Με αρκετά προβλήματα ξεκίνησε η περίοδος κράτησης της Ειρήνης Μουρτζούκου στις φυλακές Κορυδαλλού, καθώς ισχυρίζεται ότι συγκρατούμενές της, της επιτίθενται λεκτικά μετά την ομολογία για τις 4 βρεφοκτονίες. Την ίδια ώρα η μητέρα της, Πόπη Αναγνωστοπούλου, ισχυρίζεται ότι η κόρη της έχει εμμονή μαζί της, όπως και με τη μητέρα του μικρού Παναγιωτάκη.
Η Ειρήνη Μουρτζούκου, κατάλαβε από τις πρώτες ώρες που μπήκε στη φυλακή ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα και δεν έχουν καμία σχέση με τις βόλτες στα τηλεοπτικά πλατό και τις συνεντεύξεις που έδινε επί μήνες. Μόλις μπήκε στο κελί της υποστηρίζει ότι δέχθηκε λεκτική επίθεση από από τις 2 συγκρατούμενές της για τις δολοφονίες 4 μωρών που έχει ομολογήσει. Την ίδια ώρα οι συγγενείς της της έχουν γυρίσει την πλάτη.
«Για κακή της τύχη την λένε Πόπη»
Η μητέρα της, μιλώντας στο Star, σε ερώτηση που της έγινε για το εάν θα πάει να επισκεφθεί την κόρη της στις φυλακές όπου κρατείται, δήλωσε «Τώρα όχι, δεν πρόκειται να πάω. Αισθάνομαι χάλια και νιώθω θυμό», συμπληρώνοντας «θα έρθει η ώρα που θα τα πούμε». Η μητέρα της Ειρήνης Μουτρτζούκου αποκάλυψε ακόμη ότι η κόρη της έχει εμμονή όχι μόνο μαζί της, αλλά και με την μητέρα του Παναγιωτάκη, την οποία εμπλέκει στον θάνατό του.
«Έχει μαζί μου εμμονή και με την άλλη την Πόπη το ίδιο γίνεται γιατί για κακή της τύχη την λένε Πόπη. Όταν η Ειρήνη ζορίζεται παίρνει «σβάρνα» πολύ κόσμο και κατηγορεί τους πάντες. Όταν βγουν οι απαντήσεις θα χειροτερέψει η κατάσταση. Μόνη της παραδέχτηκε ότι ήξερε τι έκανε, δεν υπάρχει ακαταλόγιστο», υποστήριξε.
Η Πόπη Αναγνωστοπούλου, ανέφερε ακόμη ότι συνεχίζει να δέχεται απειλές και επισημαίνει πως ήταν σίγουρη για τις κατηγορίες απέναντί της, αλλά και για το γεγονός ότι η Ειρήνη μιλά με τα καλύτερα λόγια για τον πατριό της, τονίζοντας ότι είναι κάτι που περίμενε.
Τις τελικές απαντήσεις θα δώσουν 3 ιατροδικαστές, ο Νίκος Καρακούκης, η Ειρήνη Καλύβα και ο Νίκος Καλόγριας. Οι τεχνικοί σύμβουλοι «αδειάζουν» τον ιατροδικαστή Πάτρας Ανδρέα Γκότση, που είδε παθολογικά αίτια και ο οποίος τέθηκε σε αναστολή καθηκόντων, με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, όπως και ο προϊστάμενος Γραμματείας της ίδιας υπηρεσίας, Σταύρος Αρβανιτάκης.
Τι λέει ο Γαλεντέρης
Ο Δημήτρης Γαλεντέρης, ο ιατροδικαστής που έχει ορίσει η μητέρα του Παναγιωτάκη, εξήγησε σε πόσα λεπτά μπορεί να προκληθεί ο ασφυκτικός θάνατος, με δεδομένο, ότι η μητέρα του παιδιού υποστηρίζει ότι άφησε για λίγα λεπτά μόνη της την Ειρήνη με το παιδί. «Στα μικρά παιδιά οι βλάβες και ο θάνατος ξεκινούν να προκαλούνται ήδη από το 2λεπτο. Συνεπώς τα 5 ή 8 λεπτά είναι υπεραρκετά για να προκληθεί ένας θάνατος μέσω ασφυξίας σε αυτή την ηλικία».
Η μαρτυρία γειτόνισσας
Παράλληλα, σοκ προκαλεί η μαρτυρία μιας γειτόνισσας της κατηγορούμενης. Η γυναίκα, είδε το 1ο παιδί της Ειρήνης το 2020 σε ηλικία μόλις 19 ημερών λίγα λεπτά μετά τον θάνατό του. Δεν την είδε να κλαίει, παρά μόνο να μιλά στο τηλέφωνο, ενώ δύο ημέρες μετά η 25χρονη συμπεριφερόταν σαν να μην είχε συμβεί κάτι.
«Ήρθε με ένα αμάξι σαν να μην τρέχει τίποτα. Ήταν με την μάνα της. Κατέβηκε αυτή, ”τι κάνεις;” Τα έχασα εγώ, ”καλά λέω, εσύ;” Καλά μωρέ να, ήρθα να αλλάξω. Όπως τις άλλες φορές πριν. Έχασα τα λόγια μου και αυτά που ήθελα να πω», ανέφερε συγκεκριμένα.
«Θα είμαι σε θέση να εξηγήσω μέσα μου την πραγματικότητα»
Η Ειρήνη Μουρτζούκου, σύμφωνα με το ίδιο μέσο ενημέρωσης, εξηγεί στο υπόμνημά της, γιατί θέλει να υποβληθεί σε ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη. «Θα αποτελέσει και για εμένα την ίδια προσωπική λύτρωση καθώς θα είμαι σε θέση να εξηγήσω μέσα μου την πραγματικότητα και να δώσω απάντηση στο γιατί που με ταλανίζει όλα αυτά τα χρόνια, κατά τα οποία αδυνατώ να εξηγήσω τι μου συμβαίνει», φέρεται να αναφέρεται.
Τι είπε ο δικηγόρος της για το «μοτίβο» των δολοφονιών και για το αίτημα μεταφοράς της σε ψυχιατρική κλινική
Για το αίτημα της Ειρήνης Μουρτζούκου να μεταφερθεί σε ψυχιατρικό ίδρυμα, το οποίο δεν έγινε δεκτό, μίλησε μεταξύ άλλων ο συνήγορός της κ. Νίκος Αλεξανδρής.
Συγκεκριμένα, για τα όσα ισχυρίζεται η 25χρονη, σύμφωνα με τα οποία, ο εγκλεισμός της στη φυλακή θα της επιφέρει πολλαπλά προβλήματα, και για τον λόγο αυτό ζήτησε τη μεταφορά της σε ψυχιατρικό ίδρυμα, ο δικηγόρος της, μιλώντας στον ΑΝΤ1, σχολίασε: «Εκείνο το οποίο ζήτησε κατά τη διάρκεια της απολογίας της, επειδή έχει ζητηθεί να υποβληθεί σε ψυχιατρικό έλεγχο, είπε, ότι ενδεχομένως να είναι καλύτερο, για όσο καιρό μεσολαβεί μέχρι να πάει στο δικαστήριο, να μεταφερθεί σε ψυχιατρική κλινική, έτσι ώστε να μπορέσουν να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις. Δεν είναι κάτι το οποίο δεν συνηθίζεται, ούτε κάτι εξαιρετικά σπουδαίο».
Για το πώς αιτιολογεί η καθ’ ομολογίαν παιδοκτόνος το «μοτίβο», που βλέπει τις τελευταίες ώρες το φως της δημοσιότητας και με βάση το οποίο επέλεγε τα θύματά της, τα οποία αφορούσαν βρέφη λίγων μηνών και κορίτσια διερωτήθηκε ο κ. Αλεξανδρής, απαντώντας: «Είναι μια λανθασμένη απόδοση των όσων ισχυρίστηκε. Kατά το κατηγορητήριο καλείται να απολογηθεί για θανάτους από πρόθεση και με δόλο. Εκείνο το οποίο λέει, είναι ότι εφόσον το κατηγορητήριο είναι ορθό, δεν ταιριάζει σε αυτό και στις περιπτώσεις που εξετάζονται η περίπτωση του Παναγιωτάκη, διότι κατά το κατηγορητήριο, τα θύματά της ήταν κορίτσια, βρέφη μικρά, έως 6 ετών, ενώ ο Παναγιωτάκης ήταν μεγαλύτερος».
«Η ίδια διευκρινίζει ότι υπάρχουν πολλά πράγματα, τα οποία περιγράφονται στο κατηγορητήριο, τα οποία δεν αποδέχεται. Για παράδειγμα, η απόπειρα ανθρωποκτονίας μιας άλλης κοπέλας. Λέει λοιπόν, ότι αν θεωρήσουμε ότι το κατηγορητήριο είναι αληθές, δεν ταιριάζει στο μοτίβο ο θάνατος του Παναγιωτάκη», συμπλήρωσε ακόμη ο δικηγόρος της 25χρονης.
«Δεν υπάρχει τίποτα που να ενοχοποιεί την εντολέα μου» – Όσα είπε ο δικηγόρος της μητέρας του Παναγιωτάκη
Ότι δεν υπάρχει τίποτα που να ενοχοποιεί την εντολέα του, υποστηρίζει ο δικηγόρος της μητέρας του μικρού Παναγιωτάκη, Αναστάσιος Ντούγκας.
Ο κ. Ντούγκας, έχοντας συνομιλήσει πολλές φορές με την 25χρονη, τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ: «Η Ειρήνη παρουσιαζόταν από την αρχή ως μάρτυρας. Μας τηλεφωνούσε καθημερινά και μας έδινε στοιχεία για τους πέντε θανάτους. Όμως κάθε μέρα άλλαζε εκδοχή: μια μέρα έλεγε το άσπρο, την άλλη το μαύρο».
Αναφερόμενος στην απουσία αναφοράς στον Παναγιώτη στην αρχική ομολογία της Μουρτζούκου, σχολίασε: «Μου κάνει εντύπωση που δεν μίλησε για τον Παναγιωτάκη. Πιστεύω ότι θα το κάνει. Είναι τόσο μεγάλο το πάθος – ή εμμονή – για την εντολέα μου, που δεν την εμπλέκει άμεσα», ενώ χαρακτήρισε τις αιχμές της κατηγορούμενης για την μητέρα του Παναγιώτη ως μπλόφα.
«Αν υπάρχουν στοιχεία, να τα φέρουν. Καμία αρχή δεν μας έχει δώσει πρόσβαση σε δικογραφία. Περιμένουμε το πόρισμα της τριμελούς επιτροπής. Δεν υπάρχει τίποτα που να ενοχοποιεί την εντολέα μου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με το μοτίβο που φέρεται να επικαλείται η Ειρήνη Μουρτζούκου στο υπόμνημά της, εξήγησε πως η αδελφή του Παναγιώτη – επίσης θύμα – είχε την ίδια ηλικία (15 μηνών), άρα δεν ευσταθεί ο διαχωρισμός. «Είναι τραγικό να μιλάμε για παιδιά σαν να είναι μπαλόνια. Αυτό το 4×4 ή 4+1 είναι εξοργιστικό», πρόσθεσε.
Αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η κατηγορούμενη φιλοξενήθηκε στο σπίτι της εντολέας του, υποστηρίζοντας πως έχουν γίνει ήδη νομικές ενέργειες για αυτό και ότι οι εισαγγελικές Αρχές ήταν πλήρως ενημερωμένες.