Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024
More

    Επιστρέφουν στην Αθήνα οι θεσμοί για την εποπτεία της ελληνικής οικονομίας

    Επιστρέφουν στην Αθήνα οι θεσμοί για την εποπτεία της ελληνικής οικονομίας

    Στην Αθήνα θα βρεθούν το διάστημα 8 με 11 Οκτωβρίου και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ESM, στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας της ελληνικής οικονομίας.

    Οι συστάσεις των θεσμών όπως είχαν αποτυπωθεί στην έκθεση προόδου του Ιουνίου εστιάζουν στη δημοσιονομική βιωσιμότητα, την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα και τη διαχείριση δημόσιων περιουσιακών στοιχείων.


    Ένα από τα σημαντικά ζητήματα που θέτουν οι θεσμοί είναι η καλύτερη διαχείριση της κρατικής περιουσίας. Η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), που διαχειρίζεται πολλές δημόσιες επιχειρήσεις, καλείται να βελτιώσει τον τρόπο λειτουργίας αυτών των επιχειρήσεων, ώστε να γίνουν πιο ευέλικτες και αποδοτικές. Αυτό περιλαμβάνει την αλλαγή στις διαδικασίες προμηθειών και προσλήψεων, ενώ η ΕΕΣΥΠ θα πρέπει επίσης να ενισχύσει την επενδυτική της εμπειρία. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα νέο Ταμείο Ανάπτυξης που θα προσελκύσει επενδύσεις, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, με έμφαση σε τομείς όπως η πράσινη ανάπτυξη και ο ψηφιακός μετασχηματισμός.

    Στον τραπεζικό τομέα, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ESM αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο, μειώνοντας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs). Παρόλα αυτά, το ποσοστό των προβληματικών δανείων παραμένει υψηλό σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, η κυβέρνηση επανέφερε το πρόγραμμα «Ηρακλής», προσφέροντας εγγυήσεις ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε οι τράπεζες να ξεφορτωθούν πιο γρήγορα τα κακά δάνεια. Ωστόσο, η έκθεση προτείνει να συνεχιστεί η προσπάθεια για μείωση των δανείων αυτών, χωρίς να χρειάζεται πάντα κρατική βοήθεια.

    Σε σχέση με τα χρέη και την αφερεγγυότητα, σημειώνονται αυξήσεις στις αναδιαρθρώσεις χρεών μέσω της πλατφόρμας εξωδικαστικού συμβιβασμού, όμως άλλες επιλογές, όπως οι μηχανισμοί έγκαιρης προειδοποίησης, δεν χρησιμοποιούνται αρκετά. Οι θεσμοί προτείνουν την απλοποίηση αυτών των διαδικασιών, καθώς και την παροχή κινήτρων για τους οφειλέτες, ώστε να συμμετέχουν πιο ενεργά.


    Στις κεφαλαιαγορές, η κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει την ανθεκτικότητα και να προσελκύσει επενδύσεις, ιδιαίτερα στους τομείς της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech) και στις επενδύσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση (ESG). Για την επίτευξη αυτών των στόχων, προτείνονται νομοθετικές αλλαγές και πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν τις επενδύσεις και τη χρηματοοικονομική γνώση του κοινού.

    Ένα άλλο ζήτημα που αναφέρουν οι θεσμοί είναι η αναποτελεσματικότητα στις δημοπρασίες ακινήτων, καθώς πολλά ακίνητα που πωλούνται δεν προσελκύουν προσφορές, εμποδίζοντας την εκκαθάριση των εξασφαλίσεων των τραπεζών. Η κυβέρνηση εργάζεται για να βελτιώσει το νομικό πλαίσιο, ώστε αυτές οι διαδικασίες να γίνονται πιο αποτελεσματικές.

    Τέλος, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ και ESM θεωρούν ότι το ελληνικό χρέος συνεχίζει να μειώνεται σε σχέση με το ΑΕΠ και πως η κυβέρνηση θα διατηρήσει αυτή τη θετική πορεία.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ