Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
More

  Εβδομαδιαία πτώση 3,24% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

  Με πτώση 3,24% έκλεισε η αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών την εβδομάδα που τελειώνει. Η αναβάθμιση από τη Moody’s δεν μπόρεσε να αλλάξει τα δεδομένα στη χρηματιστηριακή αγορά αφού η πτώση ακύρωσε το όποιο θετικό αντίκτυπο ενός τέτοιου σημαντικού γεγονότος.

  Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του X.A, Γιάννο Κοντόπουλο, η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, δεν μπορεί να τιμολογηθεί πλήρως, αν δεν έρθουν οι απαιτούμενες επενδυτικές ροές, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει δύο τουλάχιστον οίκοι αξιολόγησης, ενός επιπέδου και πάνω, να δώσουν την επενδυτική βαθμίδα.

  Την ίδια ώρα ένα μπαράζ αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης και θετικών συστάσεων από ξένους επενδυτικούς οίκους δέχονται οι τράπεζες το τελευταίο διάστημα.

  Η Fitch αναβάθμισε κατά μία βαθμίδα το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των Eurobank, Πειραιώς και Εθνικής. Αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών και από τη Moody’s, η οποία μάλιστα έδωσε επενδυτική βαθμίδα σε ΕΤΕ και Eurobank (Baa3) για τις καταθέσεις τους και αναφέρεται στις καλές προοπτικές των ελληνικών τραπεζών να διατηρήσουν τις σχετικά καλές επιδόσεις για τα επόμενα δύο χρόνια, το οποίο θα ενισχύσει επίσης την κεφαλαιακή τους βάση και τη δυνατότητα απορρόφησης ζημιών. Citigroup, JP Morgan, Morgan Stanley και Goldman Sachs ανανεώσαν την “ψήφο” εμπιστοσύνης τους στις ελληνικές τράπεζες.

  Στις διεθνείς αγορές, οι επενδυτές αποσύρονται από τις μετοχές με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Δεκέμβριο καθώς η προοπτική να διατηρηθούν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα τα επιτόκια για μεγαλύτερο διάστημα αυξάνει τον κίνδυνο ύφεσης, σημειώνουν αναλυτές της Bank of America.

  Έντονα ανοδικά, κινήθηκαν οι αποδόσεις στην αγορά ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 και πλέον ετών, ενώ σε υψηλό 12 ετών ανήλθε η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου. Οι αποδόσεις των ομολόγων σκαρφαλώνουν σε πολυετή υψηλά μετά τις σαφείς ενδείξεις ότι η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve, σχεδιάζει να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο του αναμενομένου χρονικό διάστημα. Επιπλέον, η αγορά τιμολογεί ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα παραμείνει πάνω από το 3% τα επόμενα δύο χρόνια.

  Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 1.217,75 μονάδες, έναντι 1.258,58 μονάδων της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας εβδομαδιαία πτώση 3,24%, από τις αρχές Σεπτεμβρίου υποχωρεί σε ποσοστό 7,22%, ενώ από τις αρχές του 2023 καταγράφει κέρδη 30,97%.

  Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 2,91%, ενώ από τις αρχές του έτους παρουσιάζει κέρδη 32,05%.

  Ο δείκτης FTSE MID έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 4,65% και από την αρχή του 2023 ενισχύεται σε ποσοστό 38,89%.

  Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 3,76%, ενώ από τις αρχές του έτους κερδίζει 47,75%.

  Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδος διαμορφώθηκε στα 517,462 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 103,492 εκατ. ευρώ από 125,885 εκατ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα.

  Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς την εβδομάδα αυτή μειώθηκε κατά 2,535 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 82,550 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους είναι αυξημένη κατά 16,688 δισ. ευρώ.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Newsroom
  Newsroomhttp://refreshnews.gr/
  Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
  Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
  Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ