ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων, τις ηλεκτρονικές κοινοποιήσεις και τη διεξαγωγή τηλεσυνεδριάσεων και τηλεακροάσεων που περιορίζουν την ανάγκη φυσικής παρουσίας των διαδίκων και των δικηγόρων στα δικαστήρια.
5. Με το προεδρικό διάταγμα που προβλέπεται στην παρ. 2, ορίζονται οι ημέρες κατά τις οποίες συνεδριάζουν τα δικαστήρια στη μεταβατική τους έδρα, το τμήμα της περιφέρειας του οποίου οι υποθέσεις εκδικάζονται στη μεταβατική έδρα, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
6. Αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι να μην εκδικαστεί ορισμένη υπόθεση στη μεταβατική έδρα, αυτή εισάγεται στην κύρια έδρα με αιτιολογημένη πράξη, αν η υπόθεση είναι ποινική, του αρμόδιου εισαγγελέα, και σε κάθε άλλη περίπτωση, του δικαστή που διευθύνει το δικαστήριο.
7. Η υπαγωγή υπόθεσης στη μεταβατική έδρα δεν ασκεί επίδραση στην τοπική αρμοδιότητα του δικαστηρίου.
8. Αν σπουδαίος λόγος επιβάλλει να συνεδριάζει το ποινικό εφετείο ή το μικτό ορκωτό εφετείο έξω από την έδρα του, ο δικαστής που διευθύνει το δικαστήριο, με πρόταση του εισαγγελέα, ορίζει, με αιτιολογημένη πράξη του, τον τόπο της συνεδρίασης μέσα στην περιφέρεια του εφετείου.
Άρθρο 3 (αριθμός και κατανομή οργανικών θέσεων)
1. Ο αριθμός των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών και των δικαστικών υπαλλήλων ορίζεται με νόμο.
2. Η κατανομή των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών και των δικαστικών υπαλλήλων στα δικαστήρια και τις εισαγγελίες γίνεται ανάλογα με τον αριθμό των υποθέσεων και τη δικαστηριακή τους κίνηση, των δικαστικών λειτουργών με προεδρικό διάταγμα και των δικαστικών υπαλλήλων με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, που εκδίδονται αντιστοίχως κάθε δύο (2) έτη, τον μήνα Ιούνιο ή εκτάκτως σε περίπτωση αύξησης των θέσεων.
α. Το προεδρικό διάταγμα εκδίδεται ύστερα από γνώμη:
αα. για τους δικαστικούς λειτουργούς των πολιτικών ποινικών δικαστηρίων, του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που λαμβάνουν υπόψη αντιστοίχως τις αιτιολογημένες προτάσεις των δικαστικών λειτουργών που διευθύνουν τα εφετεία και τις εισαγγελίες εφετών,
αβ. για τους δικαστικούς λειτουργούς των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, του Γενικού Επιτρόπου της Επικρατείας που λαμβάνει υπόψη τις αιτιολογημένες γνώμες των προέδρων εφετών ή των δικαστών που διευθύνουν τα διοικητικά εφετεία.
β. Η απόφαση εκδίδεται ύστερα από γνώμη: βα. για τους δικαστικούς υπαλλήλους των πολιτικών ποινικών δικαστηρίων, του Προέδρου ή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τους υπαλλήλους του Αρείου Πάγου ή της εισαγγελίας του αντιστοίχως, των δικαστών που διευθύνουν τα εφετεία και πρωτοδικεία για τους υπαλλήλους που υπηρετούν σε αυτά και στα δικαστήρια της περιφέρειάς τους, ύστερα από προηγούμενη γνώμη των δικαστών που διευθύνουν τα τελευταία, και των εισαγγελέων εφετών και πρωτοδικών για τους υπαλλήλους που υπηρετούν στις αντίστοιχες εισαγγελίες,
ββ. για τους δικαστικούς υπαλλήλους των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων και της Γενικής Επιτροπείας, του Γενικού Επιτρόπου της Επικρατείας στα δικαστήρια αυτά, ο οποίος, αν πρόκειται για υπαλλήλους της γραμματείας των διοικητικών εφετείων και διοικητικών πρωτοδικείων, λαμβάνει υπόψη αιτιολογημένη γνώμη των δικαστών που διευθύνουν τα δικαστήρια αυτά.
3. Στην περίπτωση συγχώνευσης δικαστηρίων, οι οργανικές θέσεις των δικαστικών λειτουργών και των δικαστικών υπαλλήλων ανακατανέμονται ανάλογα με τις ανάγκες όλων των δικαστηρίων, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παρ. 2.
4. Οι οργανικές θέσεις των πρωτοδικών της γενικής επετηρίδας και των δικαστικών λειτουργών της ειδικής επετηρίδας είναι ενιαίες.
Άρθρο 4 (συγκρότηση των δικαστηρίων Τμήματα)
1. Τα πολιτικά ποινικά δικαστήρια συγκροτούνται ως εξής:
α. το μονομελές πρωτοδικείο ή πλημμελειοδικείο, από πρόεδρο πρωτοδικών ή πρωτοδίκη,
β. το πολυμελές πρωτοδικείο ή τριμελές πλημμελειοδικείο, από πρόεδρο πρωτοδικών ή τον πρωτοδίκη της γενικής επετηρίδας της περ. δ) του άρθρου 3 του ν. 5108/2024 (Α’ 65), που τον αναπληρώνει και δύο (2) πρωτοδίκες, από τους οποίους ο ένας δύναται να ανήκει στην ειδική επετηρίδα της περ. ε) του άρθρου 3, της παρ. 4 του άρθρου 7 και της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 5108/2024,
γ. το μονομελές εφετείο (πολιτικό ή ποινικό), από πρόεδρο εφετών ή εφέτη,
δ. το πολιτικό τριμελές εφετείο και το ποινικό τριμελές εφετείο των υποπερ. ii) και iii) της περ. δ) της παρ. 1 του άρθρου 7 και των περ. 1 έως 7 του άρθρου 111 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ν. 4620/2019, Α’ 96), από πρόεδρο εφετών ή εφέτη και δύο (2) εφέτες,
ε. το ποινικό τριμελές εφετείο της υποπερ. i) της περ. δ) της παρ. 1 του άρθρου 7 και της παρ. 8 του άρθρου 111 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, από πρόεδρο εφετών και δύο (2) εφέτες,
στ. το μονομελές δικαστήριο ανηλίκων, από έναν (1) πρόεδρο πρωτοδικών σε κάθε πρωτοδικείο, ο οποίος ορίζεται μαζί με έναν (1) αναπληρωτή, πρόεδρο ή πρωτοδίκη γενικής επετηρίδας, σύμφωνα με το άρθρο 30,
ζ. το τριμελές δικαστήριο ανηλίκων, από τον δικαστή ανηλίκων της περ. ζ’ του παρόντος και δύο (2) νεότερούς του, αν είναι δυνατόν, πρωτοδίκες, από τους οποίους ο ένας (1) δύναται να ανήκει στην ειδική επετηρίδα της περ. ε) του άρθρου 3, της παρ. 4 του άρθρου 7 και της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 5108/2024,
η. το εφετείο ανηλίκων, από εφέτη ή τον αναπληρωτή του, που ορίζονται σε κάθε εφετείο, σύμφωνα με το άρθρο 30, και από δύο (2) νεότερούς του, αν είναι δυνατόν, εφέτες, που ορίζονται εφέτες ανηλίκων από αυτόν που διευθύνει το δικαστήριο,
θ. το μικτό ορκωτό δικαστήριο, από πρόεδρο πρωτοδικών, δύο (2) πρωτοδίκες, από τους οποίους ο ένας (1) δύναται να ανήκει στην ειδική επετηρίδα της περ. ε) του άρθρου 3, της παρ. 4 του άρθρου 7 και της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 5108/2024, και τέσσερις (4) ενόρκους,
ι. το μικτό ορκωτό εφετείο, από πρόεδρο εφετών, δύο (2) εφέτες και τέσσερις (4) ενόρκους. Οι ένορκοι εκλέγονται σύμφωνα με τα άρθρα 379 έως 400 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
2. Τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια συγκροτούνται ως εξής:
α. το μονομελές διοικητικό πρωτοδικείο, από πρόεδρο πρωτοδικών ή πρωτοδίκη,
β. το τριμελές διοικητικό πρωτοδικείο, από πρόεδρο πρωτοδικών και δύο (2) πρωτοδίκες,
γ. το μονομελές διοικητικό εφετείο, από πρόεδρο εφετών ή εφέτη,
δ. το τριμελές διοικητικό εφετείο, από πρόεδρο εφετών και δύο (2) εφέτες.
3. Κατά τις συνεδριάσεις των πολυμελών δικαστηρίων προεδρεύει ο ανώτερος κατά βαθμό ή, αν δεν υπάρχει ή κωλύεται, ο αρχαιότερος δικαστής και, αν πρόκειται για το πολυμελές πρωτοδικείο ή το τριμελές πλημμελειοδικείο ή το τριμελές δικαστήριο ανηλίκων, ο αρχαιότερος δικαστής της γενικής επετηρίδας της περ. δ) του άρθρου 3 του ν. 5108/2024. Στις συνεδριάσεις των πολιτικών δικαστηρίων μπορεί, όπου ορίζει ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας (π.δ. 503/1985, Α’ 182), να παρίσταται ο αρμόδιος εισαγγελέας, ο οποίος αναπτύσσει τη γνώμη του τελευταίος, εκτός αν είναι διάδικος.
4. Στις συνεδριάσεις των ποινικών δικαστηρίων παρίσταται υποχρεωτικά ο αρμόδιος εισαγγελέας. Στα μονομελή και τριμελή δικαστήρια ανηλίκων παρίσταται πάντοτε ένας (1) εισαγγελέας ή αντεισαγγελέας πρωτοδικών και στο εφετείο ανηλίκων ένας (1) αντεισαγγελέας εφετών ή ο αναπληρωτής του, που ορίζονται εισαγγελείς ανηλίκων για τρία (3) έτη από εκείνον που διευθύνει την αντίστοιχη εισαγγελία.
5. Τα δικαστήρια, αν το επιτρέπει ο αριθμός των δικαστών που υπηρετούν σε αυτά, διαιρούνται σε τμήματα. Σχετική γνωστοποίηση γίνεται στον χώρο των ανακοινώσεων και στο οικείο πληροφοριακό σύστημα, εφόσον υπάρχει.
6. α) Στα πολιτικά Πρωτοδικεία και Εφετεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης είναι δυνατή η σύσταση ειδικών τμημάτων, με τροποποίηση του οικείου κανονισμού, σύμφωνα με την περ. α’ της παρ. 5 του άρθρου 19, για την εκδίκαση, κατά την τακτική διαδικασία, των ένδικων βοηθημάτων και των αντίστοιχων ένδικων μέσων, που υπάγονται στην καθ’ ύλη αρμοδιότητά τους και έχουν ως αντικείμενο διαφορές μεταξύ ιδιωτών, οι οποίες αφορούν στο εθνικό και ενωσιακό δίκαιο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, της ενέργειας και της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Η ως άνω τροποποίηση του κανονισμού γίνεται μετά από πρόταση του τριμελούς συμβουλίου διεύθυνσης προς την ολομέλεια του οικείου δικαστηρίου, η οποία αποφασίζει επί της πρότασης εντός δύο (2) μηνών από την υποβολή της.
β) Για την εκδίκαση των ως άνω υποθέσεων η αρμοδιότητα:
βα) των ειδικών τμημάτων του Πρωτοδικείου και του Εφετείου Αθηνών καλύπτει τις περιφέρειες των Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, Αιγαίου, Δωδεκανήσου, Κρήτης, Ανατολικής Κρήτης, Λαμίας, Ναυπλίου, Πατρών, Καλαμάτας και Εύβοιας και
ββ) των ειδικών τμημάτων του Πρωτοδικείου και του Εφετείου Θεσσαλονίκης καλύπτει τις περιφέρειες των Εφετείων Θεσσαλονίκης, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Ιωαννίνων, Κέρκυρας και Λάρισας.
γ) Στα ειδικά τμήματα της περ. α) τοποθετούνται, για τριετή θητεία που μπορεί να ανανεωθεί, κατά προτίμηση δικαστές με εξειδίκευση ή ιδιαίτερη εμπειρία στη συγκεκριμένη κατηγορία διαφορών, η οποία προκύπτει είτε από σχετικούς μεταπτυχιακούς ή διδακτορικούς τίτλους σπουδών είτε από προγενέστερη συναφή δραστηριότητα.
δ) Στα ειδικά τμήματα της περ. α), εφόσον είναι κατά τόπο αρμόδια κατά τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, μπορεί να εισαχθούν για εκδίκαση και άλλες υποθέσεις, αν, κατά την κρίση του τριμελούς συμβουλίου διεύθυνσης, αυτό απαιτείται λόγω υπηρεσιακών αναγκών.
7. Στα διοικητικά πρωτοδικεία και τα διοικητικά εφετεία, στα οποία λειτουργούν τρία (3) τουλάχιστον τμήματα, είναι δυνατή η σύσταση ειδικών τμημάτων με βάση το αντικείμενο και τον αριθμό συγκεκριμένων κατηγοριών διοικητικών διαφορών, καθώς και η κατ’ αποκλειστικότητα ή μη, εισαγωγή σε αυτά των υποθέσεων των εν λόγω κατηγοριών, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην περ. α’ της παρ. 5 του άρθρου 19, μετά από πρόταση του τριμελούς συμβουλίου διεύθυνσης ή του δικαστή που διευθύνει το δικαστήριο, προς την ολομέλεια του οικείου δικαστηρίου, η οποία αποφασίζει επί της πρότασης εντός δύο (2) μηνών από την υποβολή της. Τα ως άνω τμήματα στελεχώνονται για τριετή θητεία, που μπορεί να ανανεωθεί, κατά προτίμηση, από δικαστές με εξειδίκευση ή ιδιαίτερη εμπειρία στη συγκεκριμένη κατηγορία διαφορών, η οποία προκύπτει είτε από σχετικούς μεταπτυχιακούς ή διδακτορικούς τίτλων σπουδών είτε από προγενέστερη συναφή δραστηριότητα.
8. Στα Ειρηνοδικεία, στα οποία λειτουργούν τμήματα, είναι δυνατή η σύσταση, με απόφαση του τριμελούς συμβουλίου διεύθυνσης ή του προϊσταμένου του δικαστηρίου, ειδικού ή ειδικών τμημάτων εκδίκασης των υποθέσεων του ν. 3869/2010 (Α’ 130), τα οποία στελεχώνονται με δικαστές σε ποσοστό ανάλογο του ποσοστού των σχετικών υποθέσεων που εκκρεμούν σε κάθε δικαστήριο. Έως το τέλος του δικαστικού έτους, κατά το οποίο εκδίδεται η παραπάνω απόφαση, η ολομέλεια του οικείου δικαστηρίου τροποποιεί αναλόγως τον κανονισμό του, σύμφωνα με την περ. α’ της παρ. 6 του άρθρου 15. Στην περίπτωση που δεν εγκριθεί η τροποποίηση του κανονισμού, τα ειδικά τμήματα παύουν να λειτουργούν από το επόμενο δικαστικό έτος.
Άρθρο 5 (αναπλήρωση δικαστών)
1. Αν δεν υπάρχουν, απουσιάζουν ή κωλύονται οι δικαστές, αναπληρώνονται, κατά σειρά αρχαιότητας, εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά, ως εξής:
Α. Στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια:
α. ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, από τους αντιπροέδρους,
β. οι αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου, από αρεοπαγίτη του τμήματός τους,
γ. ο πρόεδρος πολυμελούς δικαστηρίου, από άλλο δικαστή της ίδιας σύνθεσης ή του ίδιου δικαστηρίου και, αν πρόκειται για το πολυμελές πρωτοδικείο ή το τριμελές πλημμελειοδικείο ή το τριμελές δικαστήριο ανηλίκων, από άλλο δικαστή της γενικής επετηρίδας της περ. δ) του άρθρου 3 του ν. 5108/2024 (Α’ 65),
δ. ένας (1) μόνο πρωτοδίκης πολυμελούς πρωτοδικείου ή τριμελούς πλημμελειοδικείου ή τριμελούς δικαστηρίου ανηλίκων ή μικτού ορκωτού δικαστηρίου, από δικαστή της ειδικής επετηρίδας της περ. ε) του άρθρου 3, της παρ. 4 του άρθρου 7 και της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 5108/2024 ή πάρεδρο,
ε. [Καταργείται].
Β. Στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια:
α. ο πρόεδρος πολυμελούς δικαστηρίου, από άλλο δικαστή του ίδιου δικαστηρίου,
β. ο εφέτης, από άλλον εφέτη του ίδιου δικαστηρίου,
γ. ένας (1) μόνο πρωτοδίκης τριμελούς πρωτοδικείου, από πάρεδρο του ίδιου δικαστηρίου.
2. Οι αναπληρωτές της παρ. 1 ορίζονται με πράξη του δικαστή που διευθύνει το δικαστήριο και, αν πρόκειται για το πολυμελές πρωτοδικείο ή το τριμελές πλημμελειοδικείο ή το τριμελές δικαστήριο ανηλίκων ή το μικτό ορκωτό δικαστήριο των υποπερ. γ’ και δ’ της περ. Α’ της παρ. 1, από τον δικαστή που διευθύνει το πρωτοδικείο της έδρας της περ. α) του άρθρου 3 του ν. 5108/2024.
Άρθρο 6 (αδυναμία συγκρότησης δικαστηρίων)
1. Αν για οποιονδήποτε λόγο είναι αδύνατη η συγκρότηση:
α. [Καταργείται],
β. του πρωτοδικείου, του πλημμελειοδικείου, του δικαστηρίου ανηλίκων ή του μικτού ορκωτού δικαστηρίου, ο πρόεδρος εφετών ή ο δικαστής που διευθύνει το εφετείο, παραγγέλλει να μεταβούν για τη σύνθεση ορισμένων δικασίμων όσοι πρωτοδίκες χρειάζονται, από αυτούς που υπηρετούν στα πρωτοδικεία της περιφέρειας του εφετείου,
γ. των εφετείων, των εφετείων ανηλίκων και των μικτών ορκωτών εφετείων Δωδεκανήσου, Ναυπλίου, Λαμίας, Καλαμάτας, Ευβοίας, Κέρκυρας, Κρήτης, Ανατολικής Κρήτης, Αιγαίου, Βορείου Αιγαίου, Λάρισας, Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ιωαννίνων και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, ο δικαστής ο οποίος διευθύνει το εφετείο: γα) των Αθηνών για τα έξι (6) πρώτα, γβ) του Πειραιώς για τα τέσσερα (4) αμέσως επόμενα, γγ) της Θεσσαλονίκης για τα τέσσερα (4) αμέσως επόμενα και γδ) των Πατρών για το τελευταίο, παραγγέλλει να μεταβούν από το εφετείο για τη σύνθεση δικασίμων όσοι εφέτες χρειάζονται.
2. Αν η αδυναμία εμφανιστεί στο πρόσωπο του εισαγγελέα του δικαστηρίου, ο εισαγγελικός λειτουργός που διευθύνει την εισαγγελία εφετών, παραγγέλλει να μεταβεί για την αναπλήρωσή του και για ορισμένη δικάσιμο:
α. αντεισαγγελέας πρωτοδικών, αν πρόκειται για πλημμελειοδικείο ή δικαστήριο ανηλίκων,
β. εισαγγελέας πρωτοδικών, αν πρόκειται για μικτό ορκωτό δικαστήριο,
γ. εισαγγελέας ή αντεισαγγελέας εφετών, αν πρόκειται για εφετείο, εφετείο ανηλίκων ή μικτό ορκωτό εφετείο.
3. Αν για οποιονδήποτε λόγο είναι αδύνατη η συγκρότηση διοικητικού δικαστηρίου, η αναπλήρωση γίνεται ως εξής:
α. οι εφέτες αναπληρώνονται από εφέτες άλλου εφετείου και
β. οι πρωτοδίκες ή πάρεδροι, από πρωτοδίκες ή παρέδρους άλλου πρωτοδικείου της ίδιας εφετειακής περιφέρειας.
Οι αναπληρωτές των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων ορίζονται για κάθε συνεδρίαση ως εξής:
αα. οι εφέτες, με πράξη του Γενικού Επιτρόπου της Επικρατείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων,
ββ. οι πρωτοδίκες ή πάρεδροι, με πράξη του οικείου προέδρου εφετών ή του δικαστή που διευθύνει το οικείο εφετείο. Σε περίπτωση αδυναμίας ορισμού δικαστή περιφέρειας άλλου εφετείου, με πράξη του Γενικού Επιτρόπου της Επικρατείας.
4. Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν είναι δυνατή η συγκρότηση δικαστηρίου με αναπλήρωση δικαστών, σύμφωνα με όσα ορίζονται στις παρ. 1 έως 3, εφαρμόζονται οι οικείες δικονομικές διατάξεις, που προβλέπουν την παραπομπή των υποθέσεων για την εκδίκαση από άλλο ισόβαθμο δικαστήριο.
5. Αν προβλέπεται ότι η δίκη σε πολυμελές δικαστήριο διαρκεί πολύ χρόνο, δύναται να οριστεί και άλλος δικαστής, ως συμπαρεδρεύον μέλος του, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται για τη συγκρότηση του δικαστηρίου αυτού. Αν πρόκειται για το πολυμελές πρωτοδικείο ή το τριμελές πλημμελειοδικείο ή το τριμελές δικαστήριο ανηλίκων ή το μικτό ορκωτό δικαστήριο, ως συμπαρεδρεύον μέλος ορίζεται δικαστής της γενικής επετηρίδας της περ. δ) του άρθρου 3 του ν. 5108/2024 (Α’ 65). Ο δικαστής αυτός αναπληρώνει μέλος του δικαστηρίου στην περίπτωση κωλύματός του κατά τη διάρκεια της δίκης. Συμμετέχει στη διαδικασία, όχι όμως και στη διάσκεψη, εκτός αν υπήρξε αναπλήρωση. Αν κωλύεται ο πρόεδρος, προεδρεύει ο αρχαιότερος από τους άλλους δικαστές και, αν πρόκειται για το πολυμελές πρωτοδικείο ή το τριμελές πλημμελειοδικείο ή το τριμελές δικαστήριο ανηλίκων, ο αρχαιότερος δικαστής της γενικής επετηρίδας της περ. δ) του άρθρου 3 του ν. 5108/2024. Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται αναλόγως και για τον εισαγγελέα του δικαστηρίου.
Άρθρο 7 (σύμμετρη κατανομή πολιτικών υποθέσεων μεταξύ των ειρηνοδικών της περιφέρειας του ίδιου πρωτοδικείου)
[Καταργείται]
Άρθρο 8 (γραμματέας δικαστηρίου)
1. Για τη νόμιμη συγκρότηση του δικαστηρίου απαιτείται η παρουσία του γραμματέα του, εκτός αν ο νόμος ορίζει διαφορετικά. Αν δεν υπάρχει ή για οποιονδήποτε λόγο απουσιάζει ή κωλύεται ο γραμματέας, καθώς και ο νόμιμος αναπληρωτής του, καθήκοντα γραμματέα ανατίθενται σύμφωνα με τις παρ. 4 και 5 του άρθρου 11.
2. Στις διασκέψεις του δικαστηρίου δεν μετέχει ο γραμματέας, εκτός αν ο νόμος ορίζει διαφορετικά ή το δικαστήριο κρίνει αναγκαία την παρουσία του.
Άρθρο 9 (κωλύματα παραγόντων της δίκης)
1. Δικαστικοί λειτουργοί, ένορκοι, δικαστικοί υπάλληλοι και δικηγόροι δεν επιτρέπεται να συμπράττουν στην ίδια διαδικαστική πράξη ή ενέργεια, αν είναι σύζυγοι ή συνδέονται με σύμφωνο συμβίωσης ή με συγγένεια αίματος ή αγχιστείας μέχρι και τον τρίτο βαθμό.
Για τους δικηγόρους η απαγόρευση ισχύει και όταν εκπροσωπούν αντίδικα μέρη.
2. Τα πρόσωπα της παρ. 1 οφείλουν να δηλώνουν το κώλυμα στον δικαστή ή τον πρόεδρο του συμβουλίου ή τον εισαγγελέα που διευθύνει το δικαστήριο ή την εισαγγελία αντίστοιχα.
3. Η αποσιώπηση του κωλύματος και η παρά την ύπαρξή του σύμπραξη συνιστά πειθαρχικό αδίκημα, δεν συνεπάγεται όμως ακυρότητα της διαδικαστικής πράξης ή ενέργειας, εκτός αν ο νόμος ορίζει διαφορετικά.
Άρθρο 10 (σχέση δικαστικών και αστυνομικών αρχών)
1. Τα όργανα που ασκούν γενικά ή ειδικά αστυνομικά καθήκοντα υποχρεούνται:
α) να εκτελούν αμέσως και απροφασίστως τις παραγγελίες των δικαστικών αρχών και να παρέχουν τη βοήθειά τους σε αυτές,
β) να διευκολύνουν τους δικηγόρους στην άσκηση του λειτουργήματός τους.
2. Υποχρέωση συνδρομής σε εξαιρετικές περιπτώσεις έχουν και τα όργανα των ενόπλων δυνάμεων.
3. Η υπαίτια παράβαση των υποχρεώσεων της περ. α’ της παρ. 1 συνιστά πειθαρχικό αδίκημα και τιμωρείται κατά το πειθαρχικό δίκαιο του σώματος στο οποίο ανήκει το όργανο.
4. Ο εισαγγελέας πρωτοδικών του τόπου της υπηρεσίας του αστυνομικού οργάνου ενεργεί στις περιπτώσεις της παρ. 3 τις αναγκαίες ανακριτικές πράξεις για τη βεβαίωση του αδικήματος και ασκεί την πειθαρχική δίωξη.
5. Πειθαρχική δικαιοδοσία ασκούν τα συμβούλια του πλημμελειοδικείου και του εφετείου σε πρώτο και δεύτερο βαθμό αντίστοιχα.
6. Ο εισαγγελέας του συμβουλίου που εξέδωσε την απόφαση, επιμελείται της εκτέλεσής της.
7. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζεται ο Κώδικας των δικαστικών υπαλλήλων (ν. 4798/2021, Α’ 68).
Άρθρο 11 (γραμματεία των δικαστηρίων και των εισαγγελιών)
1. Σε κάθε δικαστήριο και εισαγγελία λειτουργεί γραμματεία. Η γραμματεία αποτελεί ενιαία οργανική μονάδα και μπορεί να περιλαμβάνει γενική διεύθυνση, διευθύνσεις, τμήματα ή γραφεία. Στη γραμματεία ανήκουν οι δικαστικοί υπάλληλοι όλων των κλάδων, ειδικοτήτων και κατηγοριών, σύμφωνα με τον Κώδικα των δικαστικών υπαλλήλων (ν. 4798/2021, Α’ 68). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας διατηρούνται στις έδρες πρωτοδικείων της περ. α) του άρθρου 3 του ν. 5108/2024 (Α’ 65), καθώς και στις παράλληλες και στις περιφερειακές έδρες των περ. β) και γ) του άρθρου 3 του ίδιου νόμου, πλην εκείνων, οι οποίες ανήκουν σε καταργούμενα ειρηνοδικεία, οι οποίες μεταφέρονται στην έδρα πρωτοδικείου. Με πράξη του προέδρου του τριμελούς συμβουλίου διεύθυνσης ή του διευθύνοντος το πρωτοδικείο της έδρας της περ. α) του άρθρου 3 του ν. 5108/2024 επιτρέπεται η μετακίνηση δικαστικών υπαλλήλων από και προς παράλληλες ή περιφερειακές έδρες πρωτοδικείου των περ. β) και γ) του άρθρου 3 του ίδιου νόμου προς κάλυψη επειγουσών υπηρεσιακών αναγκών.
2. Ο δικαστής ή ο πρόεδρος του τριμελούς συμβουλίου που διευθύνει το δικαστήριο ή ο εισαγγελέας που διευθύνει την εισαγγελία: α) προΐσταται της γραμματείας, β) εποπτεύει το έργο της και γ) δίνει τις αναγκαίες οδηγίες για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της.
3. Ο προϊστάμενος της γραμματείας, δικαστικός υπάλληλος:
α) διευθύνει τις υπηρεσίες της γραμματείας, β) συντονίζει τις εργασίες της, γ) δίνει τις αναγκαίες οδηγίες στο προσωπικό της, δ) μετέχει στις συνεδριάσεις του δικαστηρίου, του δικαστικού συμβουλίου και της ολομέλειας του δικαστηρίου, εκτός αν ο νόμος ορίζει διαφορετικά,
ε) συντάσσει, με ευθύνη δική του και του δικαστή που διευθύνει τη συζήτηση, τα πρακτικά, τις εκθέσεις, τις πράξεις και τα άλλα έγγραφα που απαιτεί ο νόμος για την πιστοποίηση των δικαστικών ενεργειών,
στ) εκδίδει τα απόγραφα και αντίγραφα, τα πιστοποιητικά και αποσπάσματα,
ζ) τηρεί και ενημερώνει τα βιβλία και το αρχείο στη φυσική ή ηλεκτρονική του μορφή,
η) επιμελείται της φύλαξης των άλλων αντικειμένων του δικαστηρίου ή της εισαγγελίας,
θ) μεριμνά για την προετοιμασία και την εκτέλεση των πιστώσεων και των προμηθειών,
ι) παραλαμβάνει στη φυσική ή στην ηλεκτρονική του μορφή οτιδήποτε πρέπει να παρακατατεθεί στο δικαστήριο,
ια) σημειώνει τα εισπρακτέα τέλη του εκδιδόμενου απογράφου ή κατατιθέμενου εγγράφου. Αν υπάρχουν αμφιβολίες για τη χορήγηση απογράφου, αντιγράφου, πιστοποιητικού και άλλων εγγράφων, αποφαίνεται ο δικαστής ή ο πρόεδρος του τριμελούς συμβουλίου που διευθύνει το δικαστήριο ή ο εισαγγελέας που διευθύνει την εισαγγελία,
ιβ) συγκαλεί την υπηρεσιακή συνέλευση των δικαστικών υπαλλήλων και
ιγ) εκφράζει γνώμη για τους δικαστικούς υπαλλήλους, που μετέχουν σε επιτροπές, συλλογικά όργανα της διοίκησης, συμβούλια ή άλλα όργανα που προβλέπονται από τον νόμο ή τον κανονισμό του δικαστηρίου, σύμφωνα με τα κριτήρια που τίθενται από τον κανονισμό υπηρεσίας του δικαστηρίου ή της εισαγγελίας.
4. Αν δεν υπάρχει γραμματέας ή για οποιονδήποτε λόγο απουσιάζει ή κωλύεται, ο αναπληρωτής του στη διεύθυνση των υπηρεσιών της γραμματείας ορίζεται από τον δικαστή ή τον πρόεδρο του τριμελούς συμβουλίου που διευθύνει το δικαστήριο ή τον εισαγγελέα που διευθύνει την εισαγγελία, σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 146 του Κώδικα των δικαστικών υπαλλήλων (ν. 4798/2021, Α’ 68).
5. Αν δεν είναι δυνατή η αναπλήρωση του γραμματέα από υπάλληλο του ίδιου δικαστηρίου ή της ίδιας εισαγγελίας, αναπληρώνεται, ύστερα από παραγγελία του δικαστή ή του προέδρου του τριμελούς συμβουλίου που διευθύνει το δικαστήριο ή του εισαγγελέα που διευθύνει την εισαγγελία, από γραμματέα:
α. [Καταργείται],
β. του εφετείου, για τα πρωτοδικεία της περιφέρειάς του,
γ. του διοικητικού εφετείου, για τα διοικητικά πρωτοδικεία της περιφέρειάς του,
δ. της εισαγγελίας εφετών, για τις εισαγγελίες της περιφέρειας του εφετείου.
6. Σε περίπτωση απεργίας των δικαστικών υπαλλήλων, η διοίκηση της συνδικαλιστικής τους οργάνωσης, που έχει κηρύξει την απεργία, οφείλει να διαθέτει σε κάθε γραμματεία δικαστηρίου και εισαγγελίας τον απολύτως αναγκαίο αριθμό υπαλλήλων για την αντιμετώπιση εξαιρετικώς επειγουσών υποθέσεων.
7. Οι έμμισθοι επιμελητές των δικαστηρίων και των εισαγγελιών φροντίζουν για την ευταξία των ακροατηρίων, επιδίδουν τα έγγραφα και εκτελούν τις υπηρεσίες του δικαστηρίου ή της εισαγγελίας, που ανατίθενται σε αυτούς από τον δικαστή ή τον πρόεδρο του τριμελούς συμβουλίου που διευθύνει το δικαστήριο ή τον εισαγγελέα που διευθύνει την εισαγγελία ή τον γραμματέα που διευθύνει τις υπηρεσίες της γραμματείας.
Άρθρο 12 (δικαστικό έτος θερινά τμήματα)
1. Το δικαστικό έτος αρχίζει στις 16 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου του επόμενου έτους.
2. Τα θερινά τμήματα αρχίζουν την 1η Ιουλίου και λήγουν στις 15 Σεπτεμβρίου.
3. Κατά την περίοδο των θερινών τμημάτων συγκροτούνται ένα ή περισσότερα τμήματα, ανάλογα με τις ανάγκες του δικαστηρίου ή της εισαγγελίας.
Άρθρο 13 (αρχείο δικαστηρίου)
1. Στο αρχείο του δικαστηρίου ή της εισαγγελίας φυλάσσονται οι αποφάσεις, τα πρακτικά, τα βιβλία, οι δικογραφίες, τα πειστήρια και τα άλλα υπηρεσιακά έγγραφα σε φυσική ή ηλεκτρονική μορφή. Σε περίπτωση κατάργησης δικαστηρίου ή εισαγγελίας το αρχείο αυτής μεταφέρεται στο δικαστήριο ή την εισαγγελία, στην τοπική αρμοδιότητα των οποίων υπάγεται η εδαφική περιφέρεια του καταργηθέντος δικαστηρίου ή της καταργηθείσας εισαγγελίας. Με πράξη του τριμελούς συμβουλίου διεύθυνσης ή του διευθύνοντος το πρωτοδικείο της έδρας της περ. α) του άρθρου 3 του ν. 5108/2024 (Α’ 65) το αρχείο των καταργούμενων ειρηνοδικείων του άρθρου 6 του νόμου αυτού μεταφέρεται στο πρωτοδικείο της έδρας ή, αν το καταργούμενο ειρηνοδικείο βρίσκεται εγγύτερα σε παράλληλη ή περιφερειακή έδρα πρωτοδικείου των περ. β) και γ) του άρθρου 3 του ίδιου νόμου, μεταφέρεται στα δικαστήρια αυτά.
2. Με προεδρικό διάταγμα ρυθμίζονται η τήρηση και οργάνωση των αρχείων, η διαδικασία εκποίησης ή καταστροφής των εγγράφων που δεν έχουν υπηρεσιακή χρησιμότητα ή ιστορική αξία, καθώς και η ανασύσταση των αρχείων ή των δικογραφιών, πρακτικών ή αποφάσεων που καταστράφηκαν ή χάθηκαν.
3. Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης ορίζονται τα απαραίτητα βιβλία ή άλλου είδους στοιχεία που τηρούν τα δικαστήρια και οι εισαγγελίες, σε φυσική ή ηλεκτρονική μορφή, καθώς και το περιεχόμενό τους. Τα βιβλία που τηρούνται σε φυσική μορφή, πριν από τη χρήση τους πρέπει να αριθμούνται και να μονογράφονται κατά φύλλο, να σφραγίζονται και να υπογράφονται από τον προϊστάμενο της γραμματείας. Με την ίδια απόφαση ρυθμίζεται ο τρόπος θεώρησης και ελέγχου των βιβλίων και στοιχείων που τηρούνται σε ηλεκτρονική μορφή, εφόσον δεν περιλαμβάνονται σε ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων. Με όμοια απόφαση ορίζονται κατά περίπτωση οι στατιστικοί πίνακες που οφείλει να τηρεί κάθε δικαστήριο και οι υπηρεσίες στις οποίες πρέπει να υποβάλλονται οι πίνακες αυτοί.
Άρθρο 14 (δικαστικά συμβούλια)
1. Τα δικαστικά συμβούλια συγκροτούνται, όπως τα αντίστοιχα δικαστήρια:
α. Του πρωτοδικείου και του πλημμελειοδικείου της έδρας και της παράλληλης έδρας (περ. γ’ παρ. 1 άρθρου 4),
β. του διοικητικού πρωτοδικείου (περ. α’ και β’ παρ. 2 άρθρου 4),
γ. του εφετείου (περ. ε’ παρ. 1 άρθρου 4),
δ. του διοικητικού εφετείου (περ. γ’ και δ’ παρ. 2 άρθρου 4),
ε. του Αρείου Πάγου (άρθρο 27). Η παρ. 1 του άρθρου 485 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ν. 4620/2019, Α’ 96) και η παρ. 2 του άρθρου 565 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (π.δ. 503/1985, Α’ 182) δεν θίγονται. Το συμβούλιο του Αρείου Πάγου του άρθρου 529 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας συγκροτείται από τον Πρόεδρό του και δύο (2) αρεοπαγίτες.
2. Στα δικαστικά συμβούλια παρίσταται, όπου προβλέπεται από τον νόμο, και ο αρμόδιος εισαγγελέας, ο οποίος αναπτύσσει την πρότασή του και αποχωρεί.
Άρθρο 15 (ολομέλεια δικαστηρίου)
1. Η ολομέλεια του δικαστηρίου αποτελείται από όλους τους δικαστές και τους δικαστικούς παρέδρους που υπηρετούν σε αυτό. Στην ολομέλεια προεδρεύει ο πρόεδρος του τριμελούς συμβουλίου ή ο δικαστής που διευθύνει το δικαστήριο. Ο εισαγγελέας του δικαστηρίου παρίσταται κατά τις συνεδριάσεις της ολομέλειας, συμμετέχει στη συζήτηση και αποχωρεί πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας.
2. Την ολομέλεια συγκαλεί ο πρόεδρος του τριμελούς συμβουλίου ή ο δικαστής που διευθύνει το δικαστήριο.
Η σύγκληση της ολομέλειας είναι υποχρεωτική εντός δεκαπέντε (15) ημερών, όταν:
α. ζητηθεί εγγράφως από το ένα τρίτο (1/3) των μελών που κατά τον χρόνο της αίτησης συμμετέχουν σε αυτήν ή, σε περίπτωση που στο δικαστήριο υπηρετούν περισσότεροι από εξήντα (60) δικαστές και δικαστικοί πάρεδροι, από είκοσι (20) τουλάχιστον μέλη της,
β. ζητηθεί από τον εισαγγελέα του δικαστηρίου ή τον Γενικό Επίτροπο της Επικρατείας, όταν πρόκειται για διοικητικά δικαστήρια, και η σύγκλησή της αφορά ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος οργάνωσης και λειτουργίας του δικαστηρίου,
γ. ασκηθεί προσφυγή από ένα (1) μέλος της εναντίον πράξης του προέδρου του τριμελούς συμβουλίου ή του δικαστή που διευθύνει το δικαστήριο,
δ. ζητηθεί με απόφαση του οικείου δικηγορικού συλλόγου για θέματα που άπτονται της άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος, κατά τη συζήτηση των οποίων δικαιούται ο πρόεδρος ή εκπρόσωπος του οικείου δικηγορικού συλλόγου να παρίσταται και να συμμετέχει στη συζήτηση και αποχωρεί πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, και
ε. ζητηθεί από τον προϊστάμενο της γραμματείας του δικαστηρίου μετά από απόφαση της υπηρεσιακής συνέλευσης, η οποία λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών της. Η απόφαση αυτή αφορά θέματα που άπτονται της λειτουργίας της γραμματείας του δικαστηρίου, κατά τη συζήτηση των οποίων, ενώπιον της ολομέλειας, μπορεί να παρίσταται και ο προϊστάμενος της γραμματείας, ο οποίος αποχωρεί πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας.
3. Η διαδικασία της σύγκλησης και της διεξαγωγής των εργασιών της ολομέλειας ρυθμίζεται από τον κανονισμό του δικαστηρίου.
4. Η ολομέλεια βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντα περισσότερα από τα μισά κατά τον χρόνο της σύγκλησης μέλη της, όχι όμως λιγότερα από τρία (3). Αν ο αριθμός των μελών της ολομέλειας υπερβαίνει τους διακόσιους (200), αρκεί η παρουσία των εκατό (100). Για την εφαρμογή της περ. δ’ της παρ. 6 αρκεί η παρουσία του ενός τρίτου (1/3) των μελών της ολομέλειας και, αν υπερβαίνουν τους εκατόν πενήντα (150), αρκεί η παρουσία των πενήντα (50). Για τη δημοσίευση των αποφάσεών της η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντα δώδεκα (12) τουλάχιστον μέλη της.
5. Οι αποφάσεις της ολομέλειας λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών της. Αν για ένα θέμα σχηματισθούν περισσότερες από δύο (2) γνώμες, επαναλαμβάνεται η ψηφοφορία μεταξύ των δύο (2) γνωμών που επικράτησαν. Οι αποφάσεις της ολομέλειας υπερισχύουν των αποφάσεων των άλλων οργάνων του δικαστηρίου για το ίδιο θέμα.
6. Στην αρμοδιότητα της ολομέλειας υπάγονται: α. η κατάρτιση, συμπλήρωση, τροποποίηση, αντικατάσταση ή κατάργηση διατάξεων του κανονισμού του δικαστηρίου,
β. η λήψη αποφάσεων για θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος, οργάνωσης και λειτουργίας του δικαστηρίου και απονομής της δικαιοσύνης,
γ. η κατάρτιση των θερινών τμημάτων,
δ. η λήψη απόφασης ή η γνωμοδότηση για όσα θέματα έχουν υπαχθεί στην αρμοδιότητά της από τον κανονισμό ή από ειδικές διατάξεις.
7. Η ολομέλεια δύναται να συγκληθεί, προκειμένου τα μέλη της να ανταλλάξουν απόψεις σε νομικά ζητήματα. Τα πορίσματα των σχετικών συζητήσεων δεν δεσμεύουν τα δικαιοδοτικά όργανα του δικαστηρίου.
7Α. Με απόφαση της ολομέλειας των ανώτατων δικαστηρίων, της Γενικής Επιτροπείας της Επικρατείας, των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, των πρωτοδικείων και εφετείων Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς και των διοικητικών πρωτοδικείων και εφετείων Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς: α) ορίζεται ανά τριετία ένας δικαστικός λειτουργός ως εκπρόσωπος τύπου του οικείου δικαστηρίου ή της Γενικής Επιτροπείας και β) τίθεται το πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων του. Ο εκπρόσωπος τύπου επικουρείται στο έργο του από έναν (1) δικαστικό υπάλληλο, κατά προτίμηση του κλάδου ΠΕ Δικαστικής Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων.
8. Οι συνεδριάσεις των δικαστικών συμβουλίων και των ολομελειών των δικαστηρίων δεν είναι δημόσιες, εκτός αν ο νόμος ορίζει διαφορετικά. Η παρ. 4 του άρθρου 4, η παρ. 1 του άρθρου 5 και η παρ. 1 του άρθρου 7 εφαρμόζονται αναλόγως στα δικαστικά συμβούλια και στις ολομέλειες των δικαστηρίων. Όταν απαιτείται από τον νόμο απόφαση ή γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, αυτή συγκροτείται σύμφωνα με το άρθρο 27.
9. Οι δικονομικές διατάξεις, που ρυθμίζουν τα σχετικά με τη διάσκεψη και την κατάρτιση των αποφάσεων των δικαστηρίων, εφαρμόζονται αναλόγως και στα δικαστικά συμβούλια και στις ολομέλειες των δικαστηρίων, όταν κρίνουν θέματα διοικητικής φύσης.
Άρθρο 16 (ολομέλεια εισαγγελίας)
1. Σε κάθε εισαγγελία, στην οποία υπηρετούν πέντε (5) τουλάχιστον εισαγγελικοί λειτουργοί, συγκροτείται ολομέλεια, που αποτελείται από τους εισαγγελείς, αντεισαγγελείς και παρέδρους που υπηρετούν σε αυτήν.
2. Την ολομέλεια συγκαλεί αυτός που διευθύνει την εισαγγελία και προεδρεύει αυτής. Η σύγκληση της ολομέλειας είναι υποχρεωτική εντός δεκαπέντε (15) ημερών, όταν ζητηθεί:
α) εγγράφως από τα δύο πέμπτα (2/5) των εισαγγελικών λειτουργών που κατά τον χρόνο της αίτησης υπηρετούν στην εισαγγελία,
β) από τον πρόεδρο του δικαστηρίου ή τον πρόεδρο του τριμελούς συμβουλίου διεύθυνσης και εφόσον η σύγκλησή της αφορά ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος οργάνωσης και λειτουργίας της εισαγγελίας του δικαστηρίου,
γ) με απόφαση του οικείου δικηγορικού συλλόγου για θέματα που άπτονται της άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος, κατά τη συζήτηση των οποίων ο πρόεδρος ή εκπρόσωπος του οικείου δικηγορικού συλλόγου δικαιούται να παρίσταται και να συμμετέχει στη συζήτηση και αποχωρεί πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας,
δ) από τον προϊστάμενο της γραμματείας της εισαγγελίας μετά από απόφαση της υπηρεσιακής συνέλευσης, η οποία λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών της. Η απόφαση αυτή αφορά θέματα που άπτονται της λειτουργίας της γραμματείας της εισαγγελίας, κατά τη συζήτηση των οποίων, ενώπιον της ολομέλειας, μπορεί να παρίσταται και ο προϊστάμενος της γραμματείας, ο οποίος αποχωρεί πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας.
3. Η ολομέλεια βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντα περισσότερα από τα μισά κατά τον χρόνο της σύγκλησης μέλη της, όχι όμως λιγότερα από τρία (3). Η Ολομέλεια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντα τουλάχιστον δεκαπέντε (15) μέλη της. Αν η ολομέλεια αποτελείται από μονό αριθμό μελών, για τη συμπλήρωση της νόμιμης απαρτίας το προκύπτον κλάσμα στρογγυλοποιείται προς την αμέσως επόμενη μονάδα.
4. Οι αποφάσεις της ολομέλειας λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της και υπερισχύουν των αποφάσεων των άλλων οργάνων της εισαγγελίας για το ίδιο θέμα. Αν για ένα θέμα σχηματισθούν περισσότερες από δύο (2) γνώμες, επαναλαμβάνεται η ψηφοφορία μεταξύ των δύο (2) γνωμών που επικράτησαν.
5. Στην αρμοδιότητα της ολομέλειας υπάγονται: α. η κατάρτιση, συμπλήρωση, τροποποίηση, αντικατάσταση ή κατάργηση διατάξεων του κανονισμού της εισαγγελίας,
β. η λήψη αποφάσεων για θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος, οργάνωσης και λειτουργίας της εισαγγελίας και απονομής της ποινικής δικαιοσύνης,
γ. η κατάρτιση των θερινών τμημάτων,
δ. η λήψη απόφασης ή η γνωμοδότηση για όσα θέματα έχουν υπαχθεί στην αρμοδιότητά της από τον κανονισμό ή από ειδικές διατάξεις.
5Α. Με απόφαση της ολομέλειας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και των εισαγγελιών πρωτοδικών και εφετών Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς: α) ορίζεται ανά τριετία ένας εισαγγελικός λειτουργός ως εκπρόσωπος τύπου της εισαγγελίας και β) τίθεται το πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων του. Ο εκπρόσωπος τύπου επικουρείται στο έργο του από έναν (1) δικαστικό υπάλληλο, κατά προτίμηση του κλάδου ΠΕ Δικαστικής Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων.
6. Η ολομέλεια μπορεί να συγκληθεί για να ανταλλάξουν τα μέλη της απόψεις σε νομικά ζητήματα.
Τι πρέπει να θυμόμαστε από τα παραπάνω σε μορφή bullets (με τις παρακάτω ερωτήσεις θα έχετε στο μυαλό σας τι πρέπει να γνωρίζετε για τα άρθρα και στα γραπτά αλλά και στα προφορικά αργότερα):
- Ποια είναι τα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια;
- Ποια είναι τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια;
- Πως ιδρύονται, συγχωνεύονται και καταργούνται τα πολιτικά, ποινικά και διοικητικά δικαστήρια;
- Ποιες είναι οι μεταβατικές έδρες;
- Τι νοείται ως γραφείο τηλεματικής;
- Πως ορίζεται ο αριθμός των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων;
- Πως γίνεται η κατανομή των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων;
- Ποια η σύνθεση του μονομελούς πρωτοδικείου ή πλημμελειοδικείου;
- Ποια η σύνθεση του τριμελούς πρωτοδικείου ή πλημμελειοδικείου;
- Ποια η σύνθεση του μονομελούς εφετείου (πολιτικού ή ποινικού);
- Ποια η σύνθεση του τριμελούς πολιτικού εφετείου;
- Ποια η σύνθεση του τριμελούς ποινικού εφετείου;
- Ποια η σύνθεση του μονομελούς δικαστηρίου ανηλίκων;
- Ποια η σύνθεση του τριμελούς δικαστηρίου ανηλίκων;
- Ποια η σύνθεση του μικτού ορκωτού δικαστηρίου;
- Ποια η σύνθεση του μικτού ορκωτού εφετείου;
- Ποια η σύνθεση του μονομελούς διοικητικού πρωτοδικείου;
- Ποια η σύνθεση του τριμελούς διοικητικού πρωτοδικείου;
- Ποια η σύνθεση του μονομελούς διοικητικού εφετείου;
- Ποια η σύνθεση του τριμελούς διοικητικού εφετείου;
- Ποιος προεδρεύει των πολυμελών δικαστηρίων;
- Ποιος παρίσταται υποχρεωτικά στις συνεδριάσεις των ποινικών δικαστηρίων;
- Πότε τα δικαστήρια διαιρούνται σε Τμήματα;
- Ποιος αναπληρώνει τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου όταν δεν υπάρχει, απουσιάζει ή κωλύεται;
- Ποιος αναπληρώνει τους αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου όταν δεν υπάρχουν, απουσιάζουν ή κωλύονται;
- Ποιος αναπληρώνει τον πρόεδρο πολυμελούς δικαστηρίου όταν δεν υπάρχει, απουσιάζει ή κωλύεται;
- Ποιος αναπληρώνει τον πρωτοδίκη πολυμελούς πρωτοδικείου ή τριμελούς πλημμελειοδικείου ή τριμελούς δικαστηρίου ανηλίκων ή μικτού ορκωτού δικαστηρίου όταν δεν υπάρχει, απουσιάζει ή κωλύεται;
- Ποιος αναπληρώνει τον πρόεδρο πολυμελούς διοικητικού δικαστηρίου όταν δεν υπάρχει, απουσιάζει ή κωλύεται;
- Ποιος αναπληρώνει τον εφέτη τακτικού διοικητικού δικαστηρίου όταν δεν υπάρχει, απουσιάζει ή κωλύεται;
- Πως ορίζονται οι αναπληρωτές;
- Αν για οποιοδήποτε λόγο είναι αδύνατη η συγκρότηση πρωτοδικείου/πλημμελειοδικείου/δικαστηρίου ανηλίκων/μικτού ορκωτού δικαστηρίου από που θα μεταβούν όσοι πρωτοδίκες χρειάζονται;
- Αν για οποιοδήποτε λόγο είναι αδύνατη η συγκρότηση εφετείων/εφετείων ανηλίκων/μικτών ορκωτών εφετείων Δωδεκανήσου, Ναυπλίου, Λαμίας, Καλαμάτας, Ευβοίας και Κέρκυρας από που θα μεταβούν όσοι εφέτες χρειάζονται;
- Αν για οποιοδήποτε λόγο είναι αδύνατη η συγκρότηση εφετείων/εφετείων ανηλίκων/μικτών ορκωτών εφετείων Κρήτης, Ανατολικής Κρήτης, Αιγαίου και Βορείου Αιγαίου από που θα μεταβούν όσοι εφέτες χρειάζονται;
- Αν για οποιοδήποτε λόγο είναι αδύνατη η συγκρότηση εφετείων/εφετείων ανηλίκων/μικτών ορκωτών εφετείων Λάρισας, Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας και Ιωαννίνων από που θα μεταβούν όσοι εφέτες χρειάζονται;
- Αν για οποιοδήποτε λόγο είναι αδύνατη η συγκρότηση εφετείων/εφετείων ανηλίκων/μικτών ορκωτών εφετείων Δυτικής Στερεάς Ελλάδας από που θα μεταβούν όσοι εφέτες χρειάζονται;
- Ποιανού παρουσία απαιτείται για τη νόμιμη συγκρότηση του δικαστηρίου;
- Μετέχει ο γραμματέας στις διασκέψεις του δικαστηρίου;
- Ποια τα κωλύματα παραγόντων (δικαστικοί λειτουργοί, ένορκοι, δικαστικοί υπάλληλοι και δικηγόροι) της δίκης;
- Σε τι υποχρεώνονται τα αστυνομικά όργανα;
- Τι λειτουργεί σε κάθε δικαστήριο και εισαγγελία;
- Τι αποτελεί η γραμματεία;
- Ποιες οι αρμοδιότητες του δικαστή ή του προέδρου του τριμελούς συμβουλίου που διευθύνει το δικαστήριο ή του εισαγγελέα που διευθύνει την εισαγγελία;
- Ποιες οι αρμοδιότητες του προϊστάμενου της γραμματείας;
- Ποιος αναπληρώνει τον γραμματέα;
- Σε περίπτωση απεργίας των δικαστικών υπαλλήλων πως αντιμετωπίζονται οι εξαιρετικές επείγουσες υποθέσεις;
- Πότε αρχίζει και πότε λήγει το δικαστικό έτος;
- Πότε αρχίζουν και πότε λήγουν τα θερινά τμήματα;
- Τι φυλάσσονται στο αρχείο του δικαστηρίου ή της εισαγγελίας;
- Με ποιανού απόφαση ορίζονται τα απαραίτητα βιβλία ή άλλου είδους στοιχεία που τηρούν τα δικαστήρια και οι εισαγγελίες;
- Ποια η σύνθεση των δικαστικών συμβουλίων του πρωτοδικείου / πλημμελειοδικείου;
- Ποια η σύνθεση των δικαστικών συμβουλίων του διοικητικού πρωτοδικείου;
- Ποια η σύνθεση των δικαστικών συμβουλίων του εφετείου;
- Ποια η σύνθεση των δικαστικών συμβουλίων του διοικητικού εφετείου;
- Ποια η σύνθεση των δικαστικών συμβουλίων του Αρείου Πάγου;
- Ποιος παρίστανται σύμφωνα με τον νόμο στα δικαστικά συμβούλια;
- Από ποιους αποτελείται η ολομέλεια του δικαστηρίου;
- Ποιος συγκαλεί την ολομέλεια του δικαστηρίου;
- Κάθε πότε είναι υποχρεωτική η σύγκληση της ολομέλειας του δικαστηρίου;
- Πότε βρίσκεται σε απαρτία η ολομέλεια του δικαστηρίου;
- Πως λαμβάνονται οι αποφάσεις της ολομέλειας του δικαστηρίου;
- Ποιες αρμοδιότητες υπάγονται στην ολομέλεια του δικαστηρίου;
- Είναι δημόσιες ή μυστικές οι συνεδριάσεις των δικαστικών συμβουλίων και των ολομελειών των δικαστηρίων;
- Από ποιους αποτελείται η ολομέλεια της εισαγγελίας;
- Ποιος συγκαλεί την ολομέλεια της εισαγγελίας;
- Κάθε πότε είναι υποχρεωτική η σύγκληση της ολομέλειας της εισαγγελίας;
- Πότε βρίσκεται σε απαρτία η ολομέλεια της εισαγγελίας;
- Πως λαμβάνονται οι αποφάσεις της ολομέλειας της εισαγγελίας;
- Ποιες αρμοδιότητες υπάγονται στην ολομέλεια της εισαγγελίας;
Παρακάτω παρατίθενται ερωτήσεις ΚΟΔΚΔΛ όπως ακριβώς έπεσαν σε προηγούμενες εξετάσεις:
- Στις αρμοδιότητες του προϊσταμένου της γραμματείας ανήκει:
Α. η παροχή των αναγκαίων οδηγιών για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της
Β. η σύγκληση της υπηρεσιακής συνέλευσης των δικαστικών υπαλλήλων
Γ. η επιμέλεια της ευταξίας στα ακροατήρια
- Σε περίπτωση αδυναμίας συγκροτήσεων του Εφετείου ανηλίκων Βορείου Αιγαίου παραγγέλλει να μεταβούν στο Εφετείο αυτό για τη σύνθεση της δικασίμου, όσοι εφέτες χρειάζονται από το οικείο Εφετείο, ο δικαστής που διευθύνει:
Α. το Εφετείο Πειραιά
Β. το Εφετείο Θεσσαλονίκης
Γ. το Εφετείο Πατρών
- Τη σύνθεση του Πενταμελούς Εφετείου Κρήτης, με έδρα την πόλη των Χανίων, δύναται να συμμετάσχει εφέτης άλλου εφετείου;
Α. δύναται
Β. δεν δύναται
Γ. δύναται υπό προϋποθέσεις
- Σε πρωτοδικείο επαρχιακής πόλεως παρατηρείται διαρκής αύξηση τόσο των πολιτικών όσο και των ποινικών υποθέσεων, γεγονός που προκάλεσε αρχικά δυσκολία και, στη συνέχεια, αδυναμία να διεκπεραιωθούν σε επίπεδο γραμματείας οι υποθέσεις αυτές. Διευθετήσεις σε επίπεδο πρωτοδικείου δεν τελεσφόρησαν. Είναι δυνατό να επαυξηθεί σε μόνιμη βάση ο αριθμός των δικαστικών υπαλλήλων, ώστε να λειτουργεί εύρυθμα το πρωτοδικείο;
Α. είναι δυνατό χωρίς προϋποθέσεις
Β. είναι δυνατό
Γ. είναι δυνατό με προϋποθέσεις (ποιες)
- Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λαμίας έχει προσδιορισθεί να εκδικασθεί υπόθεση, η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει επί μακρόν. Υπάρχει νόμιμη δυνατότητα, εφόσον αρχίσει η εκδίκαση της υποθέσεως, να αντικατασταθεί, με άλλο δικαστή, δικαστής της συνθέσεως, που θα εμφανίσει πρόβλημα υγείας; Είναι δυνατό να ληφθεί πρόνοια ώστε να αντιμετωπισθεί ενδεχόμενη εμφάνιση τέτοιου προβλήματος;
Α. δεν επιτρέπεται, δεν υπάρχει δυνατότητα
Β. επιτρέπεται
Γ. δεν επιτρέπεται, υπάρχει όμως δυνατότητα λήψεως μέτρου πρόνοιας πριν την έναρξη εκδικάσεως της υποθέσεως (ποια)
- Στη μεταβατική έδρα του Εφετείου Αιγαίου, στη Σάμο, έχει προσδιορισθεί προς εκδίκαση ποινική υπόθεση, η εκδίκαση της οποίας, λόγω του αντικειμένου της, εκτιμάται ότι θα προκαλέσει αναστάτωση στην πόλη και ίσως συμπλοκές μεταξύ των οικογενειών των εμπλεκομένων. Υπάρχει νόμιμη δυνατότητα να μεταφερθεί η εκδίκαση της υποθέσεως στην έδρα του Εφετείου, στη Σύρο;
Α. δεν υπάρχει περίπτωση μεταφοράς
Β. η μεταφορά είναι δυνατό χωρίς άλλο
Γ. η μεταφορά μπορεί να γίνει με αιτιολογημένη πράξη του εισαγγελέα
- Ο διοικητής του αστυνομικού σταθμού του χωριού Ε, λαμβάνει, μετά των σχετικών εγγράφων, την εντολή από τον εισαγγελέα πρωτοδικών της περιοχής να εκτελέσει απόφαση του οικείου τριμελούς πλημμελειοδικείου εις βάρος του κατοίκου του χωριού Λ.Β. Ο διοικητής κωφεύει γιατί ο καταδικασθείς είναι φίλος του και, επιπλέον, δεν πιστεύει ότι το δικαστήριο, καταδικάζοντάς τον, έκρινε ορθά. Με τη συμπεριφορά του αυτή τελεί πειθαρχικό παράπτωμα και, σε καταφατική περίπτωση, ποιος θα επιληφθεί του παραπτώματος;
Α. δεν τελεί πειθαρχικό παράπτωμα, λόγω της αμφιβολίας του για την ορθότητα της κρίσεως του δικαστηρίου
Β. τελεί, θα επιληφθεί ο ανωτέρω εισαγγελέας
Γ. τελεί, θα επιληφθεί ο οικείος αστυνομικός διευθυντής
- Στην ολομέλεια του πρωτοδικείου της πόλεως Ψ μεταξύ των προς συζήτηση θεμάτων είναι και αυτό της ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των μελών της αναφορικά με την υπόθεση Χ.Β. κατά Ψ.Β., που έχει εκδικασθεί, έχει χρεωθεί ο πρωτοδίκης Κ.Λ., είναι εξαιρετικά περίπλοκη και ο προαναφερόμενος πρωτοδίκης αδυνατεί να την επεξεργασθεί. Μπορεί η ολομέλεια να ασχοληθεί με το θέμα αυτό;
Α. μπορεί
Β. δεν μπορεί
Γ. μπορεί να ασχοληθεί με νομικά ζητήματα, αλλά όχι με αυτό ή ανάλογης μορφής
- Το Συμβούλιο Διεύθυνσης του Πολιτικού Εφετείου Αθηνών αποτελείται:
Α. από τρεις Προέδρους Εφετών
Β. από δύο Προέδρους Εφετών και έναν Εφέτη
Γ. από έναν Πρόεδρο Εφετών και δύο Εφέτες
- Με απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ορίζεται εκπρόσωπος τύπου για χρονικό διάστημα:
Α. ενός έτους
Β. δύο ετών
Γ. τριών ετών
- Τα Θερινά Τμήματα Δικαστικών Διακοπών διαρκούν:
Α. από 1-7 έως 31-7
Β. από 1-7 έως 31-8
Γ. από 1-7 έως 15-9
- Στις συνεδριάσεις των ποινικών δικαστηρίων:
Α. παρίσταται υποχρεωτικά ο Εισαγγελέας
Β. δεν παρίσταται υποχρεωτικά ο Εισαγγελέας
Γ. ο Εισαγγελέας παρίσταται υπό προϋποθέσεις
- Κατά την περίοδο των Θερινών Τμημάτων Διακοπών ενός οιουδήποτε Εφετείου συγκροτούνται:
Α. υποχρεωτικά δύο τμήματα
Β. υποχρεωτικά τρία τμήματα
Γ. όσα τμήματα χρειάζονται ανάλογα με τις ανάγκες της υπηρεσίας
- Σε περίπτωση που αδυνατεί να εκτελέσει καθήκοντα ο ορισθείς Εισαγγελέας Έδρας Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, αναπληρώνεται από:
Α. Εισαγγελία Πρωτοδικών
Β. Αντιεισαγγελία Εφετών
Γ. Εισαγγελία Εφετών
- Σε περίπτωση απεργίας των δικαστικών υπαλλήλων, η γραμματεία:
Α. δεν λειτουργεί
Β. λειτουργεί με τους υπαλλήλους που δεν επιθυμούν να απεργήσουν
Γ. λειτουργεί με τους υπαλλήλους που ορίζει το οικείο συνδικαλιστικό όργανο
Απαντήσεις με διατάξεις άρθρων:
1.Β (άρθρο 11 παρ. 3 ΚΟΔ) «Ο προϊστάμενος της γραμματείας δικαστικός υπάλληλος […] ιβ) συγκαλεί την υπηρεσιακή συνέλευση των δικαστικών υπαλλήλων»
2.Α (άρθρο 6 παρ. 1γ ΚΟΔ) «Αν για οποιονδήποτε λόγο είναι αδύνατη η συγκρότηση […] των εφετείων ανηλίκων […] Βορείου Αιγαίου […], ο δικαστής ο οποίος διευθύνει το εφετείο […] του Πειραιώς […] παραγγέλλει να μεταβούν από το εφετείο για τη σύνθεση δικασίμων όσοι εφέτες χρειάζονται»
3.Γ (άρθρο 6 παρ. 1γ ΚΟΔ) «Αν για οποιοδήποτε λόγο είναι αδύνατη η συγκρότηση […] των εφετείων […] ο δικαστής που διευθύνει το εφετείο […] δύναται να παραγγέλλει να μεταβούν από το εφετείο για τη σύνθεση δικασίμων όσοι εφέτες χρειάζονται»
4.Γ (άρθρο 3 παρ. 2 ΚΟΔ) «η κατανομή των οργανικών θέσεων […] των δικαστικών υπαλλήλων στα δικαστήρια και τις εισαγγελίες γίνεται […] με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης που εκδίδονται αντιστοίχως κάθε δύο (2) έτη, τον μήνα Ιούνιο ή εκτάκτως σε περίπτωση αύξησης των θέσεων»
5.Β (άρθρο 6 παρ. 4 ΚΟΔ) «αν προβλέπεται ότι η δίκη σε πολυμελές δικαστήριο διαρκεί πολύ χρόνο, δύναται να οριστεί και άλλος δικαστής, ως συμπάρεδρο μέλος του […] ο δικαστής αυτός αναπληρώνει μέλος του δικαστηρίου στην περίπτωση κωλύματός του κατά τη διάρκεια της δίκης, συμμετέχει στη διαδικασία, όχι όμως και στη διάσκεψη, εκτός αν υπήρξε αναπλήρωση»
6.Γ (άρθρο 2 παρ. 6 ΚΟΔ) «αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι να μην εκδικαστεί ορισμένη υπόθεση στη μεταβατική έδρα, αυτή εισάγεται στην κύρια έδρα με αιτιολογημένη πράξη, η υπόθεση είναι ποινική του αρμόδιου εισαγγελέα, και σε κάθε άλλη περίπτωση, του δικαστή που διευθύνει το δικαστήριο»
7.Β (άρθρο 10 παρ. 1α, 3 και 4 ΚΟΔ) «1) Τα όργανα που ασκούν γενικά ή ειδικά αστυνομικά καθήκοντα υποχρεώνονται α) να εκτελούν αμέσως και απροφασίστως τις παραγγελίες των δικαστικών αρχών και να παρέχουν τη βοήθειά τους σε αυτές […] 3) η υπαίτια παράβαση των υποχρεώσεων της περ. α και της παρ. 1 συνιστά πειθαρχικό αδίκημα και τιμωρείται κατά το πειθαρχικό δίκαιο του σώματος στο οποίο ανήκει το όργανο 4) Ο εισαγγελέας πρωτοδικών του τόπου της υπηρεσίας του αστυνομικού οργάνου ενεργεί στις περιπτώσεις της παρ. 3 τις αναγκαίες ανακριτικές πράξεις για τη βεβαίωση του αδικήματος και ασκεί την πειθαρχική δίωξη»
8.Γ (άρθρο 15 παρ. 7 ΚΟΔ) «η ολομέλεια δύναται να συγκληθεί, προκειμένου τα μέλη της να ανταλλάξουν απόψεις σε νομικά ζητήματα. Τα πορίσματα των σχετικών συζητήσεων δεν δεσμεύουν τα δικαιοδοτικά όργανα του δικαστηρίου»
9.Γ (άρθρο 4 παρ. 1 ΚΟΔ) «το τριμελές εφετείο (πολιτικό ή ποινικό) από πρόεδρο εφετών ή εφέτη και δύο (2) εφέτες»
10.Γ (άρθρο 15 παρ. 1α) ΚΟΔ) «ορίζεται ανά τριετία ένας δικαστικός λειτουργός ως εκπρόσωπος τύπου του οικείου δικαστηρίου ή της Γενικής Επιτροπείας»
11.Γ (άρθρο 12 παρ. 2 ΚΟΔ) «τα θερινά τμήματα αρχίζουν την 1η Ιουλίου και λήγουν στις 15 Σεπτεμβρίου»
12.Α (άρθρο 4 παρ. 4 ΚΟΔ) «στις συνεδριάσεις των ποινικών δικαστηρίων παρίσταται υποχρεωτικά ο αρμόδιος εισαγγελέας»
13.Γ (άρθρο 12 παρ. 3 ΚΟΔ) «κατά την περίοδο των θερινών τμημάτων συγκροτούνται ένα ή περισσότερα τμήματα ανάλογα με τις ανάγκες του δικαστηρίου ή της εισαγγελίας»
14.Α (άρθρο 6 παρ. 2β ΚΟΔ) «Αν η αδυναμία εμφανιστεί στο πρόσωπο του εισαγγελέα του δικαστηρίου, ο εισαγγελικός λειτουργός [..] παραγγέλλει να μεταβεί για την αναπλήρωσή του […] εισαγγελέας πρωτοδικών, αν πρόκειται για μικτό ορκωτό δικαστήριο»
15.Γ (άρθρο 11 παρ. 6 ΚΟΔ) «Σε περίπτωση απεργίας των δικαστικών υπαλλήλων, η διοίκηση της συνδικαλιστικής τους οργάνωσης που έχει κηρύξει την απεργία, οφείλει να διαθέτει σε κάθε γραμματεία δικαστηρίου και εισαγγελίας τον απολύτως αναγκαίο αριθμό υπαλλήλων για την αντιμετώπιση εξαιρετικώς επειγουσών υποθέσεων»