Με παρέμβασή της, η πρώην Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δήμητρα Χαλικιά, τοποθετείται σχετικά με την εξαγγελία του πρωθυπουργού για τη δημιουργία μιας εξειδικευμένης Ομάδας Ελέγχου, αποτελούμενης από την Οικονομική Αστυνομία και την ΑΑΔΕ, με στόχο τον εντοπισμό όσων έλαβαν παράτυπα αγροτικές ενισχύσεις. Χαρακτηρίζοντας την πρωτοβουλία ως εξαιρετικά σημαντική, θέτει ωστόσο μια κρίσιμη προϋπόθεση για την επιτυχία της.
Σε σχετική επιστολή της προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η κα. Χαλικιά, η οποία έχει και στο παρελθόν αναδείξει δυσλειτουργίες στον Οργανισμό, υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη για την πλήρη και αναλυτική ιχνηλάτηση όλων των πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν κατά τα έτη 2022 και 2023. Όπως αναφέρει, χωρίς αυτή την αναδρομική εξέταση, είναι πρακτικά αδύνατο να ταυτοποιηθούν με βεβαιότητα οι παραλήπτες ποσών που καταβλήθηκαν χωρίς να πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις.
Η εστίαση στη συγκεκριμένη διετία δεν είναι τυχαία. Σύμφωνα με την κα. Χαλικιά, τα έτη αυτά είναι καθοριστικά, καθώς από το σύνολο των προστίμων ύψους 415 εκατομμυρίων ευρώ που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη χώρα μας, ένα ποσό της τάξης των 178 εκατομμυρίων (περίπου 43%) συνδέεται άμεσα με τις πληρωμές της περιόδου 2022-2023.
Ένα επιπλέον κρίσιμο στοιχείο που παραθέτει είναι η απουσία ενός λειτουργικού και ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος κατά τα δύο αυτά έτη. Αυτή η έλλειψη, όπως εξηγεί, είχε ως συνέπεια να μην υπάρχει αξιόπιστο ιστορικό των πληρωμών, γεγονός που σήμερα δυσχεραίνει την τεκμηρίωση και τον έλεγχο της διαχείρισης των κοινοτικών πόρων.
Για τους λόγους αυτούς, η πρώην Αντιπρόεδρος καλεί τον πρωθυπουργό να δώσει σαφή κατεύθυνση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να συγκεντρωθούν και να παραδοθούν στην Ομάδα Ελέγχου όλα τα απαραίτητα στοιχεία που θα επιτρέψουν την πλήρη ανασύσταση της πορείας των χρημάτων για την εν λόγω διετία.
Μέσω αυτής της διαδικασίας, εκτιμά ότι θα έρθουν στο φως τα βαθύτερα αίτια των ευρωπαϊκών καταλογισμών, θα ανιχνευθούν υποθέσεις απάτης και τελικά θα καταστεί δυνατή η απόδοση ευθυνών στα πρόσωπα που με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους ζημίωσαν τον ΟΠΕΚΕΠΕ και εξέθεσαν τη χώρα. «Είναι απαραίτητο η Ομάδα Ελέγχου να ακολουθήσει τα “ίχνη του χρήματος” για να αποσαφηνιστούν οι διοικητικές, πολιτικές και τεχνικές ευθύνες», καταλήγει στην επιστολή της, ζητώντας την άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών για την αποκατάσταση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Αναλυτικά η επιστολή της:
«Προς:
Αξιότιμο κ. Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας
Θέμα: Ανάγκη άμεσης εντολής για διερεύνηση των πληρωμών αγροτικών ενισχύσεων ετών 2022–2023 στο πλαίσιο της Ομάδας Ελέγχου Οικονομικής Αστυνομίας – ΑΑΔΕ
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σας άκουσα να δηλώνετε τη βούλησή σας να εντοπιστούν όσοι έλαβαν ενισχύσεις που δεν δικαιούνταν, με τη σύσταση κοινής Ομάδας Ελέγχου Οικονομικής Αστυνομίας και ΑΑΔΕ. Πρόκειται για μία εξαιρετικά κρίσιμη πρωτοβουλία, απαραίτητη για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τον τρόπο διαχείρισης των κοινοτικών πόρων στη χώρα μας.
Για να έχει πραγματικό αποτέλεσμα αυτή η πρωτοβουλία, είναι απολύτως αναγκαίο υπάρξει η πλήρης ιχνηλάτηση των πληρωμών των ετών 2022 και 2023, διότι χωρίς αυτή είναι αδύνατον να εντοπιστούν με ακρίβεια οι δικαιούχοι που εισέπραξαν χρήματα μη νόμιμα ή αδικαιολόγητα.
Τα συγκεκριμένα έτη είναι καθοριστικά για τη διαμόρφωση της συνολικής εικόνας:
Από το συνολικό ποσό προστίμων 415 εκατ. ευρώ που έχουν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα 178 εκατ. ευρώ (δηλαδή το 43%) αφορούν πληρωμές των ετών 2022 και 2023.
Ειδικά για το έτος 2022, εκκρεμεί επιπλέον καταλογισμός 52.382.946,81 ευρώ, βάσει πορίσματος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (30.06.2023), που αφορά 196.083 ΑΦΜ. Επιπροσθέτως , ποσό 5.170.737,07 ευρώ το οποίο αποδίδεται ειδικά σε πληρωμές του Μέτρου 11 του ΠΑΑ . Ιδιαίτερη σημασία δώστε στο γεγονός ότι, παρότι υπήρχε ρητή επισήμανση κινδύνου από τους ελεγκτές (με το υπ’ αρ. πρωτ. 79351/12.12.2022 έγγραφο), αναφορικά με απουσία διασταυρωτικών ελέγχων και παρουσία μη επιλέξιμων δικαιούχων, οι πληρωμές προχώρησαν κανονικά στις 12.12.2022 με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του ελληνικού δημοσίου.
Είναι επίσης γνωστό ότι κατά τα έτη 2022 και 2023, ΔΕΝ χρησιμοποιήθηκε λειτουργικό πληροφοριακό σύστημα, με αποτέλεσμα να μην τηρείται πλήρες ιστορικό πληρωμών, γεγονός που σήμερα εμποδίζει την αναδρομική τεκμηρίωση της διαχείρισης.
Ωστόσο:
Για την αποκατάσταση του προβλήματος για τα προηγούμενα έτη, έχει ήδη συναφθεί σύμβαση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ με Ανάδοχο που οφείλει να εργασθεί για την επανασυγκρότηση της ιστορικότητας των δεδομένων. Μόνο που δεν έχει δοθεί ακόμη εντολή να το κάνει.
Για το 2024-2027, έχει συναφθεί και βρίσκεται σε ισχύ σύμβαση ύψους 19.400.000 ευρώ με ένωση εταιρειών που υποστηρίζει την πλήρη τεχνική υποδομή του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Απαιτείται, επομένως, μία σαφής εντολή από εσάς προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, να καταρτιστεί και να παραδοθεί πλήρης ιχνηλάτηση των πληρωμών για τα έτη 2022–2023 στην Ομάδα Ελέγχου.
Μόνο με αυτόν τον τρόπο:
θα αποκαλυφθούν τα πραγματικά αίτια των καταλογισμών,
θα εντοπιστούν πιθανά φαινόμενα απάτης,
και θα αποδοθούν ευθύνες σε εκείνους που συνέβαλαν στην εθνική και ευρωπαϊκή απαξίωση του ΟΠΕΚΕΠΕ και της χώρας μας.
Η Ομάδα Ελέγχου πρέπει να αποκτήσει πρόσβαση στα ” ίχνη των πληρωμών”, ώστε να προκύψουν με σαφήνεια διοικητικές, πολιτικές και τεχνικές ευθύνες, εάν και όπου αυτές υφίστανται.
Με απόλυτο σεβασμό στο θεσμικό σας ρόλο,
σας ζητώ ως πολίτης να προχωρήσετε σε άμεση ενεργοποίηση των κατάλληλων διοικητικών και πολιτικών εντολών, ώστε η χώρα να αποδείξει ότι επιθυμεί να διαχειρίζεται τους κοινοτικούς πόρους με εντιμότητα, διαφάνεια και λογοδοσία.
Με τιμή,
Δημητρα Χαλικιά
δημόσιος λειτουργός, πρώην Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ».
Δήμητρα Χαλικιά: Επιστολή της πρώην αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ στον Κυριάκο Μητσοτάκη – «Στο μικροσκόπιο» οι πληρωμές του οργανισμού