Δευτέρα, 1 Ιουλίου, 2024
More

    Είναι αυτό το χειρότερο μήνυμα που μπορείτε να στείλετε;

    Πριν από περίπου ένα χρόνο, η Isabel Steckel έστειλε μήνυμα στον 30χρονο μεγαλύτερο αδελφό της για να βγουν το επόμενο απόγευμα. Έλαβε μια μονολεκτική απάντηση: «Βέβαια» (sure).

    «Αν πρόκειται να έχεις αυτή τη «βέβαια» στάση τότε ας μην το κάνουμε», απάντησε η Steckel. «Και είπε, «lol», και του είπα, «Δεν αστειεύομαι, lol».

    «Η νεότερη γενιά προσδοκά μεγαλύτερο ενθουσιασμό στην αποστολή μηνυμάτων γενικά από ό,τι οι παλαιότεροι»

    Αυτόν τον Μάιο, η κωμικός με έδρα τη Νέα Υόρκη μοιράστηκε ένα στιγμιότυπο αυτής της συζήτησης στο X, πρώην Twitter, και έλαβε περισσότερα από 11.000 likes. Οι haters του «βέβαια» ξεσηκώθηκαν και μοιράστηκαν το πως η απάντηση «βέβαια» ακούγεται παθητική και αποκαρδιωτική.

    «Μη δημοφιλείς απόψεις»

    Ένας αποστολέας μηνυμάτων που αρέσκεται να στέλνει «βέβαια» ζήτησε συγγνώμη σε μια απάντηση για τη σκληρότητα του «ενώ προσπαθούσε να φανεί εύκολος και αεράτος».

    Αυτή είναι μόνο η πιο πρόσφατη προσθήκη σε μια αιώνια και συνεχώς διχαστική συζήτηση σχετικά με το τι σημαίνει πραγματικά «βέβαια».

    Η Steckel είπε ότι η απάντηση «βέβαια» ακούγεται σαν το άλλο άτομο να προτιμά να «πεθάνει παρά να κάνουμε παρέα» και «το να αναγκάζεις κάποιον να κάνει παρέα μαζί σου είναι το χειρότερο συναίσθημα στον κόσμο»

    Ένας χρήστης του Reddit στο subreddit για τις «μη δημοφιλείς απόψεις» δήλωσε ότι η λέξη «βέβαια» είναι «συνώνυμο του «ναι» και δεν θα έπρεπε να συνδέεται με τον σαρκασμό και τη διάθεση», ενώ ένας σχολιαστής του Outline έγραψε το 2018 ότι η λέξη είναι «η πιο passive-aggressive καταφατική φράση» που είναι «ένα thumbs up στο πρόσωπό σας, και μια jerkoff κίνηση πίσω από την πλάτη σας».

    Προφανώς, δεν είμαστε σίγουροι για το τι θα σημαίνει το «βέβαια».

    Παρόλο που η σημασία του «βέβαια» σύμφωνα με το λεξικό είναι η επιβεβαίωση και η σιγουριά, το νόημά του μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από συγκεκριμένο, σε μια συζήτηση που γίνεται με μηνύματα.

    Γιατί το «βέβαια» ακούγεται τόσο παθητικό στο γραπτό λόγο, σύμφωνα με μια γλωσσολόγο

    Η Steckel δήλωσε ότι η σημασία της λέξης εξαρτάται από τα συμφραζόμενα. Σημείωσε ότι το να απαντάτε «βέβαια» για μια δουλειά ή μια εργασία είναι μια χαρά, αλλά ακούγεται πιο ολέθριο όταν προσκαλείτε κάποιον να περάσει χρόνο μαζί σας.

    «Το να ζητάω από κάποιον να αράξει μαζί μου είναι μια πολύ ευάλωτη κίνηση. Έτσι, όταν λαμβάνω αυτό το «βέβαια», λέω, «Εντάξει, ας πάει στο καλό. Δεν το κάνω», είπε.

    Η Steckel είπε ότι η απάντηση «βέβαια» ακούγεται σαν το άλλο άτομο να προτιμά να «πεθάνει παρά να κάνουμε παρέα» και «το να αναγκάζεις κάποιον να κάνει παρέα μαζί σου είναι το χειρότερο συναίσθημα στον κόσμο».

    Το πρόβλημα με το «βέβαια» είναι ότι ακούγεται πιο διστακτικό και λιγότερο ενθουσιώδες από ένα ξεκάθαρο «ναι!» ή «οπωσδήποτε», ειδικά όταν δεν έχετε τη γλώσσα του σώματος ή τα φωνητικά στοιχεία για να σας καθησυχάσουν.

    Σύντομες απαντήσεις, μικρή προσπάθεια;

    Το «βέβαια» είναι κάπως αόριστο ή έχει μια διστακτική χροιά. Όπως: «Θέλεις να πάμε σινεμά;» «Βέβαια». Θέλεις πραγματικά να πας;» εξήγησε η κοινωνιολόγος/γλωσσολόγος Cynthia Gordon του Πανεπιστημίου Georgetown.

    Η Gordon είπε ότι οι διαφορετικές έννοιες του «βέβαια» μπορεί επίσης να είναι γενεαλογικές. «Η νεότερη γενιά προσδοκά μεγαλύτερο ενθουσιασμό στην αποστολή μηνυμάτων γενικά από ό,τι οι παλαιότεροι», είπε. Σημείωσε επίσης ότι «οι γυναίκες τείνουν να περιμένουν περισσότερα από αυτά τα ρητά σημάδια ενθουσιασμού».

    Σε ένα κείμενο, η έκταση ενός μηνύματος μπορεί επίσης να λάβει υπέρμετρη βαρύτητα λόγω της απουσίας προσωπικών ενδείξεων. Παρόμοια με τον λόγο για τον οποίο μια μονολεκτική απάντηση «OK» ή «k» ακούγεται τόσο τρομακτική και απότομη όταν την λαμβάνεις, οι συντομότερες απαντήσεις υποδηλώνουν μικρότερη προσπάθεια.

    Παράλληλα, όπως δήλωσε η Gordon, η προσπάθεια να γράψει κανείς μια πλήρη πρόταση ή να γράψει μερικά επιπλέον θαυμαστικά υποδηλώνει: «Ναι, είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος με αυτό».

    Είναι ο λόγος για τον οποίο ένα μονολεκτικό «βέβαια» προκαλεί αμφιβολίες, αλλά το «φυσικά» μπορεί να ακούγεται ελαφρώς πιο αυθεντικό, αν είστε πραγματικά αποφασισμένοι να υλοποιήσετε ένα αίτημα.

    *Με πληροφορίες από: Huffpost | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Tenor | Sex Education

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ