Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024
More

  Έρχονται πρόστιμα για χιλιάδες ιδιοκτήτες ΙΧ

  Έρχονται πρόστιμα για χιλιάδες ιδιοκτήτες ΙΧ

  Νομοσχέδιο που προωθείται στη Βουλή προβλέπει την εφαρμογή ηλεκτρονικών διασταυρώσεων για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων, εκείνων που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ, καθώς και όσων δεν έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας.

  Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει επίσης κυρώσεις για τα αδρανή οχήματα που κυκλοφορούν και τροποποιεί το σύστημα επιβολής προστίμων για εκπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας.


  Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται κάθε έξι μήνες και σε περίπτωση εντοπισμού παραβάσεων, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα ειδοποιούνται και θα επιβάλλονται τα εξής πρόστιμα: 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

  Για όσους έχουν οφειλές τελών κυκλοφορίας ενός τουλάχιστον έτους, θα βεβαιώνονται τα οφειλόμενα τέλη με το αντίστοιχο πρόστιμο. Αν τα τέλη καταβληθούν εκπρόθεσμα, τα πρόστιμα θα είναι κλιμακωτά: 25% του τέλους αν καταβληθεί εντός Ιανουαρίου του επόμενου έτους, 50% αν καταβληθεί τον Φεβρουάριο, και 100% αν καταβληθεί μετά το τέλος Φεβρουαρίου.

  Σε περίπτωση που το όχημα δεν έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα σε έλεγχο ΚΤΕΟ, επιβάλλεται πρόστιμο από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Μετά τη διαπίστωση παράβασης, θα πραγματοποιείται νέος ηλεκτρονικός έλεγχος σε διάστημα από 3 έως 12 μήνες. Αν ο ιδιοκτήτης δεν έχει συμμορφωθεί, αφαιρούνται η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες, οι οποίες επιστρέφονται μόνο με την προσκόμιση του σχετικού ασφαλιστηρίου συμβολαίου, του δελτίου ΚΤΕΟ ή της βεβαίωσης μη οφειλής τελών κυκλοφορίας, και της απόδειξης καταβολής του προστίμου.


  Οχήματα που δεν έχουν ασφαλισθεί, δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ ή δεν έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας για τα τελευταία 7 έτη τίθενται σε καθεστώς προσωρινής αδράνειας. Οι ιδιοκτήτες αυτών των οχημάτων ειδοποιούνται να προχωρήσουν σε οριστική αδρανοποίηση, διαγραφή από τα μητρώα ή δήλωση ακινησίας, ή να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την επανακυκλοφορία τους.

  Εάν εντοπιστεί όχημα που δηλώθηκε σε ακινησία να κυκλοφορεί ή να είναι σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό που έχει δηλωθεί, η ακινησία αίρεται και επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ, πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής τους. Ο έλεγχος διενεργείται μέσω έκδοσης εντολής ελέγχου ή ηλεκτρονικών διασταυρώσεων από την ΑΑΔΕ με τη συνδρομή των παραχωρησιούχων αυτοκινητοδρόμων και μέσω ειδικής εφαρμογής κινητών συσκευών για τη σάρωση πινακίδων.

  Το νέο σύστημα θα χρησιμοποιεί διαφορετικές δημόσιες βάσεις δεδομένων για τον εντοπισμό παραβάσεων, αξιοποιώντας τις πληροφορίες της ΑΑΔΕ, των υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου, της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, του μητρώου Ασφαλισμένων Οχημάτων του Επικουρικού Κεφαλαίου, της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος και του Taxisnet.

  Πηγή

  Newsroom
  Newsroomhttp://refreshnews.gr/
  Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
  Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
  Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ