Έσοδα 1,88 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις το 2025
Τα έσοδα ύψους 3,27 δισ. ευρώ από την παραχώρηση της Αττικής Οδού στη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ δίνουν εφέτος στο ΤΑΙΠΕΔ τη δυνατότητα να καταγράψει ρεκόρ εισπράξεων, αγγίζοντας τα 4,18 δισ. ευρώ.
Το ποσό αυτό είναι το υψηλότερο από το 2011, όταν ιδρύθηκε το Ταμείο με αποστολή την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τη συμβολή στη μείωση του δημοσίου χρέους.
Η εφετινή επίδοση αποτελεί σημαντικό άλμα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όπου τα έσοδα ανήλθαν σε 586,6 εκατ. ευρώ το 2022 και 497,3 εκατ. ευρώ το 2023, κυρίως λόγω εισπράξεων από το έργο του Ελληνικού και τη ΔΕΠΑ. Συνολικά, από το 2011 μέχρι σήμερα, τα έσοδα που έχουν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία μέσω του ΤΑΙΠΕΔ αγγίζουν τα 13 δισ. ευρώ, με την πρόβλεψη να φτάσουν τα 14,889 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2025.
Ωστόσο, τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις προβλέπεται να μειωθούν αισθητά τα επόμενα χρόνια. Για το 2026 αναμένονται έσοδα ύψους 178,4 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2027 μόλις 171,2 εκατ. ευρώ. Παρά τη μείωση αυτή, το 2025 θεωρείται καθοριστικό, καθώς αναμένεται να εισπραχθεί το σημαντικό ποσό των 1,881 δισ. ευρώ.
Κύριο σημείο αναφοράς για το 2025 θα είναι η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, η οποία εκτιμάται ότι θα αποφέρει 1,35 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Επίσης, σημαντικά έσοδα θα προέλθουν από την αξιοποίηση ακινήτων, την παραχώρηση του λιμανιού του Βόλου, την εκχώρηση δικαιωμάτων συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας, καθώς και την υποπαραχώρηση της μαρίνας Mega Yacht Κέρκυρας και της μαρίνας Αλίμου.
Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την προετοιμασία παραχωρήσεων περιφερειακών λιμένων και μαρινών, όπως η μαρίνα της Ιτέας, της Ζακύνθου, της Σκιάθου, του Μανδρακίου Ρόδου και της Καλαμαριάς. Σχεδιάζεται, επίσης, η αξιοποίηση τουριστικών ακινήτων με ιαματικές πηγές και άλλων περιουσιακών στοιχείων του χαρτοφυλακίου του Ταμείου.
Η μετάβαση στη νέα φάση διαχείρισης υπό το Υπερταμείο δημιουργεί αυξημένες προσδοκίες για αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Ταυτόχρονα, η απορρόφηση του ΤΑΙΠΕΔ και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από το Υπερταμείο σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στο πλαίσιο διαχείρισης των αποκρατικοποιήσεων, θέτοντας νέες προκλήσεις και ευκαιρίες για τη χώρα.