Έρχονται εξελίξεις για την επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο
Σε πρότυπη δίκη θα συζητηθεί τον Ιούνιο του 2025 το ενδεχόμενο επαναφοράς του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κρίνει στις 6 Ιουνίου 2025 το ζήτημα της επαναφοράς ή μη του 13ου και του 14ου μισθού στους εργαζομένους στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που κόπηκαν με μνημονιακό νόμο.
Ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Μιχάλης Πικραμένος άνοιξε τον δρόμο που οδηγεί ενώπιον της Ολομέλειας και κάνοντας δεκτό το αίτημα της ΑΔΕΔΥ εισήγαγε προς συζήτηση την υπόθεση ως πρότυπη δίκη, ορίζοντας ως εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ιωάννη Μιχαλακόπουλο. Πρόκειται για μια ακόμα υπόθεση μείζονος ενδιαφέροντος που αφορά χιλιάδες εργαζομένους και έχει οικονομικό αντίκτυπο, η οποία θα κριθεί από τη Δικαιοσύνη.
Όπως γράφουν σήμερα ΤΑ ΝΕΑ, το πρώτο δικαστικό βήμα έγινε έπειτα από προσφυγή που έχει καταθέσει ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων της Αθήνας υπάλληλος του Δημοσίου διεκδικώντας την επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος θερινής άδειας.
Αμέσως μετά η ΑΔΕΔΥ κατέθεσε παρέμβαση υπέρ του δημοσίου υπαλλήλου και παράλληλα ζήτησε από τον πρόεδρο του ΣτΕ να δικαστεί στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με τον θεσμό της πρότυπης δίκης.
Η πρώτη αγωγή που αποτέλεσε πυξίδα για να φτάσει το θέμα αυτό στην Ολομέλεια του ΣτΕ κατατέθηκε από υπάλληλο του υπουργείου Παιδείας, ζητώντας την επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος θερινής άδειας, αλλά και να του αναγνωριστεί υποχρέωση του Δημοσίου να καταβάλει αναδρομικά τον 13ο και τον 14ο μισθό της διετίας 2023-2024.
Το αίτημα αυτό για το σύνολο των υπαλλήλων του Δημοσίου καταγράφηκε και στη συνάντηση που είχε τον περασμένο Οκτώβριο το προεδρείο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕνΔΕ) με αντιπροσωπεία της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ. Σύμφωνα με την ΕνΔΕ, «υπήρξε ταύτιση απόψεων για την ανάγκη διεκδίκησης ενός δίκαιου αιτήματος, καθώς και ότι οι οικονομικές συνθήκες είναι πλέον ώριμες για την ικανοποίησή του».
Από την πλευρά της ΑΔΕΔΥ είχε επισημανθεί πως πρόκειται για ένα δίκαιο αίτημα που αποκαθιστά μια ιστορική κατάκτηση των εργαζομένων στο Δημόσιο, αλλά και μια στοιχειώδη μισθολογική αξιοπρέπεια, ειδικά στις συνθήκες που έχει διαμορφώσει η ακρίβεια στη χώρα μας.