Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024
More

    Διελκυστίνδα για την ολιγόμηνη παράταση της παραχώρησης

    Διελκυστίνδα για την ολιγόμηνη παράταση της παραχώρησης

    Στροφή στην πολιτική προσέγγιση της κυβέρνησης για την Αττική οδό.

    Σύσκεψη με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των τραπεζών που συμμετέχουν στο χρηματοδοτικό σχήμα της νέας Παραχώρησης της Αττικής Οδού, καθώς και εκπροσώπων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό την ηγεσία του υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σταϊκούρα. Η συνάντηση αυτή είχε κρίσιμη σημασία, καθώς αφορούσε την ολοκλήρωση της νέας σύμβασης παραχώρησης, ενόψει της λήξης της υφιστάμενης σύμβασης στις 5 Οκτωβρίου 2024.


    Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια στροφή στην πολιτική προσέγγιση της κυβέρνησης, καθώς εγκαταλείπεται το σενάριο για μια ολιγόμηνη συμπληρωματική σύμβαση με τον υφιστάμενο Παραχωρησιούχο, που θα επέτρεπε τη συνέχιση της λειτουργίας της Αττικής Οδού από την Άκτωρ Παραχωρήσεις – Άβαξ μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη νέα σύμβαση. Αντιθέτως, η κυβέρνηση φαίνεται να προσανατολίζεται στην επιτάχυνση των διαδικασιών για το οικονομικό κλείσιμο και την εκταμίευση του τιμήματος των 3,27 δισ. ευρώ μέσα στο φθινόπωρο.

    Είναι αξιοσημείωτο ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας παραχώρησης προέβλεπε ολοκλήρωση της σύμβασης έως τον Φεβρουάριο του 2025, δίνοντας μια περίοδο πέντε μηνών για την ομαλή μετάβαση.

    Παράλληλα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είχε λάβει θετική γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) για τη δυνατότητα σύναψης συμπληρωματικής σύμβασης με την Αττική Οδός ΑΕ, επιβεβαιώνοντας τη δυνατότητα παράτασης της λειτουργίας του αυτοκινητοδρόμου από την υφιστάμενη εταιρεία. Η γνωμοδότηση αυτή απέρριπτε το ενδεχόμενο επιστροφής του δρόμου στο Δημόσιο με ελεύθερη διέλευση, δηλαδή χωρίς διόδια, για νομικούς και πρακτικούς λόγους.


    Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είχε επισημάνει ότι η ολιγόμηνη παράταση της παραχώρησης είναι σύννομη και η μόνη ενδεδειγμένη λύση. Σύμφωνα με το ΝΣΚ, η παροχή υπηρεσιών λειτουργίας της Αττικής Οδού δεν μπορεί να διακοπεί, καθώς μια ενδιάμεση σύμβαση διάρκειας περίπου πέντε μηνών θα ήταν απαγορευτική για οποιονδήποτε νέο φορέα. Το συμβούλιο υπογραμμίζει ότι η ανάθεση της λειτουργίας στον υφιστάμενο παραχωρησιούχο είναι η καλύτερη λύση για την αποφυγή δεύτερης διαδικασίας αλλαγής παραχωρησιούχου όταν τεθεί σε ισχύ η νέα σύμβαση.

    Επομένως, το ΝΣΚ κατέληγε στο ότι πληρούνται οι νομικές προϋποθέσεις για τη σύναψη της συμπληρωματικής σύμβασης, καθώς δεν είναι εφικτή η αλλαγή παραχωρησιούχου για οικονομικούς και τεχνικούς λόγους. Ακόμη και αν ήταν εφικτή, αυτή η αλλαγή θα συνεπαγόταν σημαντικά μειονεκτήματα και οικονομική επιβάρυνση για το δημόσιο.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ