Δυσβάσταχτο το κόστος για φροντιστήρια και δραστήριοτητες: Τι «κόβουν» για να επιβιώσουν
Ένα καθημερινό γολγοθά ζουν όλο και περισσότεροι γονείς καθώς η γενικευμένη ακρίβεια σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς που υπάρχουν στην αγορά τους αναγκάζουν να μειώσουν ή και να «κόψουν» τα μαθήματα σε φροντιστήρια και κέντρα μελέτης, αλλά και τις εξωσχολικές δραστηριότητες.
Συγκεκριμένα η κάλυψη των δαπανών για τις ανάγκες των παιδιών τους όπως φροντιστήρια ελληνικών και ξένων γλωσσών, καλλιτεχνικές και αθλητικές δραστηριότητες τις οποίες ναι μεν δεν θέλουν να τους τις στερήσουν, είναι σχεδόν ακατόρθωτη. Κάποιοι ξεκινούν δεύτερη δουλειά για να καταφέρουν να πληρώσουν τα έξοδα και να μην σταματήσουν τα παιδιά τους από τα μαθήματα για παράδειγμα τη λογοθεραπεία όπου είναι αναγκαία για ορισμένους ανήλικους.
Γονείς εκφράζουν στο Dnews τον φόβο τους για το μέλλον των παιδιών, αφού όπως λένε με την κατάσταση που επικρατεί δεν μπορούν πλέον να πληρώνουν τα φροντιστήρια με αποτέλεσμα να τα διακόπτουν, κάτι όμως που τους δημιουργεί αγωνία και άγχος γιατί δεν μπορούν να τους δώσουν τα εφόδια που χρειάζονται.
«Το Ιανουάριο κόψαμε το χορό από την μικρή μας κόρη για τα δεν μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε οικονομικά. Άλλοι φίλοι μας γονείς βρίσκονται σε χειρότερη θέση και τους κόβουν ακόμα και τα ιδιαίτερα ή τα φροντιστήρια για βασικά μαθήματα. Είναι τραγικό που δεν μπορούμε να προσφέρουμε όσα θελουμε στα παιδιά μας. Αλλά τι να κάνουμε. Ενοίκιο, λογαριασμοί, σούπερ μάρκετ, όλος ο μισθός φεύγει σε αυτά τα έξοδα», δηλώνει στο Dnews ο κ. Διαμαντής πατέρας ενός 9χρονου κοριτσιού.
Από την πλευρά του ο κ. Παντελής αναγκάστηκε να ξεκινήσει δεύτερη δουλειά να καλύπτει τα έξοδα για τη λογοθεραπεία του παιδιού του.
«Τις εξωσχολικές δραστηριότητες τις σταματήσαμε πέρσι, αλλά την λογοθεραπεία δεν γίνεται να την σταματήσουμε. Ξεκίνησα δεύτερη δουλειά σε εταιρία κούριερ τα απογεύματα. Είμαστε σε άθλια οικονομική κατάσταση δουλεύουμε όλη ημέρα με την γυναίκα μου για να πληρώνουμε. Μπαίνουν τρεις μισθοί στο σπίτι και δεν φτάνουν είναι αδιανόητο», υποστηρίζει.
Εκτός από τις οικογένειες δημιουργείται πρόβλημα και στις επιχειρήσεις με τη δουλειά να μειώνεται ραγδαία και τα χρωστούμενα να αυξάνονται μέρα με τη μέρα.
Ιδιοκτήτρια φροντιστηρίου αναφέρει στο Dnews ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει μειωθεί ο αριθμός των μαθητών.
«Οι γονείς έρχονται και μας λένε ότι δυσκολεύονται με τα υπόλοιπα έξοδα και ότι αναγκάστηκα θα πρέπει να σταματήσουν τα παιδιά από το φροντιστήριο. Άλλοι μας δίνουν λιγότερα χρήματα γιατί δεν έχουν. Φυσικά τα χρωστούμενα έχουν αυξηθεί. Καταλαβαίνουμε οτι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα οπότε και εμείς όσο μπορούμε βοηθάμε. Αισθάνομαι την θλίψη τους και πόσο άσχημα νιώθουν, οι περισσότεροι ντρέπονται που δεν μπορούν να στηρίξουν τα παιδιά τους», καταλήγει.