X
Σάββατο, 17 Μαΐου, 2025
More

    Εμβληματικό έργο η επένδυση ύψους 8 εκατ. ευρώ της Agrino στην Ημαθία

    Εμβληματικό έργο η επένδυση ύψους 8 εκατ. ευρώ της Agrino στην Ημαθία

    Ως ένα εμβληματικό έργο και σταθμό στην αγροδιατροφική διαδρομή της χώρας μας, χαρακτήρισε ο επικεφαλής στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), Κώστας Τσιάρας την νέα μονάδα παραλαβής, αποθήκευσης και ξήρανσης ρυζιού της «Agrino» στο Κλειδί Ημαθίας.

    Η επένδυση της Agrino την οποία επισκέφτηκε η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, ύψους περί τα 8 εκατ. ευρώ, εγκαινιάστηκε σήμερα, με τον κ. Τσιάρα να επισημαίνει ότι «τέτοιου είδους επενδύσεις αναβαθμίζουν την εφοδιαστική αλυσίδα, ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και δημιουργούν πλούτο για όλους».

    Η νέα επένδυση της Agrino, όπως επισήμανε ο ΥΠΑΑΤ, «δεν προσθέτει απλώς ένα ακόμη κρίκο στην αλυσίδα της μεταποίησης – αποτελεί σημείο αναφοράς για το πώς πρέπει να επενδύουμε στην καινοτομία, στην εξωστρέφεια και στην ποιότητα», και πρόσθεσε «η επένδυση ενισχύει την υλοποίηση ενός έργου που θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία, τους αγρότες και την εθνική οικονομία.

    Μάλιστα, ειδικά για την «Agrino», ο ίδιος είπε ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο που κατέχει ηγετική θέση στον τομέα της, όχι μόνο λόγω της δυνατότητας παραγωγής της, αλλά και της συνολικής αποθηκευτικής της ικανότητας που μαζί με τις υφιστάμενες υποδομές στη Σίνδο, την καθιστούν πρωτοπόρα στα Βαλκάνια.

    Λέγοντας ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στην ελληνική περιφέρεια, ο ΥΠΑΑΤ τόνισε ότι «η στήριξη τέτοιων επενδύσεων δεν είναι μόνο θέμα αγροτικής πολιτικής, αλλά είναι θέμα περιφερειακής ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και ισόρροπης προόδου» και εξήγησε ότι η νέα μονάδα της Agrino δημιουργεί νέες, σταθερές θέσεις εργασίας και διέξοδο σε εκατοντάδες αγρότες της περιοχής, που πλέον μπορούν να διαθέτουν το προϊόν τους με καλύτερους όρους, άμεσα, οργανωμένα και με πλήρη ιχνηλασιμότητα.

    Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι η νέα επένδυση της εταιρείας στο Κλειδί Ημαθίας, δημιουργεί προϋποθέσεις για συνεργατικά σχήματα, για συμβολαιακή γεωργία, για ένα νέο παραγωγικό πρότυπο που συνδέει την παραγωγή με την ποιότητα και την αγορά και σημείωσε ότι «η ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα κρατά ζωντανή την ελληνική ύπαιθρο και δίνει ελπίδα στους νέους να μείνουν στον τόπο τους και να δημιουργήσουν». Υπογράμμισε δε ότι «τελικός αποδέκτης όλης αυτής της προσπάθειας είναι ο ανθρώπινος παράγοντας, στη συνεργασία του οποίου στηρίζεται κάθε σωστή επιχείρηση του πρωτογενούς τομέα».

    Στήριξη της μεταποίησης και της πρωτογενούς παραγωγής

    Αναλαμβάνοντας τη δέσμευση ότι το ΥΠΑΑΤ θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα σε πρωτοβουλίες όπως αυτή της Agrino με την νέα επένδυση στο Κλειδί Ημαθίας, ο κ. Τσιάρας είπε ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα αξιοποιούμαι κάθε ενωσιακό και εθνικό πόρο, ώστε να ενισχύουμε επενδύσεις που ενδυναμώνουν τον πρωτογενή τομέα, αναβαθμίζουν την εφοδιαστική αλυσίδα, ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και δημιουργούν πλούτο για όλους.

    Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι η επένδυση της εταιρείας αποδεικνύει έμπρακτα τον στρατηγικό στόχο του ΥΠΑΑΤ που είναι να κατευθύνει πόρους στους πιο παραγωγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι η μεταποίηση και η πρωτογενής παραγωγή. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνοντας ότι το έργο ανέγερσης της μονάδας εντάχθηκε στο μέτρο 4.2.1. και στο υπομέτρο 4.2 του ΠΑΑ, τόνισε ότι αυτό αφορά τη διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας, την ασφάλεια τροφίμων, την ενσωμάτωση καινοτομίας και ψηφιακών τεχνολογιών, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την παροχή προστιθέμενης αξίας στο ελληνικό προϊόν.

    Ο ίδιος εξήγησε ότι «μέσω της δράσης 4.2.1, έχουν υλοποιηθεί μόνο στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας επτά επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 11 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων οι δημόσιες ενισχύσεις ξεπερνούν τα 5 εκατ. ευρώ».

    Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Τσιάρας είπε:«Η Ελλάδα αλλάζει. Η ελληνική ύπαιθρος αλλάζει. Και μαζί αλλάζει και το παραγωγικό μας μοντέλο. Πλέον, δεν αρκεί να παράγουμε – πρέπει να μεταποιούμε, να καινοτομούμε, να προσθέτουμε αξία στα προϊόντα μας.

    Για αυτό και επενδύσεις όπως αυτή της Agrino στο Κλειδί Ημαθίας είναι κρίσιμες. Μας δείχνουν το δρόμο: συνεργασία, τεχνολογία, ποιότητα, περιβάλλον, άνθρωπος. Ένα μοντέλο βιώσιμης αγροτικής ανάπτυξης, που αξίζει να στηρίξουμε όλοι».

    Χιλιάδες τόνων υλικών για τη νέα μονάδα-κατασκευαστικά ήταν μία… πρόκληση

    Η νέα υπερσύγχρονη μονάδα της «Agrino» στο Κλειδί Ημαθίας, εγκαινιάστηκε σήμερα στο πλαίσιο και των 70 χρόνων λειτουργίας της εταιρείας, είναι προϋπολογισμού περί τα 8 εκατ. ευρώ και εντάσσεται στο πενταετές επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας ύψους 18 εκατ. ευρώ που εκπνέει φέτος, ενώ είναι εγκατεστημένη σε οικόπεδο 25 στρεμμάτων και οι εγκαταστάσεις εκτείνονται σε 10.000 τετραγωνικά μέτρα. Στην περιοχή γύρω από τη νέα μονάδα της εταιρείας, περίπου 100 παραγωγοί καλλιεργούν περί τα 12.000 στρέμματα με ρύζι.

    Η νέα υπερσύγχρονη μονάδα της εταιρείας, η οποία όπως είπε χαρακτηριστικά μπορεί να διπλασιαστεί, αποτελείται από τρεις ανεξάρτητες χοάνες, έξι µικρά σιλό παραλαβής του υγρού ρυζιού και 12 µεγάλα σιλό τελικής αποθήκευσης χωρητικότητας 20.000 τόνων, καθώς και δύο τεχνολογικά προηγµένα ξηραντήρια, που επιτρέπουν την ταυτόχρονη ξήρανση -20 τόνων έκαστο και ανά ώρα-διαφορετικών (σ. σ. µεσόσπερµων και µακρύσπερµων) ποικιλιών ρυζιού.

    Αναφερόμενος στην αναγκαιότητα ανέγερσής της, είπε ότι αυτή υπαγορεύτηκε από την ανάγκη για τον έλεγχο σε όλα τα επίπεδα της πρώτης ύλης, ενώ τόνισε ότι στα οφέλη από τη λειτουργίας της εντάσσονται η ταχύτερη μεταφορά ρυζιού κατά την περίοδο του αλωνισμού και λόγω γειτνίασης με ρυζοχώραφα.

    Για την κατασκευή της μονάδας, ο ίδιος επισήμανε ότι «η δημιουργία της ήταν πραγματικά μία πρόκληση και το κύριο πρόβλημα που έπρεπε να λυθεί ήταν στατικής φύσης, αφού τελικά για να υλοποιηθεί ουσιαστικά σηκώθηκε το έδαφος δύο μέτρα», είπε χαρακτηριστικά.

    Τόνισε ότι συνολικά για την κατασκευή της μονάδας χρησιμοποιήθηκαν 46.000 τόνοι αδρανή υλικά, 13.000 κυβικά μέτρα σκυρόδεμα, 1.100 τόνοι σιδηρός οπλισμός και κατασκευάστηκαν και τοποθετήθηκαν 300 πάσσαλοι για τη στήριξη της ανοδομής, όπου τα συνολικά τρέχοντας μέτρα είναι 5,7 χιλιόμετρα», τόνισε.

    Αφιερωμένη στους παραγωγούς η εκδήλωση τελετής εγκαινίων

    Αφιερώνοντας τη σημερινή εκδήλωση στους ορυζοπαραγωγούς, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Agrino», Αναστάσιος Πιστιόλας απευθυνόμενος στους καλλιεργητές είπε:«Χωρίς εσάς δεν θα υπήρχε κανένα νόημα να γίνει το έργο, δεσμεύομαι ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να ενδυναμωθεί η συνεργασίας μας για το κοινό όφελος και για ένα καλύτερο μέλλον για το ελληνικό ρύζι».

    Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στην πορεία της Agrino που ιδρύθηκε το 1955, ο κ. Πιστιόλας μεταξύ άλλων στάθηκε στο τέλος της δεκαετίας του 1960 οπότε και αναπτύχθηκε το Brand της εταιρείας, στο 1980 όταν η ίδια κατέκτησε την πρώτη θέση στην προτίμηση του Έλληνα καταναλωτή την οποία και διατηρεί για 45 χρόνια, αλλά και στο 1995, που χαρακτήρισε χρονιά ορόσημο, μιας και ιδρύθηκε η δεύτερη μεταποιητική μονάδα στην Σίνδο «για άμεση συνεργασία με παραγωγούς ευρύτερης περιοχής (Θεσσαλονίκης και Σερρών), στην οποία και καλλιεργείται το 85% της συνολικής παραγωγής ρυζιού στη χώρα μας», τόνισε.

    Συνέχισε λέγοντας ότι το 1998 άρχισε να υλοποιείται η στρατηγική επιλογή της εταιρείας με τη σύναψη των πρώτων συμφωνιών με τους παραγωγούς που αποτέλεσαν και την πρώτη συνεργαζόμενη ομάδα της εταιρείας.

    Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι η καινοτομία διέπει όλες τις λειτουργίες της εταιρείας και αντανακλά στα προϊόντα που λανσάρει και προσφέρει στους καταναλωτές και στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στο 2007, όταν η Agrino εισήγαγε πρώτη στην ΕΕ την ορθή γεωργική πρακτική στην καλλιέργεια ρυζιού, πιστοποιώντας τις συσκευασίες της, οι οποίες και «έκτοτε φέρουν μοναδικά το όνομα του παραγωγού αλλά και της περιοχής προέλευσης εφαρμόζοντας την πλήρη ιχνηλασιμότητα», τόνισε.

    Οι πρώτοι 50 παραγωγοί της εταιρείας πιστοποιήθηκαν σύµφωνα µε το διεθνές πρότυπο GLOBALG.A.P., καλύπτοντας 6.160 στρέµµατα µε τέσσερις ποικιλίες ρυζιού και σήμερα τα αντίστοιχα νούμερα είναι πάνω από 300 ορυζοκαλλιεργητές, περισσότερα από 20.000 στρέμματα και άνω των δέκα ποικιλίων ρυζιού.

    Τόνισε δε ότι σήμερα η «Agrino» στηρίζει την καλλιέργεια ρυζιού, απορροφώντας 30.000 τόνους ετησίως, που ισοδυναμεί περίπου με το 15% της ελληνικής συνολικής ορυζοκαλλιέργιας και στις μακρύσπερμες ποικιλίες που καταναλώνονται περισσότερο στην Ελλάδα, η Agrino προμηθεύεται περισσότερο από το 1/3 της συνολικής παραγωγής.

    Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις μακρύσπερμες ποικιλίες ρυζιού, ο κ. Πιστιόλας τόνισε «συνεχίζουμε να στηρίζουμε μια κατηγορία που υπό άλλες συνθήκες θα κινδύνευε να εξαφανιστεί λόγω των αθρόων εισαγωγών από τρίτες χώρες ρυζιών αμφίβολης ποιότητας και ασφάλειας». Πρόσθεσε, ότι «δυστυχώς σε ένα ποσοστό, ιδιαίτερα στα μακρύσπερμα ρύζια, με προέλευση τις χώρες της ‘Απω Ανατολής, μεταξύ άλλων από Μιανμάρ, Βιετνάμ και Καμπότζη, αυτά βαφτίζονται ως ελληνικά» και επισήμανε ότι «αυτό το φαινόμενο, όπως και με τη νόθευση της ποικιλίας καρολίνας από άλλες ποικιλίες υποδεέστερες, οδηγούν σε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού και στερούν σημαντικό εισόδημα στους Έλληνες παραγωγούς». Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε την ανάγκη για κατηγοριοποίηση των ποικιλιών, ιδιαίτερα της καρολίνας, αλλά και την ένταση των ελέγχων για πάταξη ή τον περιορισμό των ελληνοποιήσεων.

    Στην εκδήλωση μίλησε και ένας από τους πολλούς παραγωγούς που παρέστησαν, ο Βασίλης Τέγος, και λέγοντας ότι η συνεργασία με την Agrino μετρά περισσότερα από 25 χρόνια, τόνισε «αν και στην αρχή ήμασταν επιφυλακτικοί, τελικά νιώθουμε σαν οικογένεια. Τελικά δικαιωθήκαμε και το επιστέγασμα είναι η νέα μονάδα εδώ στην περιοχή μας, που όμως βρίσκεται στην καρδιά της ορυζοκαλλιέργειας στους νομούς Θεσσαλονίκης, Ημαθίας και Πιερίας». Ευχαριστώντας τα στελέχη της Agrino για το «ανθρώπινο» πρόσωπο που επιδεικνύουν στους καλλιεργητές, ο ίδιος ευχήθηκε «καλές δουλειές» και με την ευχή «να συνεχίσετε να ήσαστε δίπλα στους καλλιεργητές και να τους στηρίζετε».

    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    spot_img

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ