Ξυλοδαρμοί, απειλές, μία μήνυση για βιασμό, αλλά και η βίαιη διακοπή εγκυμοσύνης είναι μερικές από τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δικασίμων για τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα, που μαχαιρώθηκε θανάσιμα από τον πρώην σύντροφό της την 1η Απριλίου του 2024. Όπως κατέθεσαν οι γονείς της άτυχης 28χρονης, ο πρώην σύντροφός της είχε κάνει τη ζωή της κόλαση, μέχρι που τη δολοφόνησε έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων, όπου η Κυριακή είχε πάει για να τον καταγγείλει.
Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΟΥΡΕΛΗ – ΠΗΓΗ: Realnews
Οι δύο νέοι γνωρίστηκαν το 2016, όμως σχέση συνήψαν το 2019. Σύντομα αποφάσισαν να συγκατοικήσουν, με σκοπό τον γάμο. Όμως η Κυριακή άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι η σχέση της δεν θα εξελισσόταν όπως ήθελε να πιστεύει. Ο πρώην σύντροφό της συνήθιζε να πίνει και να μεταμορφώνεται σε έναν άλλον, κακοποιητικό άνδρα. Στις 2 Ιουνίου του 2019, σε ένα από τα βίαια ξεσπάσματά του -και ενώ το ζευγάρι βρισκόταν στο εξοχικό σπίτι του πρώην σύντροφό της στο Δήλεσι- με αιχμηρό αντικείμενο προκάλεσε χαρακιές στα πόδια της Κυριακής, τη φωτογράφισε και έστειλε το ντοκουμέντο της φρίκης στην αδελφή της. «Έλα και πάρ’ την» έγραψε στο μήνυμά του.
Η φωτογραφία παρουσιάστηκε στο δικαστήριο την περασμένη Πέμπτη, με τη μητέρα της δολοφονημένης κοπέλας, Δέσποινα Καλλέα, να ξεσπά σε λυγμούς μόλις την είδε και να δηλώνει στην κατάθεσή της για αυτό το περιστατικό: «Την πέταξε έξω από το σπίτι, ξυπόλυτη. Και έστειλε τη φωτογραφία στην αδελφή της, ζητώντας να πάει να την πάρει. Από το πρώτο εξάμηνο της σχέσης τους ξεκίνησε η κακοποίηση της κόρης μου. Τη χτύπησε για πρώτη φορά, όταν η Κυριακή συνάντησε έναν συμμαθητή της στον δρόμο και τον χαιρέτησε. Εκείνος αντέδρασε δίνοντάς της δύο χαστούκια. Την κακοποιούσε γιατί τη ζήλευε. Της έλεγε τι να φορέσει, τι να πει και πώς να συμπεριφερθεί. Της είχε κάνει δώρο ένα ρολόι, όπου μετά ανακαλύψαμε ότι είχε GPS συνδεδεμένο με το κινητό του τηλέφωνο για να βλέπει πού βρίσκεται η κόρη μου. “Είσαι δική μου ολοκληρωτικά, δεν ανήκεις σε κανέναν άλλον”, της φώναζε. Ύστερα από κάθε τσακωμό, έφερνε δώρα στην Κυριακή για να την καλμάρει. Ταυτόχρονα, απειλούσε και εκφόβιζε και εκείνη και εμένα, ότι θα μας κάνει κακό. Φοβόμασταν ότι μπορεί να κάνει πράξεις τις απειλές του».
Η μήνυση για βιασμό
Παρά τον κακοποιητικό χαρακτήρα του δράστη, όπως τον περιέγραψαν στη δίκη, δυστυχώς η Κυριακή συνέχισε να είναι μαζί του. Ίσως να νόμιζε ότι θα τον αλλάξει και πως κάποια ημέρα θα παντρευτούν και θα αποκτήσουν οικογένεια. Τον Νοέμβριο του 2020 ανακάλυψε πως είναι έγκυος. Όμως η χαρά της δεν κράτησε πολύ, όπως συνέβαινε και με κάθε καλή στιγμή που είχε με τον συγκεκριμένο άνδρα, σύμφωνα με τους γονείς της. Το βράδυ της 23ης Νοεμβρίου, γύρω στις 22:30, ο Θανάσης είχε πιει για ακόμη μία φορά το αγαπημένο του τσίπουρο, παρά τις αντιρρήσεις της Κυριακής.
«Εγώ του είπα ότι δεν κάνει καλό να πιει, γιατί όταν πίνει, παραφέρεται και βγαίνει εκτός εαυτού», είχε αναφέρει στην κατάθεσή της η άτυχη Κυριακή. Τσακώθηκαν και στη συνέχεια την πίεσε να συνευρεθούν ερωτικά. «Εγώ, επειδή ήθελα να ηρεμήσει και να κοιμηθεί, επειδή είχε τα νεύρα του και είχε πιει, αποφάσισα τελικά να κάνουμε έρωτα». Όμως αυτό δεν αρκούσε στον πρώην σύντροφό της, που ζήτησε και άλλα πράγματα, τα οποία προκάλεσαν άγχος στην Κυριακή για το μωρό που είχε στην κοιλιά της.
«Εγώ επέμενα στο “όχι” και αυτός προσπαθούσε με τα χέρια του, να μου γυρίσει το σώμα και να με φέρει μπρούμυτα. Τον έσπρωξα με τα πόδια μου, με αποτέλεσμα αυτός να απομακρυνθεί. Άρχισε να μου φωνάζει, λέγοντάς μου “τι κάνεις, γιατί το κάνεις αυτό και γιατί το παρατραβάς”. Μετά με έπιασε από τον λαιμό και με έσπρωχνε στον τοίχο, με τα χέρια του, εγώ αντιστεκόμουν με τα χέρια και προσπαθούσα να τον κρατήσω μακριά και του φώναζα “άφησέ με ήσυχη, σταμάτα, σύνελθε”».
Τα παραπάνω κατέθεσε η Κυριακή στο Αστυνομικό Τμήμα στο Ίλιον όπου μετέβη περίπου μιάμιση ώρα μετά το καταγγελλόμενο περιστατικό, ενώ υπέβαλε μήνυση για βιασμό και κατάχρηση σε ασέλγεια, καθώς και για ενδοοικογενειακή απλή σωματική βλάβη. Όμως, έπειτα από λίγη ώρα, ανακάλεσε: «Δεν επιθυμώ την τιμωρία και την ποινική δίωξή του, καθώς τον αγαπώ. Δεν επιθυμώ να εξεταστώ από ιατροδικαστή ούτε για σωματικές βλάβες, αλλά ούτε και για βιασμό. Το μόνο που θέλω είναι να ακολουθήσει τη θεραπεία του και να μην πίνει αλκοόλ».
Το αποτέλεσμα ήταν να μην ασκηθεί δίωξη στον πρώην σύντροφό της για βιασμό, ενώ ο ίδιος δέχθηκε να ενταχθεί στο μέτρο της ποινικής διαμεσολάβησης, δηλαδή να παρακολουθήσει θεραπευτικό πρόγραμμα για την ενδοοικογενειακή βία, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί και αυτή η κατηγορία. «Για αυτά που με κατηγορεί, τα αρνούμαι, δεν έγιναν έτσι τα πράγματα. Δεν είχα καταναλώσει αλκοόλ και ό,τι έγινε, συνέβη με τη θέληση και των δυο μας. Ποτέ δεν έκανα κάτι χωρίς τη θέλησή της. Οι σχέσεις μας είναι άψογες και θέλουμε να κάνουμε τη δική μας οικογένεια. Επιθυμώ τη διαδικασία της ποινικής διαμεσολάβησης», είχε δηλώσει ο πρώην σύντροφό της.
Όμως ο πρώην σύντροφό της δεν εμφανίστηκε ποτέ για να ενταχθεί στη διαδικασία της ποινικής διαμεσολάβησης. Μάλιστα, οι Αρχές τον αναζήτησαν δύο ημέρες μετά τη δολοφονία της κοπέλας! Στις 3 Απριλίου του 2024 η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με έγγραφό της, με την ένδειξη κατεπείγον, προς το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), ρώτησε να ενημερωθεί, αν ο Θ. Κουρέλης είχε αιτηθεί να παρακολουθήσει το ειδικό συμβουλευτικό – θεραπευτικό πρόγραμμα. «Δεν έχει επικοινωνήσει με την υπηρεσία μας», απάντησε την επόμενη ημέρα ο υπεύθυνος του ΕΚΚΑ.
Τρεις ημέρες μετά το επεισόδιο της 23ης Νοεμβρίου του 2020, η Κυριακή επισκέφθηκε γυναικολόγο-μαιευτήρα, καθώς είχε αιμορραγία. Όπως διαπιστώθηκε, είχε χάσει το μωρό της. Ο σύντροφός της ισχυρίστηκε ότι εκείνη προχώρησε σε διακοπή της κύησής της, ενώ κατέθεσε μήνυση κατά της Κυριακής για την «απόφασή» της αυτή, αλλά και για ενδοοικογενειακή βία. Προκαλεί αίσθηση και το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος αθωώθηκε στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για την πράξη της σωματικής βλάβης. Ο σύντροφός της δικάστηκε ερήμην, ενώ η Κυριακή δεν μπορούσε να υποστηρίξει την κατηγορία, αφού ήταν νεκρή. Η δίκη, που οδήγησε στην αθώωση του σύντροφός της για τη συγκεκριμένη κατηγορία, έγινε στις 21 Νοεμβρίου του 2024, λίγους μήνες μετά τη δολοφονία της.
Φωτογραφίες με καραμπίνα
Ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου, Σπύρος Δημητρίου, είπε στο δικαστήριο ότι ο εντολέας του αποδέχεται την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, όμως ζήτησε να του αναγνωριστεί μειωμένος καταλογισμός. Και υποστήριξε ότι ο εντολέας του από το 2013 άρχισε να εμφανίζει επεισόδια που συνοδεύονταν από νοσηλείες σε ψυχιατρικές κλινικές. Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι των συγγενών του θύματος παρουσίασαν φωτογραφίες, στις οποίες ο κατηγορούμενος πόζαρε κρατώντας καραμπίνα, την οποία για να αποκτήσει έπρεπε πρώτα να έχει εξεταστεί από ψυχίατρο.
Ο συνήγορός του ισχυρίστηκε ότι το όπλο ανήκε στον πατέρα του και ότι ο ίδιος το κράτησε μόνο για τις φωτογραφίες. «Σε καμία περίπτωση ο άνθρωπος αυτός δεν έδειχνε ότι είναι ψυχολογικά διαταραγμένος», δήλωσε κατηγορηματικά η μητέρα της Κυριακής, Δ. Καλλέα. Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο πατέρας του θύματος, Σάκης Γρίβας, ο οποίος από την αρχή ήταν αρνητικός σε αυτή τη σχέση: «Τον είχα ρωτήσει τι σκοπό έχει για την κόρη μου. Μου είπε ότι θα φύγει από τη δουλειά της και θα πάρει την αποζημίωσή της και το επίδομα ανεργίας, ότι θα πάρουν επίδομα γάμου και θα κάνουν και παιδί για να λάβουν και αυτό του τοκετού. Του λέω, “με κοροϊδεύεις; Αντί να βρεις μια δουλειά, μου μιλάς για επιδόματα;”».
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 8 Ιουλίου. H δικηγόρος του πατέρα της Κυριακής, Ελένη Μαζαράκη, δήλωσε στη Realnews: «Η Κυριακή κακοποιούταν συνεχώς κατά τη διάρκεια της σχέσης τους, όπως επιβεβαιώθηκε από τους γονείς της, αλλά θα το επιβεβαιώσουν και οι επόμενοι μάρτυρες που θα κληθούν να καταθέσουν τα πραγματικά περιστατικά. Οπως έχουν πει οι γονείς της, που γνώριζαν τον φονιά της κόρης τους, ο συγκεκριμένος όχι μόνο δεν είχε το παραμικρό ψυχολογικό ή ψυχιατρικό πρόβλημα, αλλά ήταν απόλυτα λειτουργικός, χειριστικός, έξυπνος, μεθοδικός και πανούργος. Η πράξη του να καταθέσει μήνυση μετά τον καταγγελλόμενο βιασμό και τη σωματική βλάβη της Κυριακής, αποδεικνύει πασίδηλα ότι ήταν έξυπνος και προλάμβανε καταστάσεις, ώστε να μπορέσει να αμυνθεί και υπερασπιστικά για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του».
Διαβάστε εδώ κι εδώ το δημοσίευμα της Realnews