Το Μουσείο του Δρομοκαϊτείου ιδρύθηκε το 1995 και είναι το πρώτο νοσοκομειακό μουσείο στην Ελλάδα, δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει τις άγνωστες πτυχές μιας ιδιαίτερης κοινωνίας.
Aπό τον Βαγγέλη Καράλη
Μιας κοινωνίας που βρισκόταν πίσω από ψηλά τείχη και για πολλά χρόνια ήταν άγνωστη, προκαλώντας φόβο, που προερχόταν κυρίως από τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις της κοινωνίας απέναντι στην ψυχική ασθένεια. Η «Espresso» επισκέφτηκε τον χώρο του μουσείου και παρουσιάζει έργα ασθενών που κρύβουν ιδιαίτερες ιστορίες με συγκίνηση αλλά και πόνο.
Η υπεύθυνη του μουσείου Γεωργία Δουβίκα μιλώντας στην «Espresso» εξηγεί: «Μεταξύ των κατά καιρούς εισαχθέντων υπήρχαν και κάποιοι διακεκριμένοι σε διάφορους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως ποιητές, ζωγράφοι και γενικότερα ταλαντούχοι άνθρωποι, στους οποίους το ίδρυμα έδινε τη δυνατότητα και την άνεση να διατηρούν και να καλλιεργούν τις δεξιοτεχνίες τους, αλλά και πολλοί που δεν διέθεταν ακαδημαϊκή εκπαίδευση και μέσα από αυτές τις δυνατότητες εκδήλωσαν σε κάποιον τομέα το ταλέντο τους.
Στο Δρομοκαΐτειο φιλοξενήθηκαν πολλοί άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, μεταξύ των οποίων είναι οι εξής: Γεώργιος Βιζυηνός, Ρώμος Φιλύρας, Μιχαήλ Μητσάκης, Αρίστος Καμπάνης, ο ρεμπέτης Ανέστης Δελιάς και πολλοί άλλοι, που δέχθηκαν τις υπηρεσίες του νοσοκομείου στις δύσκολες στιγμές της ζωής τους».
Η ίδια επίσης εξηγεί τη σημασία που έχουν οι ημέρες των γιορτών για τους ασθενείς. «Στο Δρομοκαΐτειο οι γιορτινές μέρες ήταν πάντα σε προτεραιότητα, προκειμένου οι ασθενείς να απολαύσουν ένα εορταστικό περιβάλλον. Η περίοδος των Χριστουγέννων μπορεί να είναι ιδιαίτερα φορτισμένη και να επιβαρύνει συναισθηματικά τους ψυχικά ασθενείς, γιατί είναι υποχρεωμένοι να την περάσουν χωρίς την οικογένειά τους μέσα στον χώρο του ψυχιατρείου.
Για τον λόγο αυτό τόσο μέσα στον χώρο των κλινικών του νοσοκομείου όσο και στους ξενώνες που λειτουργούν έξω από αυτό δίνεται στους ασθενείς η δυνατότητα να στολίσουν τον χώρο που διαβιώνουν και παράλληλα γίνονται και γιορτινές εκδηλώσεις υπό την καθοδήγηση των γιατρών, νοσηλευτών, εργοθεραπευτών, ώστε ο ασθενής να βιώσει τη γιορτινή θαλπωρή των ημερών. Συγχρόνως λειτουργεί και bazaar με χριστουγεννιάτικες κατασκευές των ασθενών στο Νοσοκομείο Ημέρας, το οποίο βρίσκεται μέσα στον χώρο του Δρομοκαϊτείου.
Στο πλαίσιο αυτό θα ήταν μεγάλη επιτυχία η επαναλειτουργία του κινηματογράφου για τους ασθενείς μας στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου μας. Ομως, οι πόροι που διατίθενται έως σήμερα δεν επαρκούν για την εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων». Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας είχαμε την ευκαιρία να δούμε μερικά από τα έργα τέχνης, που το καθένα κρύβει τη δική του ιστορία.
{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}