Εμπιστευτικό έγγραφο του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. αποκαλύπτει «βροχή» καταγγελιών από γυναίκες ενστόλους εις βάρος συναδέλφων τους. Όπως προκύπτει από το τρισέλιδο έγγραφο που συντάχθηκε χθες, γυναίκες αστυνομικοί αντιμετωπίζουν σεξουαλική παρενόχληση, βία και εκφοβισμό μέσα στις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ.
Το έγγραφο, που έφερε στο φως η εφημερίδα «Τα Νέα», απευθύνεται ακόμα και σε υψηλόβαθμους αξιωματικούς, τους οποίους καλεί «να μαζευτούν», κυρίως σε ζητήματα παρενοχλήσεων γυναικών της ΕΛ.ΑΣ. στα γραφεία της Λεωφόρου Κατεχάκη και όχι μόνο. Με σαφείς προειδοποιήσεις ότι δράστες αστυνομικοί διαπράττουν ποινικά αδικήματα και υπό τον φόβο να μην εκτεθεί ανεπανόρθωτα η Αστυνομία με δημοσιοποίηση τέτοιου είδους περιστατικών.
Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες 4-5 γυναικών αστυνομικών ότι ορισμένοι συνάδελφοί τους είχαν κακοποιητική συμπεριφορά, διατύπωναν σεξουαλικά υπονοούμενα σε βάρος τους και επιχειρούσαν να τις απομονώσουν σε χώρους των γραφείων. Πέραν αυτών, φαίνεται πως υπάρχουν και καταγγελίες για βίαια επεισόδια σε αστυνομικές υπηρεσίες.
«Επίσης, καταγγέλλεται πως όταν οι γυναίκες θύματα δεν ενέδιδαν οι εν λόγω αξιωματικοί άλλαζαν συμπεριφορά, μιλούσαν με προσβλητικό λόγο εις βάρος τους, τις συκοφαντούσαν σε άλλους ένστολους, αποδίδοντάς τους ανήθικη συμπεριφορά», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ένας εκ των κατονομαζόμενων αξιωματικών αποκαλείται «Δράκος» στα γραφεία της Κατεχάκη «λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς του απέναντι στις συναδέλφους του. Ορισμένες απ’ αυτές τις αστυνομικούς, αναφέρει η εφημερίδα, είχαν ενημερώσει συνεργάτες ανώτατων αξιωματικών για την ηθική παρενόχληση και τον εκφοβισμό από τους εν λόγω αστυνομικούς, όμως, δεν υπήρξε καμία αντίδραση αλλά προσπάθεια συγκάλυψης των αναφορών αυτών. Το γεγονός αυτό, είχε οδηγήσει ορισμένα από τα θύματα στη σκέψη ακόμα και να αποχωρήσουν από την ΕΛ.ΑΣ.
Στο εμπιστευτικό έγγραφο ζητείται να σταματήσει η τακτική αποσιώπησης τέτοιου είδους αναφορών σημειώνοντας ότι: «οι προϊστάμενοι των αστυνομικών υπηρεσιών που δέχονται την καταγγελία ή την αναφορά για περιστατικό ηθικής παρενόχλησης, βίας ή εκφοβισμού υποχρεούνται στην άμεση εξέταση αυτών προβαίνοντας σε όλες τις απαιτούμενες διοικητικές ενέργειες για τη διερεύνησή της. Ανάλογα με τα πραγματικά περιστατικά της κάθε υπόθεσης μπορεί είτε να ακολουθείται η διαδικασία της απευθείας κλήσης σε απολογία είτε να εκδίδεται διαταγή για τη διενέργεια Προκαταρκτικής ή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, ενώ ζητείται και η ενημέρωση της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής».
Το εμπιστευτικό έγγραφο συντάχθηκε από τον Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού της ΕΛΑΣ με τίτλο «Ηθική παρενόχληση και βία στους χώρους εργασίας του ένστολου προσωπικού», όπως επισημαίνει η εφημερίδα.