Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
More

    Εφορία: Πόσα πρόστιμα εισπράττει τελικά

    Εφορία: Πόσα πρόστιμα εισπράττει τελικά

    Το πρόστιμο μειώνεται κατά 50% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου και υποβολή σχετικής δήλωσης μέχρι και 10 ημέρες μετά την κοινοποίηση προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου.

    Σχεδόν το 85% των προστίμων και πρόσθετων φόρων που επιβλήθηκαν το 2023 δεν πληρώθηκαν. Συνολικά, από τα 1,955 δισ. ευρώ που καταλόγισαν οι ελεγκτικές υπηρεσίες, στα κρατικά ταμεία μπήκαν 305,7 εκατ. ευρώ. Το 1,65 δισ. ευρώ κατέληξε στο «πηγάδι» των ληξιπρόθεσμων οφειλών.


    Ο βασικός λόγος είναι ότι συσσωρεύονται πολλές χρήσεις για έλεγχο και τα ποσά που προκύπτουν είναι ιδιαίτερα μεγάλα και ως εκ τούτου αδύνατον να καταβληθούν από τους ελεγχόμενους.

    Στη βάση αυτή η ηγεσία της ΑΑ∆Ε έχει ζητήσει οι έλεγχοι να πηγαίνουν το πολύ δύο έτη πίσω, ώστε να μην υπάρχουν ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις.

    Με στόχο την αύξηση των εισπράξεων προστέθηκε διάταξη στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών σύμφωνα με την οποία περιορίζονται τα πρόστιμα έως 50% στην περίπτωση που ο φορολογούμενος αποδεχθεί τη φοροδιαφυγή και ξεκινήσει την αποπληρωμή των οφειλών του. Η συνολική οφειλή μπορεί να εξοφληθεί σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις.

    Σε αυτή την περίπτωση το πρόστιμο μειώνεται κατά 50% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου και υποβολή σχετικής δήλωσης μέχρι και 10 ημέρες μετά την κοινοποίηση προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου.


    Έως πρόσφατα ίσχυε μείωση προστίμου κατά 40% για φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ, αν υποβληθεί η δήλωση προ της κοινοποίησης διορθωτικού προσδιορισμού και η συνολική οφειλή (κύριος φόρος, αναλογικό πρόστιμο και τόκοι) εξοφληθεί σε 30 ημέρες από την υποβολή της αρχικής εκπρόθεσμης ή τροποποιητικής.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ