Ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας διοργανώνει εργαστήρι υφαντικής για επιμορφωτές ΑμεΑ με την εκπαιδεύτρια υφαντικής και πρόεδρο του Συλλόγου Ελληνικής Υφαντικής Τέχνης ΗΛΑΚΑΤΕΙΑΙ κα. Μαρία Σγουρού.
Ομιλία κα.Μαρίας Σγουρού στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαϊδας με θέμα: “Προσεγγίζοντας τα μυστικά της Υφαντικής” και ώρα 06:00μ.μ.
Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν από 27-30 Μαρτίου στη βιβλιοθήκη του 3ου Γυμνασίου Πτολεμαϊδας.
«Προσεγγίζοντας τα μυστικά της υφαντικής». Εισήγηση με θέμα την Τέχνη του Αργαλειού:
Η Υφαντική ως πανάρχαια τέχνη βασίζεται στην κίνηση , τον ήχο, τον ρυθμό, την ζωγραφική, την εστίαση της προσοχής και την δεξιοτεχνία. Το άτομο μέσα από τη δημιουργία της υφαντικής δέχεται πολλά ερεθίσματα (δημιουργικά), ενώ ταυτοχρόνως πράττει. Η συνεχής ροή της επιμονής, υπομονής και επαναλήψεως οδηγεί το άτομο που ωριμάζει να μαθαίνει μ’ έναν διαδοχικό τρόπο. Έτσι ό,τι επιτυγχάνεται σε ένα στάδιο αποτελεί τη βάση για το επόμενο. Τα στάδια στα οποία καταρτίζεται, από το πιο απλό μέχρι το πιο πολύπλοκο, συνθέτουν μια ανοδική πορεία ώστε εάν το άτομο εξελίξει τα δυνατά σημεία του να μπορεί να εξελίξει και τα αδύνατα. Σε αυτό συμβάλλει ουσιαστικά και η ομαδοσυνεργατική δημιουργία κάνοντας τα άτομα να βιώνουν μια ανεξάρτητη, ευτυχισμένη και παραγωγική ζωή.
Μαρία Σγουρού
Πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνικής Υφαντικής Τέχνης “ΗΛΑΚΑΤΕΙΑΙ”
Η Μαρία Σγουρού γεννήθηκε το 1959 στο Βαθύ της Σάμου. Αρχικά σπούδασε Ασυρματίστρια του Εμπορικού Ναυτικού, αλλά στην πορεία την κέρδισε η Ελληνική Υφαντική Τέχνη την οποία διδάχτηκε στο Μουσείο Αγγελικής Χατζημιχάλη. Το 1995 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην υφαντική στον Ελληνικό Οργανισμό Μικρών-Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας (Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ.). Εργάστηκε 15 χρόνια ως εκπαιδεύτρια υφαντικής Α.με.Α στο Σικιαρίδειο Ίδρυμα, ενώ από το 2017 έχει αναλάβει το εργαστήριο Υφαντικής για Α.με.Α. στο Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ. Το 2016 ίδρυσε τον εξειδικευμένο Σύλλογο Ελληνικής Υφαντικής Τέχνης στην Ελλάδα -ΗΛΑΚΑΤΕΙΑΙ- του οποίου είναι και Πρόεδρος. Ο Σύλλογος έχει ως σκοπό τη διάδοση και διατήρηση της αρχαίας υφαντικής τέχνης μέσω διοργάνωσης διαλέξεων, σεμιναρίων και μαθημάτων στο αντικείμενο της υφαντικής. Τα έτη 2019-2022 συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Cross Warp-Threads Crossing the Warp”. Το πρόγραμμα είχε ως στόχο να προσφέρει θεωρητική γνώση και πρακτική άσκηση στην τέχνη της υφαντικής και απευθύνονταν τόσο σε άτομα με νοητικά προβλήματα, όσο και σε άτομα του γενικού πληθυσμού. Παράλληλα κάνει παρουσιάσεις στο ευρύ κοινό για τη διάσωση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που συνδέεται με την υφαντική τέχνη και οργανώνει-υλοποιεί σεμινάρια εκπαίδευσης στην υφαντική.