Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
More

    Δυσάρεστη έκπληξη στον ΕΝΦΙΑ 2024 – Έρχονται και οι φορολογικές δηλώσεις

    Δυσάρεστη έκπληξη στον ΕΝΦΙΑ 2024 – Έρχονται και οι φορολογικές δηλώσεις

    Δύο δύσκολα ραντεβού με την εφορία ξεκινούν και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη εν μέσω ακρίβειας και αυξημένων υποχρεώσεων. Αναμφισβήτητα ο ΕΝΦΙΑ 2024 και ο φόρος εισοδήματος από τις φορολογικές δηλώσεις θα προβληματίσουν εκατομμύρια φορολογούμενους, καθώς η ακρίβεια σαρώνει και πολλά νοικοκυριά δυσκολεύονται να βγάλουν το μήνα. Μπορεί ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί στα 830 ευρώ μεικρά, μπορεί οι τριετίες να ξεπάγωσαν (αφορά λίγους), ωστόσο η ακρίβεια, ειδικά στα τρόφιμα και στα καύσιμα έχει εκτροχιάσει τους προϋπολογισμούς.

    ΕΝΦΙΑ 2024 με άμεση πληρωμή

    Η πρώτη δυσάρεστη έκπληξη είναι ο ΕΝΦΙΑ 2024, καθώς μόλις γίνει ανάρτηση θα πρέπει να γίνει και η πληρωμή! Εντός του Απριλίου, ίσως και το πρώτο δεκαήμερο σχεδιάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να ξεκινήσει την ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ καθώς η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος του ίδιου μήνα.


    Αυτή την περίοδο η ΑΑΔΕ «τρέχει» τις εκκαθαρίσεις για τον ΕΝΦΙΑ υπενθυμίζοντας ότι από φέτος αν τα ακίνητά είχαν ασφαλιστεί το 2023 από φυσικές καταστροφές (σεισμό, πλημμύρα, πυρκαγιά) τότε επωφελούνται περαιτέρω έκπτωσης έως 10%. Με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, περίπου 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να εισέλθουν στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ και στην εφαρμογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ» θα μπορούν να δουν το νέο εκκαθαριστικό τους.

    Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε δόσεις

    Σημειώνεται ότι φέτος οι δόσεις για την αποπληρωμή του φετινού ΕΝΦΙΑ είναι συνολικά 11 από 10 μηνιαίες δόσεις που ήταν πέρυσι.

    Η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 30 Απριλίου και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025.

    Μάλιστα από του χρόνου η αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιείται σε 12 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να πληρώνεται στα τέλη Μαρτίου και η τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου.


    Σε κάθε περίπτωση πάντως, ακόμα και στην εφάπαξ καταβολή δεν προβλέπεται έκπτωση φόρου σε αντίθεση με τον φόρο εισοδήματος που αν ο φορολογούμενος τον πληρώσει εφάπαξ δικαιούται έκπτωση 3%.

    Έρχονται και οι φορολογικές δηλώσεις 2024

    Παράλληλα οι αρμόδιες υπηρεσίες της AAΔΕ προετοιμάζονται για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

    Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας προ ημερών στην ΕΡΤ, όταν ρωτήθηκε για το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων είχε απαντήσει ότι η σχετική διαδικασία θα ξεκινήσει τον Απρίλιο θέτοντας ως προτεραιότητα την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. 

    Αυτό σημαίνει ότι η πληρωμή του φόρου εισοδήματος θα τρέχει παράλληλα με την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ…




    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ