Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
More

  Διπλό μπλόκο στους ελεύθερους επαγγελματίες που εμφανίζονται «φτωχαδάκια» ενώ έχουν μεγάλους τζίρους – Πως θα τους ξετρυπώνει η ΑΑΔΕ

  Σε εξαιρετικά δεινή θέση θα βρεθούν όλοι εκείνοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που μέχρι σήμερα «φούσκωναν» πλασματικά τις δαπάνες προκειμένου να εμφανίσουν μικρά ή ακόμη και μηδενικά κέρδη, καθώς έρχεται διπλή παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ προκειμένου αυτό να αποφευχθεί ή να περιοριστεί.

  Το πρώτο μπλόκο του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ έρχεται με το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών το οποίο θα εφαρμοστεί από τα φετινά εισοδήματα, τα οποία θα φορολογηθούν το 2024. Το δεύτερο έρχεται μέσα από myDATA. Τα δυο μπλόκα ουσιαστικά περιορίζουν τις δυνατότητες «μαγειρέματος» των στοιχείων και των φαινομένων τεχνητής διόγκωσης των δαπανών.

  Με βάση λοιπόν το νέο σύστημα οι ελεύθεροι επαγγελματίες ακόμη κι αν εμφανίζουν μηδενικά κέρδη θα φορολογούνται πλέον με το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, ενώ με την καθολική εφαρμογή των myDATA το 2024, η Εφορία θα αναγνωρίζει ως τιμολόγια εξόδων μόνο όσα έχουν διαβιβαστεί ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα των myDATA της ΑΑΔΕ.

  Ήδη έχει ξεκινήσει μαζική διασταύρωση στοιχείων για όλους εκείνους τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν δηλώσει εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ και τα πρώτα στοιχεία αποκαλύπτουν ακραίες και τρανταχτές περιπτώσεις φοροδιαφυγής

  Ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και επιχειρηματίες, ενώ εμφάνιζαν μεγάλους τζίρους δεκάδων χιλιάδων ευρώ, στο τέλος της ημέρας μηδένιζαν τα έσοδα τους με το κόλπο των φουσκωμένων δαπανών, με αποτέλεσμα να μην πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο εισοδήματος αλλά μόνο το τέλος επιτηδεύματος.

  Η δίοδος της τεχνητής διόγκωσης δαπανών θα κλείσει με τα νέου τύπου αντικειμενικά κριτήρια και όσοι δηλώνουν εισοδήματα πάνω από το τεκμαρτό εισόδημα θα κερδίσουν μείωση 50% στο τέλος επιτηδεύματος ενώ όσοι εμφανίζουν  εισοδήματα κάτω από το ελάχιστο τεκμαρτό θα έχουν μείωση 25% στο τέλος επιτηδεύματος.

  Τα παραδείγματα φοροδιαφυγής

  Σύμφωνα με τις περιπτώσεις που έχει εντοπίσει η ΑΑΔΕ:

  -Επαγγελματίας στο χώρο των Super Market από το 2016 που απασχολεί υπαλλήλους στους οποίους καταβάλει αμοιβές συνολικού ύψους 29.582 ευρώ, έχει τζίρο 1.344.306 ευρώ. Μέχρι σήμερα ο επαγγελματίας αυτός δήλωνε μηδενικά κέρδη, είχε μηδενικό φόρο και πλήρωνε μόνο τέλος επιτηδεύματος 1.850 ευρώ.  Με το νέο σύστημα φορολόγησης, το φορολογητέο τεκμαρτό εισόδημά του ανέρχεται σε 27.756 ευρώ και ο φόρος θα ανέλθει σε 5.271 ευρώ. Δηλαδή θα επιβαρυνθεί με 3.422 ευρώ.

  -Επαγγελματίας με κατάστημα ψιλικών ειδών από το 1989 με τζίρο 353.018 ευρώ, μέχρι σήμερα δήλωνε μηδενικά κέρδη, είχε μηδενικό φόρο και πλήρωνε τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ. Με το νέο σύστημα φορολόγησης, το φορολογητέο του εισόδημα θα ανέλθει σε 19.165 ευρώ  και ο φόρος σε 2.916 ευρώ.  Ο φορολογούμενος θα έχει αύξηση φόρου 2.266,21 ευρώ.

  -Γιατρός χειρούργος από το 2014,  με τζίρο 133.343 ευρώ, μέχρι σήμερα δήλωνε μηδενικά κέρδη, είχε μηδενικό φόρο και πλήρωνε τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ. Με το νέο σύστημα φορολόγησης το φορολογητέο του εισόδημα θα ανέλθει σε 24.024 ευρώ και ο φόρος σε 4.226,72 ευρώ. Ο εν λόγω φορολογούμενος θα έχει αύξηση φόρου 3.576,72 ευρώ.

  -Επαγγελματίας με βενζινάδικο από το 2013, χωρίς υπαλλήλους έχει τζίρο 509.300 ευρώ. Μέχρι σήμερα δήλωνε μηδενικά κέρδη, είχε μηδενικό φόρο και πλήρωνε τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ. Με το νέο σύστημα φορολόγησης το φορολογητέο του εισόδημα ανέρχεται σε 12.012 ευρώ  ο φόρος θα ανέλθει σε 1.342,64 ευρώ. Ο εν λόγω φορολογούμενος θα έχει αύξηση ύψους 692,64 ευρώ σε σχέση με το ποσό που πλήρωνε μέχρι σήμερα.

  Διπλό μπλόκο στους ελεύθερους επαγγελματίες που εμφανίζονται «φτωχαδάκια» ενώ έχουν μεγάλους τζίρους – Πως θα τους ξετρυπώνει η ΑΑΔΕ

  Newsroom
  Newsroomhttp://refreshnews.gr/
  Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
  Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
  Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ