Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, 2024
More

    Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος: Ξεκινά την λειτουργία του το «ελληνικό FBI» – Η διάρθρωση και οι στόχοι

    Με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Δημητρίου Μάλλιου, ξεκινά η λειτουργία της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, που θα λειτουργεί στα πρότυπα του FBI, ύστερα και από την τοποθέτηση του αστυνομικού προσωπικού και των Ανώτατων Αξιωματικών που θα την στελεχώνουν.

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης, με αφορμή την έναρξη λειτουργίας της νέας Υπηρεσίας δήλωσε:

    «Η μηδενική ανοχή στο οργανωμένο έγκλημα είναι για μένα προσωπική δέσμευση. Για την Κυβέρνηση, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος αποτελεί βασική προτεραιότητα. Είναι, άλλωστε, μια από τις σημαντικότερες απειλές για την ευρωπαϊκή ασφάλεια συνολικά και την εσωτερική ασφάλεια των κρατών μελών ειδικότερα.

    Γι’ αυτό το λόγο προχωρήσαμε σε ένα σημαντικό βήμα στη διαρκή μάχη της πολιτείας κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Στη σύσταση, για πρώτη φορά, στη χώρα μας μιας εξειδικευμένης υπηρεσίας με αποκλειστικό αντικείμενο την καταπολέμηση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος.

    Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος είναι, από σήμερα, πραγματικότητα. Έκλεισε ένας σημαντικός κύκλος, αυτός των Διευθύνσεων Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης, οι οποίες  μετεξελίσσονται σε Διευθύνσεις Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων και ανοίγει ένας νέος, αυτός της ειδικής υπηρεσίας.

    Η διαμόρφωση της ΔΑΟΕ βασίστηκε στην εμπειρία αντίστοιχων υπηρεσιών άλλων χωρών και στις συστάσεις του ΟΗΕ και της Ε.Ε.

    Δίνουμε έμφαση στην ενιαία διαχείριση των υποθέσεων, στην οικονομική διάσταση του εγκλήματος, στην αξιοποίηση της τεχνολογίας και στη διεθνή συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών. Είμαι πεπεισμένος πως αυτή η επιχειρησιακή καινοτομία θα αναβαθμίσει σημαντικά τη δυνατότητα της Αστυνομίας εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος και θα συμβάλλει καταλυτικά στην ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών».

    Ο τρόπος λειτουργίας και οι στόχοι

    Η νέα Διεύθυνση, η οποία συντονίζεται, κατευθύνεται και ελέγχεται από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, υπό την εποπτεία των εισαγγελικών Αρχών, αποτελεί καθοριστικό βήμα για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της στρατηγικής σημασίας αναδιοργάνωσης Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Η ίδρυση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (Δ.Α.Ο.Ε.), έχει ως στόχο την αντιμετώπιση σε βάθος των εγκληματικών οργανώσεων και των νέων και εξελιγμένων μορφών εγκληματικότητας που αναδύονται στη σύγχρονη εποχή, και αποσκοπεί στην ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών.

    Το οργανωμένο έγκλημα, που αποτελεί σημαντική απειλή για τους πολίτες, τους κρατικούς θεσμούς και την κοινωνικοοικονομική ζωή της χώρας, εμφανίζει συνεχώς νέα χαρακτηριστικά, με διεθνική εμβέλεια, ενώ οι οργανωμένες εγκληματικές ομάδες προσαρμόζονται άμεσα στις διαρκώς μεταβαλλόμενες οικονομικές, πολιτικές, τεχνολογικές και κοινωνικές συνθήκες, αυξάνοντας το βαθμό δυσκολίας αναφορικά με την αντιμετώπισή τους.

    Η ανάγκη της αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος και της πολυπλοκότητας του οργανωτικού μοντέλου των εγκληματικών ομάδων, οδήγησε σε απαραίτητες ενέργειες μεταβολή της οργανωτικής δομής Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, με την ίδρυση της νέας Διεύθυνσης.

    Με ένα ισχυρά δομημένο οργανωτικό σχήμα επτά (7) Υποδιευθύνσεων, στις οποίες ενσωματώνεται και η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, και έδρα στην Αττική, η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος στελεχώνεται από έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ εξοπλίζεται με τεχνολογικά – ψηφιακά μέσα που θα συμβάλλουν στην πρόληψη και εξιχνίαση σοβαρών εγκλημάτων.

    Παράλληλα, η νέα Διεύθυνση θα συνεργάζεται στενά με διεθνείς φορείς και Αρχές, στο πλαίσιο ανταλλαγής στρατηγικής και πληροφοριών, λόγω και των διεθνικών χαρακτηριστικών των εγκληματικών ομάδων, για τη σαφέστερη κατανόηση της μεθοδολογίας και των τεχνικών που χρησιμοποιούν στις παράνομες και εγκληματικές δραστηριότητές τους.

    Στη Δ.Α.Ο.Ε. υπάγονται οι εξής Υπηρεσίες:

    • Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών,
    • Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά της Ζωής και της Ιδιοκτησίας,
    • Υποδιεύθυνση Καταπολέμησης Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων και Αγαθών,
    • Υποδιεύθυνση Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων,
    • Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας,
    • Υποδιεύθυνση Πληροφοριών και Ειδικών Δράσεων και
    • Υποδιεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης.

    Παράλληλα, ξεκινά η λειτουργία και της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος (Δ.Α.Ο.Ε.Β.Ε.), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, καθώς και του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης (Τ.Α.Ο.Ε.Κ.), με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης.

    Η Ελληνική Αστυνομία, με τη λειτουργία της νέας Διεύθυνσης, ενισχύει τη δυνατότητά της να προστατεύει τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, αντιμετωπίζοντας τις εγκληματικές οργανώσεις με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, ενώ, παράλληλα, συμβάλλει στην εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας και εμπιστοσύνης των πολιτών.

    Δείτε ΕΔΩ την παρουσίαση με σημαντικές υποθέσεις που χειρίστηκαν οι Υπηρεσίες Ασφαλείας κατά το έτος 2024, καθώς και τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας Υπηρεσίας.

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ