Το νέο νομοσχέδιο, που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 28 Απριλίου 2025, προβλέπει τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Παροχών, με σκοπό τον έλεγχο και την παρακολούθηση της κατεύθυνσης των επιδομάτων.
Όπως επεσήμανε και ο Υπουργός Οικονομικών σε τηλεοπτική του εμφάνιση σήμερα στην ΕΡΤ, στόχος της κυβέρνησης μέσω του νέου αυτού μηχανισμού είναι να διασφαλιστεί ότι τα επιδόματα καταλήγουν στους δικαιούχους και να υπάρξει συνολική εποπτεία της σχετικής διαδικασίας.
Η νέα πλατφόρμα θα συγκεντρώνει δεδομένα από όλα τα υπουργεία και φορείς, προσφέροντας πλήρη εικόνα για τους δικαιούχους, τα ποσά που λαμβάνονται ανά ΑΦΜ, καθώς και τα κριτήρια χορήγησης. Σκοπός είναι να επιτευχθεί μεγαλύτερη διαφάνεια και μια πιο ορθολογική κατανομή των κοινωνικών ενισχύσεων.
Το σύστημα θα λειτουργεί διαλειτουργικά με τις πλατφόρμες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), επιτρέποντας τη διασταύρωση εισοδηματικών και οικογενειακών στοιχείων για την εξασφάλιση ότι τα επιδόματα κατευθύνονται σε όσους πραγματικά τα χρειάζονται.
Η πλατφόρμα αναμένεται να καλύψει όλα τα είδη επιδομάτων, από αυτά του ΟΠΕΚΑ και του Υπουργείου Εργασίας, μέχρι το επίδομα θέρμανσης, αντιμετωπίζοντας την έλλειψη επικοινωνίας και συντονισμού μεταξύ των φορέων.
Τι ισχύει με τις αυξήσεις στα επιδόματα
Από το βήμα της ΔΕΘ πέρσι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφερθεί σε αυξήσεις στο επίδομα ενοικίου, στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και το επίδομα παιδιού με την προσθήκη, ειδικά για το τελευταίο περιουσιακά κριτήρια έτσι ώστε να το λαμβάνουν όσοι το έχουν πραγματικά ανάγκη.
Οι αυξήσεις αν και ανακοινώθηκαν το 2024 φαίνεται πως θα εφαρμοστούν το 2026 όταν και θα κάνει πρεμιέρα το Εθνικό Μητρώο Παροχών. Όσον αφορά το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν αλλαγές ενώ για το επίδομα ενοικίου θα τεθούν νέα περιουσιακά κριτήρια.
Οι αλλαγές
1. Επίδομα παιδιού
Ενοποιείται η δεύτερη και τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού σε μία, και έτσι αυξάνεται το επίδομα παιδιού της τρίτης εισοδηματικής κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά τέκνο σε 45 ανά τέκνο και 90 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα.
Έτσι οι πιο ευνοημένοι είναι οι δικαιούχοι που εντάσσονται στη δεύτερη και την τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού, εφόσον βέβαια θα πληρούν τα περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων που θα θεσμοθετηθούν.
Για μια οικογένεια με δυο παιδιά η ακίνητη περιουσία δεν θα υπερβαίνει τις 210.000 ευρώ και το αυτοκίνητο τα 1.600 κυβικά.
- Όσοι ήταν στην τρίτη εισοδηματική κατηγορία και έπαιρναν επίδομα 28 ευρώ τον μήνα για ένα παιδί τώρα θα παίρνουν 45 ευρώ.
- Όσοι είχαν δύο παιδιά και έπαιρναν 56 ευρώ τον μήνα, τώρα θα παίρνουν 90 ευρώ.
- Όσοι είχαν τρία παιδιά και έπαιρναν 112 ευρώ τον μήνα, τώρα θα παίρνουν 180 ευρώ,
- ενώ με τέσσερα παιδιά και εισόδημα της τρίτης κλίμακας, από τα 168 ευρώ που παίρνουν σήμερα, θα λαμβάνουν 270 ευρώ.
Το επίδομα παιδιού παρέχεται σε περισσότερες από 900.000 οικογένειες και αφορά πάνω 1,5 εκατ. παιδιά, ενώ η ετήσια δαπάνη ανέρχεται σε περίπου 1.050.000.000 ευρώ.
Καταβάλλεται σε 6 διμηνιαίες δόσεις με βάση τα στοιχεία της τελευταίας εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης.
2.ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
Με τη νέα χρονιά το ΕΕΕ αυξάνεται περαιτέρω κατά 16% από 216 ευρώ και 54 ευρώ, σε 250 ευρώ και 75 ευρώ για κάθε παιδί και αυξάνονται αναλόγως τα εισοδηματικά όρια, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης, κινητής περιουσίας και καταθέσεων.
Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί ήδη το Δεκέμβριο του 2023 αύξηση του ΕΕΕ από 200 σε 216 ευρώ (αύξηση 8%). Την οικονομική ενίσχυση λαμβάνουν περίπου 500.000 δικαιούχοι.
Στο ΕΕΕ υπάρχουν και σήμερα περιουσιακά κριτήρια τα οποία θα εφαρμοστούν και στα άλλα επιδόματα. Σήμερα λοιπόν το δηλούμενο εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 5.832 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού.
Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.
3. ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΤΕΓΑΣΗΣ
Το επίδομα στέγασης αυξάνεται από τα 70 ευρώ, σε 125 ευρώ και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας, πλέον αύξησης 30% για κάθε τέκνο, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων, ενώ εισάγεται και κριτήριο κινητής περιουσίας.
Το επίδομα στέγασης δίδεται σε περίπου 260.000 νοικοκυριά που πληρώνουν ενοίκιο για την κύρια κατοικία τους και ο δικαιούχος πρέπει να πληροί εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία.
Σήμερα επίδομα λαμβάνουν όσοι το συνολικό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.
Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.
Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Στο εισοδηματικό όριο για την επιδότηση ενοικίου δεν προσμετρώνται τα ποσά του Επιδόματος Παιδιού, τα μη ανταποδοτικά αναπηρικά επιδόματα και το επίδομα αναδοχής.
Όσον αφορά τα περιουσιακά κριτήρια που ήδη ισχύουν, η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως των 180.000 ευρώ.
Τα όρια καταθέσεων για κάθε τύπου νοικοκυριού είναι τα ακόλουθα (συμπεριλαμβάνονται καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα κτλ), δεν μπορούν να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενα κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.
Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.