Τον Δεκέμβριο του 2020, εν μέσω πανδημίας, η ταινία «Ασπρο πάτο» του δανέζου σκηνοθέτη Τόμας Βίντερμπεργκ, με πρωταγωνιστή τον (εξαιρετικό) Μαντς Μίκελσεν, είχε σαρώσει τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ενώ αργότερα τιμήθηκε και με Οσκαρ.
Η αλήθεια είναι, ωστόσο, ότι η παραγωγή αυτή, που σύμφωνα με τον ίδιο τον σκηνοθέτη «ξεκίνησε ως μια ταινία για το αλκοόλ και τη φιλία», προκάλεσε αρκετά αντιφατικά σχόλια και αντιδράσεις, καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τη θεώρησαν ως μια αποθέωση του αλκοόλ – και, ως εκ τούτου, ως ένα κακό μήνυμα για ενηλίκους και νέους.
Dry January
Το σίγουρο, σε κάθε περίπτωση, είναι πως οι εμπνευστές του «Στεγνού Ιανουαρίου» (Dry January), της πρωτοβουλίας που ξεκίνησε το 2014 στο Ηνωμένο Βασίλειο και επεκτείνεται σε ολοένα περισσότερες χώρες της Ευρώπης και του πλανήτη, κινούνται στην απέναντι… όχθη.
Το ίδιο και τα εκατομμύρια των ανθρώπων που εγγράφονται προκειμένου να πάρουν μέρος σε αυτήν και πληθαίνουν κάθε χρόνο.
Στόχος τους, άλλωστε, είναι να αναδείξουν όχι το καλό που μπορεί να κάνει στην παρέα και στη δουλειά η (μετρημένη) αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ, αλλά το ακριβώς αντίθετο: Τα μεγάλα οφέλη που έχει η πλήρης αποχή από αυτό. Αρχικά για ένα μήνα – δεν είναι τυχαίο ότι επελέγη ο πρώτος κάθε έτους, καθώς οι μεγαλύτερες καταχρήσεις σε αλκοόλ εκτιμάται πως γίνονται την εορταστική περίοδο που προηγείται – και, στη συνέχεια, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα.
Διάλειμμα
«31 ημέρες χωρίς αλκοόλ, ένα διάλειμμα και μια πλήρης επανεκκίνηση για το σώμα και τον νου. Κοιμηθείτε καλύτερα, αποκτήστε περισσότερη ενέργεια, βελτιώστε την πνευματική σας υγεία και συγκέντρωση, αποκτήστε υπέροχη εμφάνιση και πιο λαμπερό δέρμα, εξοικονομήστε χρήματα και νιώστε την εντυπωσιακή αίσθηση της επιτυχίας» σημειώνει στην ιστοσελίδα της η οργάνωση Alcohol Change UK, η οποία πρωταγωνίστησε εξαρχής σε αυτή την πρωτοβουλία, η οποία κλείνει φέτος την πρώτη της δεκαετία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2015 η πρωτοβουλία «Στεγνός Ιανουάριος» υιοθετήθηκε και από τη δημόσια Αρχή Υγείας της Βρετανίας.
Σε άλλες χώρες, όμως, όπως η Γαλλία, το κράτος δεν έχει προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση, παρά τις προτροπές των ειδικών, που θεωρούν πως κάτι τέτοιο θα βοηθήσει πολύ πολλούς. Εξάλλου, τα στοιχεία δείχνουν πως το αλκοόλ αποτελεί παγκοσμίως την τρίτη πιο βασική αιτία για την εκδήλωση μιας σειράς σοβαρών νοσημάτων, μετά την υπέρταση και το κάπνισμα.
Παρενέργειες
Προσοχή, όμως, στις παρενέργειες. Διότι, όπως προειδοποιεί η Alcohol Change UK, εάν κανείς είναι εθισμένος στο αλκοόλ – κοινώς είναι αλκοολικός – τότε η απότομη απεξάρτηση ενδέχεται να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνη.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, λοιπόν, συνιστάται ειδική αγωγή, με τη συμβουλή ειδικών. Στις υπόλοιπες, μπορεί κανείς να δοκιμάσει άφοβα να περάσει έναν Ιανουάριο χωρίς ποτό.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ