Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
More

  Έρχονται νέες αυξήσεις στα τιμολόγια

  Έρχονται νέες αυξήσεις στα τιμολόγια

  Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος αναμένεται να έρθουν καθώς η μέση χονδρεμπορική τιμή τον Ιούνιο φλερτάρει με τα 100 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

  Η εικόνα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας μέχρι και σήμερα 10 Ιουνίου είναι ότι η μέση Τιμή Εκκαθάρισης στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας είναι στα 92,6 ευρώ τη μεγαβατώρα όταν τον Μάιο η μέση τιμή ήταν στα 81,08 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 60,11 ευρώ του Απριλίου.


  Με την υψηλότερη μέση τιμή να είναι στα 229,44 ευρώ ανά μεγαβατώρα και τη χαμηλότερη σχεδόν μηδενική καθώς έφτασε στα 0,04 λεπτά ανά μεγαβατώρα

  Οι υψηλές θερμοκρασίες της περιόδου και η αυξημένη ζήτηση σε συνδυασμό με την μείωση των ΑΠΕ αλλά και την πορεία της τιμής του φυσικού αερίου και των ρύπων οδηγούν σε ανοδική πορεία τις τιμές με τη χονδρεμπορική σήμερα να έχει εκτιναχθεί στα 96,69 ευρώ ανά μεγαβατώρα καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 24,64%.

  Η υψηλότερη τιμή, σύμφωνα με το healthstat.gr, έφτασε στα 173,78 ευρώ ανά κιλοβατώρα και η χαμηλότερη στα 61,51 ευρώ. Το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής έφτασε στο 38,19% έναντι 32% του φυσικού αερίου. Στο 19,25% ήταν οι εισαγωγές ενώ τα υδροηλεκτρικά συμμετείχαν με ποσοστό 6%.


  Για το γεγονός ότι οι τιμές λιανικής ενδέχεται να κινηθούν ανοδικά όλη την καλοκαιρινή περίοδο έχουν προϊδεάσει τόσο η αγορά όσο και ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, τονίζοντας ότι ενδέχεται να έχουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι. Και προκρίνοντας ως λύση τη μετακίνηση των καταναλωτών σε σταθερά τιμολόγια εξάμηνης διάρκειας προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το ρίσκο.

  Ηδη οι τιμές τους είναι χαμηλότερες από τα πράσινα με τις αυξήσεις που σε κάποιους παρόχους έφτασαν στο 65%.

  Και ακόμη αν συνυπολογιστεί το κόστος του παγίου που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι κοντά στα 10 ευρώ τον μήνα, το μπλε τιμολόγιο παραμένει μια ελκυστική επιλογή αυτήν την περίοδο.

  Η αλλαγή τιμολογίου είναι άλλωστε μια εύκολη διαδικασία η οποία μπορεί να γίνει εξ’ ολοκλήρου ψηφιακά χωρίς να χρειάζεται ο καταναλωτής να μεταβεί σε κατάστημα. Και με βάση την ισχύουσα νομοθεσία έχει το δικαίωμα υπαναχώρησης από την επιλογή που θα κάνει εντός 14 ημερών χωρίς καμία συνέπεια.

  Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις που θέλουν τις χονδρεμπορικές τιμές να αποκλιμακώνονται το φθινόπωρο λόγω υψηλής παραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και μείωσης της ζήτησης λόγω ήπιων καιρικών συνθηκών, μπορεί τα μπλε τιμολόγια που σήμερα εμφανίζονται πιο ανταγωνιστικά από τα περισσότερα πράσινα, να είναι ακριβότερα ωστόσο οι καταναλωτές που θα κάνουν τώρα τη μετακίνηση θα είναι ωφελημένοι ενώ αν αποφασίσουν να προχωρήσουν σε πρόωρη αποχώρηση η ρήτρα που θα καταβάλλουν βαίνει μειούμενη όσο προχωρούν οι μήνες παραμονής στο ίδιο συμβόλαιο.
  Πηγή

  Newsroom
  Newsroomhttp://refreshnews.gr/
  Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
  Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
  Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ