Σάββατο, 29 Ιουνίου, 2024
More

    Έρευνα: Πόνος στη μέση – Η απλή συνήθεια που πρέπει να υιοθετήσετε

    Περίπου 800 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν πόνο στη μέση και επτά στους 10 που αναρρώνουν παρουσιάζουν υποτροπή μέσα σε ένα χρόνο.

    Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο Lancet, δείχνουν ότι το περπάτημα θα μπορούσε να έχει «βαθύ αντίκτυπο» στην κύρια αιτία του πόνου.

    «Δεν χρειάζεται να περπατάτε 5 ή 10 χιλιόμετρα κάθε μέρα για να έχετε αυτά τα οφέλη», δήλωσε ο Mark Hancock, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής φυσιοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Macquarie της Αυστραλίας, σύμφωνα με στοιχεία από τον Guardian.

    «Το σημαντικό που πρέπει να θυμάστε είναι να ξεκινάτε με σύντομους περιπάτους και στη συνέχεια να αυξάνετε σταδιακά την απόσταση και την ένταση καθώς αυξάνεται η φυσική σας κατάσταση. Το περπάτημα είναι μια χαμηλού κόστους, ευρέως προσβάσιμη και απλή άσκηση που μπορεί να κάνει σχεδόν ο καθένας, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική θέση, την ηλικία ή την κοινωνικοοικονομική κατάσταση» είπε.

    Τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα

    Ο Hancock δήλωσε ότι οι άνθρωποι που περπατούσαν τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα, κατά μέσο όρο 130 λεπτά την εβδομάδα, παρέμειναν χωρίς πόνο για σχεδόν διπλάσιο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με εκείνους που δεν έλαβαν καμία θεραπεία.

    Η λήψη τακτικών βημάτων βελτίωσε επίσης την ποιότητα ζωής τους και ο χρόνος που χρειάστηκε να πάρουν άδεια από την εργασία τους μειώθηκε σχεδόν στο μισό, πρόσθεσε.

    Στην πρώτη παγκοσμίως τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα του περπατήματος για την πρόληψη της επανεμφάνισης του πόνου στη μέση, οι επιστήμονες παρακολούθησαν 701 ενήλικες επί τρία χρόνια που είχαν πρόσφατα ένα επεισόδιο πόνου στη μέση.

    Οι μισοί από αυτούς συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα περπατήματος και σε εκπαιδευτικές συνεδρίες από φυσιοθεραπευτή, ενώ οι υπόλοιποι συμμετείχαν σε μια ομάδα ελέγχου και δεν τους παρασχέθηκε καμία συγκεκριμένη παρέμβαση.

    «Η ομάδα παρέμβασης είχε λιγότερα περιστατικά πόνου που περιόριζε τη δραστηριότητα σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου και μεγαλύτερο μέσο χρονικό διάστημα πριν υποτροπιάσουν, με διάμεσο όρο 208 ημέρες σε σύγκριση με 112 ημέρες», δήλωσε ο Hancock. “Ο κίνδυνος υποτροπής που απαιτούσε αναζήτηση περίθαλψης μειώθηκε σχεδόν στο μισό σε όσους συμμετείχαν στην ομάδα παρέμβασης.

    Τα αποτελέσματα της έρευνας

    «Τους δώσαμε έναν πρόχειρο οδηγό για την αύξηση των 30 λεπτών, πέντε φορές την εβδομάδα, σε διάστημα έξι μηνών. Μετά από τρεις μήνες, οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που συμμετείχαν περπατούσαν τρεις έως πέντε ημέρες την εβδομάδα για συνολικά 130 λεπτά κατά μέσο όρο».

    Και πρόσθεσε: «Δεν ξέρουμε ακριβώς γιατί το περπάτημα είναι τόσο καλό για την πρόληψη του πόνου στη μέση, αλλά πιθανότατα περιλαμβάνει τον συνδυασμό των ήπιων ταλαντωτικών κινήσεων, της φόρτισης και της ενδυνάμωσης των δομών και των μυών της σπονδυλικής στήλης, της χαλάρωσης και της ανακούφισης από το στρες και της απελευθέρωσης των ενδορφινών που προκαλούν “ευεξία”.

    Και φυσικά γνωρίζουμε επίσης ότι το περπάτημα συνοδεύεται από πολλά άλλα οφέλη για την υγεία, όπως η καρδιαγγειακή υγεία, η οστική πυκνότητα, το υγιές βάρος και η βελτίωση της ψυχικής υγείας».

    Η καθηγήτρια Kamila Hawthorne, πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Γενικών Ιατρών στο Ηνωμένο Βασίλειο, χαιρέτισε την έρευνα και δήλωσε ότι είναι «σημαντικό τα αποτελέσματα να ληφθούν υπόψη κατά την ανάπτυξη και επικαιροποίηση των κλινικών οδηγιών».

    Η Δρ Athalie Redwood-Brown, ανώτερη λέκτορας σωματικής δραστηριότητας και υγείας στο Πανεπιστήμιο Nottingham Trent, δήλωσε ότι τα ευρήματα έχουν «τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν την προληπτική φροντίδα, προσφέροντας μια επεκτάσιμη λύση που θα μπορούσε να ωφελήσει εκατομμύρια ανθρώπους».

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ