Ανακοινώθηκε ο πληθωρισμος στην Ελλάδα από την Eurostat.
Στο 3,1% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο, από 3% το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat.
Αντιθέτως, στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,2% από 2,3% τον προηγούμενο μήνα, ενισχύοντας τις προσδοκίες των αγορών για νέα μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη συνεδρίαση της 17ης Απριλίου.
Σε επίπεδο επιμέρους κατηγοριών, οι υπηρεσίες παραμένουν η βασική πηγή πληθωριστικών πιέσεων, με ετήσιο ρυθμό αύξησης 3,4% τον Μάρτιο, αν και ελαφρώς χαμηλότερο από το 3,7% του Φεβρουαρίου. Ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός, με αύξηση 2,9%, έναντι 2,7% τον προηγούμενο μήνα. Σταθερά παρέμειναν τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά στο 0,6%, ενώ στον αντίποδα, η ενέργεια κατέγραψε πτώση κατά 0,7%, από άνοδο 0,2% τον Φεβρουάριο.
Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί την ενέργεια και τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα, μειώθηκε επίσης στο 2,4% από 2,6% τον Φεβρουάριο, υποδεικνύοντας ευρύτερη αποδυνάμωση των πληθωριστικών πιέσεων στην ευρωζώνη.
Εντονότερη της αναμενόμενης ήταν η επιβράδυνση του πληθωρισμού στη Γερμανία, όπου οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,3% σε ετήσια βάση, σταθερά σε σχέση με τους δύο προηγούμενους μήνες. Παρόμοια εικόνα καταγράφεται και στη Γαλλία και την Ισπανία, όπου ο πληθωρισμός κινήθηκε χαμηλότερα των αναλυτικών προβλέψεων. Αντίθετα, στην Ιταλία, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν, υπερβαίνοντας το 2% για πρώτη φορά από το 2023.