Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023
More

  Ερώτηση Βουλευτή Χ.Κάτανα για ρύθμιση για τα δάνεια σε Ελβετικό Φράγκο

  Χάρης Κάτανας

  [quote font=”tahoma” font_size=”18″ color=”#727272″ arrow=”yes” align=”left”]Προς :  Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού[/quote]

  Κύριε Υπουργέ,

  Η οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας έχει επιφέρει τεράστιο πρόβλημα ιδιαίτερα στους πολίτες με στεγαστικά δάνεια. Ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν 70.000 δανειολήπτες με ρήτρα Ελβετικού φράγκου. Το 2007 η ισοτιμία Ελβετικού φράγκου και Ευρώ ήταν στο 1,61. Το 2010, η ισοτιμία είχε διαμορφωθεί στο ισορροπεί γύρω από τα επίπεδα του 1.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος ενώ την περίοδο 2007-2008 τα συγκεκριμένα στεγαστικά δάνεια ήταν περί τα 7 δισ. ευρώ, τον Σεπτέμβριο του 2014 τα συνολικά υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο ήταν στα 8,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή παρά τις αποπληρωμές, το χρέος των δανειοληπτών συνεχίζει να ανεβαίνει. Η κατάσταση των δανειοληπτών μπορεί να χαρακτηρισθεί απελπιστική καθότι η αποπληρωμή των συγκεκριμένων δανείων έχει καταστεί πλέον αδύνατη και λόγω της πτώσης της αξίας της ακίνητης περιουσίας. Οι έχοντες δάνεια σε Ελβετικό φράγκο κινδυνεύουν με κατάσχεση όχι μόνο του υποθηκευμένου ακινήτου αλλά και της υπόλοιπης περιουσίας τους — στη περίπτωση που διαθέτουν.

  [ad id=”6783″]

  Η απελευθέρωση της ισοτιμίας του Ελβετικού φράγκου με το Ευρώ προκάλεσε μεγάλη υποτίμηση και σε νομίσματα άλλων χωρών της Ευρώπης. Ωστόσο γίνανε προσπάθειες για μετατροπή των δανείων από το φράγκο στα τοπικά νομίσματα. Η Ουγγαρία πέρυσι επέτυχε την μετατροπή σε φιορίνι δάνεια ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων έπειτα από παρέμβαση του πρωθυπουργού της χώρας. Στη ίδια λογική κινούνται και άλλες χώρες για κεφαλαιακή ενίσχυση των Τραπεζών που έχουν πληγεί και για τη ελάφρυνση των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο.

  Ερωτάστε:

  Υπάρχει σχεδιασμός νομοθετικής παρέμβασης για την ανακούφιση των πληγέντων από την ανατίμηση του Ελβετικού φράγκου;

  Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
  ΧΑΡΙΣΙΟΣ ΚΑΤΑΝΑΣ

  [ad id=”5586″]

  Newsroom
  Newsroomhttp://refreshnews.gr/
  Ενημέρωση | Ψυχαγωγία | Στείλε μας το άρθρο σου στο [email protected]
  Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
  Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
  spot_img

  Το Νο1 Ραδιόφωνο του Νομού Κοζάνης

  Άκου Δυνατά τις επιτυχίες του σήμερα στον Μελωδία 102.4.

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Enjoy exclusive access to all of our content

  Get an online subscription and you can unlock any article you come across.