Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023
More

  Ενημέρωση για με την εμφάνιση του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Diaphorina citri στην Κυπριακή Δημοκρατία

  Το Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας  Π.Ε. Κοζάνης ενημερώνει τους υπόχρεους (φυτώρια, σημεία πώλησης καλλωπιστικών φυτών και πολλαπλασιαστικού υλικού, εταιρειών διεθνών μεταφορών, παραγωγών, συνεταιρισμών, γεωπόνων του δημοσίου και ιδιωτών, τελωνιακών, Δήμων και Εργολάβων δημοσίων  κηποτεχνικών έργων) σχετικά με την ενημέρωση της Κυπριακής Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας για την εμφάνιση του εντόμου επιβλαβή οργανισμού καραντίνας Diaphorina citri στο έδαφός της.

  Το Diaphorina citri είναι ευρέως διαδεδομένο στις ασιατικές χώρες (Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Ταιβάν, Βιετνάμ). Η παρουσία του έχει επίσης διαπιστωθεί τόσο στην Κεντρική όσο και στην Νότια Αμερική (ΗΠΑ, Βραζιλία, Αργεντινή, Κούβα, Ουρουγουάη, Βενεζουέλα, Κόστα Ρίκα).

  Στην Ευρώπη είναι η πρώτη αναφορά παρουσίας του. Οι κύριοι ξενιστές του εντόμου D. citri είναι δένδρα του γένους Citrus (εσπεριδοειδή) και κυρίως οι νεραντζιές (Citrus aurantium), οι μοσχολεμονιές (Citrus aurantifolia), των οποίων οι καρποί είναι γνωστοί ως «λάιμ», τα γκρεϊπφρουτ (Citrus paradisi), τα Citrus jambhiri και τα Murraya paniculata.

   Σε μικρότερο βαθμό τα υπόλοιπα είδη του γένους Citrus, οι πορτοκαλιές (Citrus sinensis), οι λεμονιές (Citrus limon), το καλαμοντίν (Citrofortunella microcarpa) και το Poncirus trifoliata. Το D. citri είναι πιο διαδεδομένο σε ζεστές παράκτιες περιοχές.

  Οι βέλτιστες θερμοκρασίες για την ανάπτυξή του είναι 25-28C, ωστόσο μπορεί  μπορεί να αντέξει σε ένα μεγάλο εύρος κλιματικών συνθηκών. Οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την αφθονία των φυτών ξενιστών υποδεικνύουν ότι το D. citri θα μπορούσε εύκολα να εξαπλωθεί στην χώρα μας.

  Τα συμπτώματα της προσβολής της εν λόγω ψύλλας έχουν ως εξής: Τα προσβεβλημένα φύλλα είναι παραμορφωμένα, συστρέφονται και κατσαρώνουν ενώ σε σοβαρή προσβολή παρατηρούνται ξηράνσεις και πρόωρη φυλλόπτωση. Σε αρκετές περιπτώσεις παρουσιάζεται το σύμπτωμα «σκούπα της μάγισσας», δηλαδή έκπτυξη πολλών καχεκτικών βλαστών μικρού μήκους λόγω προσβολής των οφθαλμών. Επίσης, από την δραστηριότητα του εντόμου παράγονται μελιτώδη εκκρίματα επί των οποίων αναπτύσσονται οι μύκητες της καπνιάς. Χαρακτηριστικό των νυμφών του D. citri είναι ότι παράγουν λεύκα κηρώδη νημάτια.

  Ωστόσο, η σημαντικότερη ζημιά που προκαλεί το έντομο είναι ότι μεταδίδει το βακτήριο Candidatus Liberibacter asiaticus (φυτόπλασμα) το οποίο προκαλεί την ασθένεια που ονομάζεται χλώρωση των Εσπεριδοειδών (citrus greening). Η χλώρωση των εσπεριδοειδών προκαλεί κηλίδωση και μεσονεύρια χλώρωση των φύλλων που μοιάζει με τα συμπτώματα που προκαλεί η τροφοπενία ψευδαργύρου. Τα δένδρα παρουσιάζουν φυλλόπτωση και καρπόπτωση. Οι καρποί παραμένουν πράσινοι στην μια πλευρά τους και ο χυμός τους έχει πικρή γεύση. Τα δένδρα ξεραίνονται μέσα σε 5-7 χρόνια από τη στιγμή που μολύνθηκαν. Η ασθένεια «citrus greening» θεωρείται ως μια από τις πιο καταστροφικές ασθένειες των εσπεριδοειδών.

  Οι ενδιαφερόμενοι για οποιαδήποτε πληροφορία μπορούν να απευθύνονται στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Κοζάνης, Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου.

  Newsroom
  Newsroomhttp://refreshnews.gr/
  Ενημέρωση | Ψυχαγωγία | Στείλε μας το άρθρο σου στο [email protected]
  Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
  Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
  spot_img

  Το Νο1 Ραδιόφωνο του Νομού Κοζάνης

  Άκου Δυνατά τις επιτυχίες του σήμερα στον Μελωδία 102.4.

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Enjoy exclusive access to all of our content

  Get an online subscription and you can unlock any article you come across.