Στο τέλος Φεβρουαρίου ολοκληρώνονται οι υποβολές αιτήσεων χρηματοδότησης για τη δράση «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», η οποία έχει ως στόχο την ενίσχυση επιχειρηματικών σχεδίων υπό ίδρυση και νεοσύστατων επιχειρήσεων ΜμΕ, οι οποίες θα επενδύσουν ίδιους πόρους στη δραστηριότητα που προτίθενται να ασκήσουν και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης.

Σε ποιους απευθύνεται

  • Υπό ίδρυση και νεοσύστατες πολύ μικρές, μικρές, και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες θα δραστηριοποιηθούν ή δραστηριοποιούνται στους επιλέξιμους ΚΑΔ της πρόσκλησης.

  • Κατηγορία Α – Υπό ίδρυση: Επιχειρήσεις που θα συσταθούν από την ημερομηνία έκδοσης της προκήρυξης της δράσης έως και την πρώτη εκταμίευση της επιχορήγησης και θα δραστηριοποιηθούν αποκλειστικά σε επιλέξιμο/ους ΚΑΔ, καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου και μέχρι την αποπληρωμή της επένδυσης.
  • Κατηγορία Β – Νεοσύστατες: Με τον όρο νεοσύστατες ορίζονται οι επιχειρήσεις για τις οποίες δεν έχει παρέλθει 12μηνο συνεχούς λειτουργίας (δεν έχει παρέλθει 12μηνο από την ημερομηνία έναρξης της επιχείρησης στην ΑΑΔΕ έως και την ημερομηνία προκήρυξης της δράσης). Σημειώνεται ότι θα πρέπει να δραστηριοποιούνται αποκλειστικά σε επιλέξιμους ΚΑΔ της δράσης κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης, καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου και μέχρι την αποπληρωμή της επένδυσης.

Διευκρινίζεται ότι οι επιχειρήσεις οφείλουν να διαθέτουν τον ΚΑΔ επένδυσης πριν από την πρώτη εκταμίευση.

Ποσοστά ενίσχυσης

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 190 εκατ. ευρώ, ενώ ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 30 χιλ. ευρώ έως 400 χιλ. ευρώ. Το ποσοστό ενίσχυσης των αιτήσεων χρηματοδότησης είναι ενιαίο για όλες τις επιλέξιμες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων και ανέρχεται στο 45% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού.

Το ποσοστό της επιχορήγησης δύναται να αυξηθεί κατά:

  • 10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη περιοχή ή μικρά νησιά ή πυρόπληκτη ή σεισμόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή, με δήλωση κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης στο ΟΠΣΚΕ της σχετικής απόφασης σε ισχύ (ΦΕΚ) η οποία κατατάσσει την περιοχή υλοποίησης της επένδυσης σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες ή/και
  • επιπλέον κατά 5% με την επίτευξη του στόχου της απασχόλησης τουλάχιστον 1 ΕΜΕ (Ετήσια Μονάδα Εργασίας), τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης.

Η διάρκεια υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου θα είναι 24 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης.

Τι χρηματοδοτείται

Για τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού των προς χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων, επιλέξιμες βασικές κατηγορίες δαπανών είναι οι ακόλουθες:

  • Κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος.
  • Μηχανήματα – Εξοπλισμός.
  • Ψηφιακός Εξοπλισμός – Λογισμικό και υπηρεσίες Λογισμικού.

Συμπληρωματικά, ενδεικτικά ενισχύονται δαπάνες για:

  • Πιστοποίηση Συστημάτων Διασφάλισης Ποιότητας, Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, σύμφωνα με εθνικά εναρμονισμένα καθώς και λοιπά ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα,
  • προβολή εξωστρέφεια και διεθνοποίηση,
  • μεταφορικά μέσα,
  • μελέτες και συμβουλευτικές υπηρεσίες,
  • σχεδιασμός λογοτύπου και εταιρικής ταυτότητας.

Ενημερωθείτε καθημερινά για όλα όσα απασχολούν την καθημερινότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης στο SMEs Daily. Κάντε click ΕΔΩ, για να εγγραφείτε.