X
Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2025
More

    Επαναλαμβανόμενες απεργίες από τα συνεργεία αυτοκινήτων – Τι αλλάζει με το ψηφιακό πελατολόγιο

    Επαναλαμβανόμενες απεργίες από τα συνεργεία αυτοκινήτων – Τι αλλάζει με το ψηφιακό πελατολόγιο

    Συνεχόμενες απεργίες ξεκινούν τα συνεργεία αυτοκινήτων αντιδρώντας στο ψηφιακό πελατολόγιο που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση.

    Σε τροχιά παρατεταμένων κινητοποιήσεων εισέρχεται ο κλάδος επισκευής και συντήρησης οχημάτων, αντιδρώντας σφοδρά στην υποχρεωτική εφαρμογή του νέου συστήματος ψηφιακού πελατολογίου που τίθεται σε ισχύ από σήμερα. Οι επαγγελματίες του χώρου κάνουν λόγο για «ψηφιακή ασφυξία» και τονίζουν ότι το μέτρο είναι σε μεγάλο βαθμό ανεφάρμοστο στην πράξη.


    24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες

    Με τη μορφή επαναλαμβανόμενων 24ωρων απεργιών, τα συνεργεία αυτοκινήτων, τα πλυντήρια, τα πάρκινγκ και οι εταιρείες ενοικίασης οχημάτων στέλνουν σαφές μήνυμα διαμαρτυρίας απέναντι στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και την άρνηση της κυβέρνησης να χορηγήσει εύλογη μεταβατική περίοδο.




    Σύμφωνα με το νέο κανονιστικό πλαίσιο της ΑΑΔΕ, από την 1η Ιουλίου όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της επισκευής, καθαρισμού, στάθμευσης ή ενοικίασης οχημάτων, υποχρεούνται να καταγράφουν ψηφιακά και σε πραγματικό χρόνο κάθε τεχνική εργασία που εκτελείται και να διαβιβάζουν τα στοιχεία μέσω ειδικής πλατφόρμας στην Αρχή. Στόχος του μέτρου είναι η αντιμετώπιση της εκτεταμένης φοροδιαφυγής, που – σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία – φτάνει το 67% στα συνεργεία, το 60% στα πλυντήρια και το 41% στα πάρκινγκ.


    Ανεφάρμοστο το μέτρο λένε οι επαγγελματίες

    Αντιθέτως, οι επαγγελματίες του κλάδου υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια βεβιασμένη παρέμβαση, η οποία δεν λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας των μικρών και οικογενειακών επιχειρήσεων. Επισημαίνουν την έλλειψη τεχνικής κατάρτισης, προσωπικού και ψηφιακών υποδομών, καθώς και την παντελή απουσία εκπαιδευτικής καθοδήγησης ή προσαρμοστικής περιόδου πριν την εφαρμογή.

    Παράλληλα, εγείρουν σοβαρές ενστάσεις ως προς τη σαφήνεια του ρυθμιστικού πλαισίου, κάνοντας λόγο για «θολά όρια» στο ποιες εργασίες πρέπει να καταγράφονται. Αυτή η ασάφεια, όπως υποστηρίζουν, δημιουργεί νομική ανασφάλεια, επιτείνοντας τον φόβο για αυθαίρετες ερμηνείες και υπέρογκα πρόστιμα.


    Επίσης αναφέρουν πως με το ψηφιακό πελατολόγιο προστίθεται σε ένα ήδη βεβαρημένο ψηφιακό περιβάλλον που περιλαμβάνει τα ηλεκτρονικά βιβλία (myDATA), τις αποδείξεις μέσω POS και το ψηφιακό δελτίο αποστολής. Οι επιχειρήσεις χωρίς οργανωμένα λογιστήρια ή τεχνική υποστήριξη – τονίζουν – βρίσκονται σε σαφώς δυσμενέστερη θέση, οδηγούμενες σε αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι των μεγαλύτερων και τεχνολογικά εξοπλισμένων παικτών της αγοράς.

    «Απειλείται η βιωσιμότητα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας»

    Ωστόσο, εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών ενώσεων του κλάδου προειδοποιούν ότι το νέο καθεστώς ενδέχεται να πλήξει σοβαρά τη βιωσιμότητα χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της αγοράς. «Αντί να ενισχυθεί η διαφάνεια, ενδέχεται να οδηγηθούμε σε μαζικά λουκέτα και περιθωριοποίηση των μικρών επαγγελματιών», τονίζουν χαρακτηριστικά.


    Πηγή

    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    spot_img

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ