Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024
More

    Επιδείνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη το Σεπτέμβριο

    Επιδείνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη το Σεπτέμβριο

    Σημαντική επιδείνωση παρουσίασε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, με τον κυρίαρχο κλάδο των υπηρεσιών να καταγράφει υποχώρηση, ενώ οι πτωτικές πιέσεις στη μεταποίηση επιταχύνθηκαν.

    Σύμφωνα με την έκθεση της S&P Global, η επιβράδυνση ήταν γενικευμένη, με τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ένωσης, να βλέπει τη δραστηριότητα να μειώνεται περαιτέρω, ενώ η Γαλλία επέστρεψε σε φάση συρρίκνωσης μετά την προσωρινή ώθηση που είχε λάβει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες τον Αύγουστο.


    Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση της S&P Global, υποχώρησε στις 48,9 μονάδες τον Σεπτέμβριο από τις 51 μονάδες του Αυγούστου, περνώντας για πρώτη φορά κάτω από το όριο των 50 μονάδων, το οποίο διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

    Η συνολική ζήτηση μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων οκτώ μηνών, ενώ ο δείκτης νέων επιχειρήσεων κατέγραψε πτώση στις 47,2 μονάδες από τις 49,1. Ο κλάδος των υπηρεσιών, που αποτελεί σημαντικό μέρος της οικονομίας, υποχώρησε στις 50,5 μονάδες από τις 52,9 του προηγούμενου μήνα, απογοητεύοντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων που προέβλεπαν μια ήπια μείωση στις 52,1 μονάδες. Π

    αρά τη μείωση των τιμών που επέβαλαν οι επιχειρήσεις, ο πληθωρισμός στον κλάδο των υπηρεσιών αποκλιμακώθηκε, με τον δείκτη τιμών παραγωγής να πέφτει στις 52,0 μονάδες από τις 53,7 του Αυγούστου, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021.

    Παράλληλα, η μεταποίηση συνεχίζει να υποφέρει, με τον δείκτη PMI να βυθίζεται στις 44,8 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από τις 45,8 του Αυγούστου, και τον δείκτη παραγωγής να υποχωρεί στις 44,5 μονάδες. Οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη εξασθένιση. Επιπλέον, η αισιοδοξία των επιχειρήσεων μειώθηκε, με τον δείκτη μελλοντικής παραγωγής να αγγίζει χαμηλό 11 μηνών, στις 52,0 μονάδες από τις 57,5 τον Αύγουστο, υποδηλώνοντας ότι οι υπεύθυνοι προμηθειών δεν αναμένουν ανάκαμψη σύντομα.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ