Τρία κρίσιμα έργα αντιμετωπίζουν νέες προσκόμματα.
Η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας απειλείται σοβαρά, καθώς κρίσιμα έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων παραμένουν παγωμένα εξαιτίας γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, τοπικών αντιδράσεων και δικαστικών εμπλοκών.
Παρά τις μεγάλες ανάγκες του ηλεκτρικού συστήματος και τον αυξανόμενο κίνδυνο μπλακ άουτ, η πρόοδος καθυστερεί, θέτοντας σε κίνδυνο περιοχές όπως η Πελοπόννησος, η Αττική και η Κρήτη. Η ματαίωση ή αναβολή έργων, όπως η διασύνδεση Κορίνθου – Αττικής και η γραμμή Χανίων – Δαμάστας, αποκαλύπτει ένα βαθύ πρόβλημα συντονισμού, που δεν επιτρέπει στο ενεργειακό σύστημα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νέας εποχής.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η γραμμή 400 kV που διασυνδέει την Πελοπόννησο με την Αττική. Αν και είχε σχεδιαστεί από το 2006, το έργο ξεκίνησε να κατασκευάζεται μόλις το 2018, για να «παγώσει» δύο χρόνια αργότερα λόγω δικαστικής προσφυγής από μοναστήρι της περιοχής. Το έργο, που είχε σχεδόν ολοκληρωθεί, προχώρησε μόνο μετά από παρέμβαση του Υπουργείου Ενέργειας και ανασχεδιασμό της όδευσης από τον ΑΔΜΗΕ, και τέθηκε τελικά σε λειτουργία το 2023. Η καθυστέρηση αυτή προκάλεσε μακροχρόνια υπολειτουργία της μονάδας φυσικού αερίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, στερώντας από το σύστημα ισχύ 811 MW, παρά την επένδυση των 500 εκατομμυρίων ευρώ.
Σοβαρά ελλείμματα παρατηρούνται και στην Αττική, όπου η ματαίωση του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Αργυρούπολης, εξαιτίας δικαστικών εμπλοκών, άφησε την περιοχή ηλεκτρικά εκτεθειμένη.
Την ίδια ώρα, τρία κρίσιμα έργα αντιμετωπίζουν νέες προσκόμματα. Η διασύνδεση Κορίνθου – Αττικής έχει συναντήσει τοπικές αντιδράσεις και ζητήματα ιδιοκτησίας, εμποδίζοντας την υλοποίησή της. Αντίστοιχης σημασίας είναι οι διασυνδέσεις Λάρυμνας – Αλιβερίου και Χανίων – Δαμάστας, με την τελευταία να έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην Κρήτη, εξαιτίας της πρόβλεψης για 269 πυλώνες σε ορεινή περιοχή. Παρά τη χορήγηση ΑΕΠΟ, η κοινωνική πίεση για πλήρη υπογειοποίηση απειλεί να καθυστερήσει περαιτέρω την ολοκλήρωση, η οποία δεν αναμένεται πριν από το 2027.
Η συγκεκριμένη γραμμή κρίνεται απολύτως απαραίτητη για τη διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας που θα μεταφέρεται μέσω του καλωδίου Κρήτης – Αττικής, έργο που εισέρχεται σε δοκιμαστική λειτουργία στο τέλος Μαΐου και αναμένεται να λειτουργήσει εμπορικά μέχρι τα τέλη του έτους. Χωρίς τη στήριξη της νέας χερσαίας διασύνδεσης, όμως, η αξιοπιστία του συνολικού εγχειρήματος παραμένει αμφίβολη.