Ακόμη μία ανακοίνωση εξέδωσαν οι δικηγόροι του ηθοποιού Πέτρου Φιλιππίδη, που δικάζεται για δύο απόπειρες βιασμού, με αφορμή την σύσταση της προέδρου του Αρείου Πάγου, Ιωάννας Κλάπα, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε με τις ερωτήσεις και τα σχόλιά του προς μάρτυρα- καταγγέλλουσα ο εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Εφετείου.
Η κα Κλάπα, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη «ευπρεπούς» συμπεριφοράς των δικαστικών λειτουργών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. «Καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για υψηλού επιπέδου συμπεριφορά των δικαστικών λειτουργών προκειμένου να εμπεδωθεί η δημόσια εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη… Η ακεραιότητα και η ευπρέπεια της συμπεριφοράς των δικαστικών λειτουργών εντός της υπηρεσίας συνίσταται στην άσκηση των καθηκόντων τους, χωρίς ευνοιοκρατία, μεροληψία ή διακρίσεις, με ψυχραιμία και σεβασμό στα διάδικα μέρη, χωρίς την εκφορά σχολίων, παρατηρήσεων η συμπερασμάτων που ερείδονται σε ατομικές αντιλήψεις η προτιμήσεις».
Η πρόεδρος ανέφερε μάλιστα ότι «κατά την εκδίκαση των υποθέσεων, στις οποίες διάδικοι είναι πρόσωπα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν θύματα διακριτικής μεταχείρισης, λόγω φύλου, φυλής, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνικής καταγωγής ή κοινωνικής προέλευσης, οι δικαστικοί λειτουργοί οφείλουν να εντοπίζουν αυτές τις καταστάσεις και να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου η συμπεριφορά τους να ενισχύει τη δημόσια εμπιστοσύνη και τον σεβασμό προς τη δικαιοσύνη και τους δικαστές».
Με αφορμή τα παραπάνω, οι δικηγόροι του Πέτρου Φιλιππίδη, προχώρησαν στην παρακάτω ανακοίνωση, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για «πρωτοφανή θεσμικά ενέργεια» από την πλευρά της προέδρου του Αρείου Πάγου.
Η ανακοίνωση
«Στις 10/12/24 η κυρία Ιωάννα Κλάπα, Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, απέστειλε προς τους δικαστές εγκύκλιο . Τάχιστα αυτή η εγκύκλιος διαχύθηκε- με τρόπο
μαγικό -στα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης ,τα οποία ερμήνευσαν αυτή την εγκύκλιο ως « Έμμεση αλλά σαφή αποδοκιμασία της στάσης του εισαγγελέα στη δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη».
Στις 8/12/24 η Ένωση Ελλήνων Εισαγγελέων, με Πρόεδρο τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ,τον κύριο Αχιλλέα Ζήση, έναν από τους πλέον καταρτισμένους εισαγγελείς της χώρας, στην 39η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της, εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα, συνοπτικά με το εξής περιεχόμενο: «ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ κάθε προσπάθεια απαξίωσης και στοχοποίησης των εισαγγελικών λειτουργών, με αφορμή τους χειρισμούς τους σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ υποθέσεις. Τέτοιου είδους πρακτικές δεν προσήκουν σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα. Οι Έλληνες Εισαγγελείς δεν επηρεάζονται από ευθείες ή έμμεσες απειλές, πιέσεις και εκφοβισμούς». Με έναν επίσης μαγικό τρόπο ,αυτό το ψήφισμα των Ελλήνων Εισαγγελέων ΧΑΘΗΚΕ από την δημοσιότητα.
Και η εγκύκλιος της Προέδρου του Αρείου Πάγου και το ψήφισμα της Ένωσης Ελλήνων Εισαγγελέων είναι απόρροια της σφοδρής ,οξείας και άγονης λεκτικής επίθεσης, που δέχτηκε ο εισαγγελέας της έδρας στην δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη .
Οι Έλληνες Δικαστές και Εισαγγελείς δεν είναι ούτε ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ, ούτε ΑΓΗΜΑ ώστε να διοικείται με εγκυκλίους. Η ενέργεια της Προέδρου του Αρείου Πάγου είναι θεσμικά πρωτοφανής. Στα πολλά χρόνια που διακονούμε-οι δύο πρώτοι εξ ημών- την νομική επιστήμη και την μαχόμενη δικηγορία, δεν έχει υπάρξει άλλη εγκύκλιος ,η οποία ουσιαστικά «παρεμβαίνει» σε εκκρεμή ποινική δίκη, αποδοκιμάζοντας τον Εισαγγελέα της έδρας ,όπως ορθά ερμηνεύτηκε από τον δημοσιογραφικό κόσμο!
Η Ένωση Ελλήνων Εισαγγελέων έκανε το θεσμικό της καθήκον προασπιζόμενη την δικαστική ανεξαρτησία, από εξωτερικές και εσωτερικές παρεμβάσεις .
Μένουν έξι μήνες και κάποιες ημέρες για να λήξει η θητεία της Προέδρου του Αρείου Πάγου, της οποίας η δικαστική διαδρομή υπήρξε ΦΩΤΕΙΝΗ και ΑΜΕΜΠΤΗ, είναι κρίμα να αναλωθεί με εγκυκλίους , που αφυδατώνουν εσωτερικά την ανεξαρτησία των δικαστή.