Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2024
More

    Επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης απευθείας στην αντλία ζητά η ΠΟΠΕΚ

    Επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης απευθείας στην αντλία ζητά η ΠΟΠΕΚ

    Η απευθείας έκπτωση στην αντλία θα βοηθήσει άμεσα τους καταναλωτές που έχουν ανάγκη και δυσκολεύονται να καταβάλλουν το συνολικό ποσό αγοράς πετρελαίου εκ των προτέρων σημειώνει μεταξύ άλλων η ΠΟΠΕΚ.

    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) κατέθεσε σήμερα επείγουσα επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, ζητώντας την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης απευθείας στην αντλία, λίγες μόλις ημέρες πριν την έναρξη της διανομής του.


    Η ΠΟΠΕΚ επαναφέρει την περσινή της πρόταση, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα υπάρξουν πολλαπλά πλεονεκτήματα για τους καταναλωτές και τους εμπόρους, καθώς και θετικές επιπτώσεις για την οικονομία.

    Στην επιστολή της, η ΠΟΠΕΚ επισημαίνει ότι κατά την προηγούμενη περίοδο διανομής, η κυβέρνηση διέθεσε 73,4 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από τα προϋπολογισθέντα 237 εκατομμύρια για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Αυτό δημιουργεί, όπως αναφέρει η επιστολή, τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για να προχωρήσει η επιδότηση απευθείας στην αντλία, προσφέροντας άμεση ανακούφιση στους υπερφορολογημένους καταναλωτές.

    Η ΠΟΠΕΚ αναλύει τα πλεονεκτήματα της πρότασής της, σημειώνοντας ότι η απευθείας έκπτωση στην αντλία θα βοηθήσει άμεσα τους καταναλωτές που έχουν ανάγκη και δυσκολεύονται να καταβάλλουν το συνολικό ποσό αγοράς πετρελαίου εκ των προτέρων. Παράλληλα, θα περιορίσει την εκμετάλλευση του επιδόματος από άτομα που παρουσιάζονται ψευδώς ως οικονομικά αδύναμοι, ενώ θα συμβάλλει στη μείωση του παράνομου εμπορίου επιδομάτων. Οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου, πετυχαίνοντας καλύτερες τιμές χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά.


    Επιπλέον, η ΠΟΠΕΚ τονίζει ότι οι πρατηριούχοι θα χρειαστούν λιγότερα κεφάλαια κατά περίπου 20%, κάτι που μειώνει το χρηματοοικονομικό κόστος τους, ενώ η χαμηλότερη τιμή του πετρελαίου θα συμβάλει στην περιορισμένη χρήση ξυλείας για θέρμανση, με θετικά αποτελέσματα για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

    Η μείωση της τιμής θα έχει επίσης ευεργετικές επιπτώσεις στον πληθωρισμό και το κόστος παραγωγής των επιχειρήσεων, επηρεάζοντας θετικά την ευρύτερη αγορά. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, η τιμή έναρξης του πετρελαίου θέρμανσης στις αστικές περιοχές αναμένεται να φτάσει τα 0,90 ευρώ το λίτρο, ενώ η επιδότηση στην αντλία δεν θα επιβαρύνει επιπλέον τον κρατικό προϋπολογισμό.

    Η ΠΟΠΕΚ προτείνει επίσης την κατάργηση της πλατφόρμας «Ήφαιστος», η οποία, όπως επισημαίνει, αυξάνει το γραφειοκρατικό κόστος τόσο για το κράτος όσο και για τους εμπόρους και συχνά ανοίγει με καθυστέρηση, προκαλώντας άγχος σε καταναλωτές και λογιστές για την υποβολή των αιτήσεων.


    Τέλος, η Ομοσπονδία σημειώνει ότι η χαμηλή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα μειώσει κατά 20% το κόστος τραπεζικών προμηθειών που καταβάλλουν οι έμποροι, με το συνολικό όφελος να ξεπερνά τα 1,7 εκατομμύρια ευρώ. Με την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης απευθείας στην αντλία, η ΠΟΠΕΚ εκτιμά ότι οι πολίτες θα μπορούν να εφοδιαστούν με το είδος θέρμανσης που επιθυμούν χωρίς ταλαιπωρία, αποφεύγοντας παράλληλα τους κινδύνους που προκαλεί η χρήση εναλλακτικών και λιγότερο ασφαλών τρόπων θέρμανσης λόγω οικονομικών περιορισμών.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ