Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Έρχεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ανοιχτό παράθυρο για μείωση ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα

    Στην κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού με τον οποίο θα αυξάνονται οι δαπάνες κατά 2 δισ. ευρώ προχωρά την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

    Έκρηξη δαπανών για νέα μέτρα στήριξης αναγκάζουν την κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό, με αύξηση δαπανών κατά 2 δισ ευρώ, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκουρας.

    Η Κίνηση αυτή σε κάθε περίπτωση προοιωνίζει ότι η κυβέρνηση ενισχύει περαιτέρω τις «γραμμές άμυνας» για τυχόν νέα μέτρα στήριξης, εφόσον απαιτηθεί, ανάλογα με τις εξελίξεις.

    Οι επιπλέον δαπάνες αναμένεται να δώσουν στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει :

    • μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί, όπως η έκτακτη οικονομIκή ενίσχυση σε 1,74 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους τους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και αναπηρικού επιδόματος ΟΠΕΚΑ, ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαιούχους του επιδόματος παιδιού. Η συγκεκριμένη ενίσχυση αναμένεται να καταβληθεί πριν το Πάσχα.
    • την επέκταση του προγράμματος «Συν-εργασία» το επόμενο δίμηνο, δηλαδή Απρίλιο και Μάιο
    • την κάλυψη αναγκών φορέων της γενικής κυβέρνησης όπως π.χ. δήμοι, λόγω της ενεργειακής κρίσης
    • μέτρα που μπορεί να σχετίζονται με πιθανή επέκταση ορισμένων από εκείνα που έχουν ήδη ληφθεί όπως για παράδειγμα πιθανή επέκταση της επιδότησης των καυσίμων κι άλλων που μπορεί να χρειαστεί να αποφασιστούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

    Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, η αύξηση των δαπανών κατά 2 δισ. ευρώ δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει αντίστοιχα αύξηση του ελλείμματος, δηλαδή κατά περίπου 1,2% του ΑΕΠ. Αντίθετα θα δώσει τη δυνατότητα να «είμαστε έτοιμοι για πρόσθετες παρεμβάσεις στο μέλλον» τις οποίες, όπως είπε ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας, «δεν έχουμε ακόμη επεξεργασθεί και θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις». Βέβαια αυτό που επισημαίνεται σε όλους τους τόνους είναι ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ενισχύει νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο μέτρο του δυνατού.

    Στη φαρέτρα της κυβέρνησης για το επόμενο χρονικό διάστημα παραμένει η μείωση ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα, με το Χρήστο Σταϊκούρα να διευκρινίζει χθες ότι είναι «πιθανόν να πάμε και σε τέτοιες παρεμβάσεις αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί». Πολλά θα εξαρτηθούν από τα περιθώρια του κρατικού προϋπολογισμού σε συνδυασμό με την διασφάλιση ότι μία τέτοια παρέμβαση θα ωφελήσει πραγματικά τους πολίτες.

    Σε κάθε περίπτωση η μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% σε βασικά προϊόντα, παραμένει στο τραπέζι της κυβέρνησης αλλά βάσει προϋποθέσεων. Θα εξαρτηθεί δηλαδή από την πορεία της κρίσης, την πορεία των εσόδων, τον νέο προϋπολογισμό που θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες τον άλλο μήνα, αλλά και από το πώς δεν θα χαθεί η μείωση ΦΠΑ στην εφοδιαστική αλυσίδα και θα μπορέσει να καταλήξει στον καταναλωτή.

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ