Εξημερώνοντας τη Φύση και συνδέοντας απομακρυσμένες κοινότητες: Η νέα σειρά του Discovery αναδεικνύει καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις
Οι ψηφιακές τεχνολογίες βοηθούν τους ανθρώπους να ζουν σε καλύτερη αρμονία με τη φύση, από την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής έως την παροχή ταχύτατου ίντερνετ σε απομακρυσμένες κοινότητες, όπως δείχνει το τελευταίο επεισόδιο της σειράς του Discovery “Being Digi-Sapiens”.
Το τρίτο επεισόδιο με τίτλο “Συνδέοντας με τη Φύση” ακολουθεί τη Σουηδή εφευρέτρια, ρομποτική μηχανικό και YouTuber Simone Giertz καθώς ταξιδεύει στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα, δοκιμάζει ένα καινοτόμο σύστημα για την ανίχνευση και κατάσβεση δασικών πυρκαγιών πριν ξεφύγουν εκτός ελέγχου. Στη Φινλανδία, επισημαίνει πώς το 5G είναι όχι μόνο γρήγορο, αλλά υποστηρίζει και αξιόπιστο Wi-Fi σε δύσκολα προσβάσιμα μέρη.
Αθήνα, Ελλάδα: Τεχνολογίες που προειδοποιούν για ακραία καιρικά φαινόμενα και προστατεύουν τα δάση
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά. Στην Ελλάδα, οι συχνότεροι καύσωνες αυξάνουν τον κίνδυνο ανεξέλεγκτων δασικών πυρκαγιών. Όταν η παρουσιάστρια της σειράς ταξιδεύει στην Αθήνα, μαθαίνει για δύο τεχνολογίες που βοηθούν στον μετριασμό των επιζήμιων επιπτώσεων των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Η έγκαιρη πρόβλεψη επικίνδυνων καιρικών φαινομένων δίνει στους ανθρώπους χρόνο να προετοιμαστούν πριν χτυπήσει η καταστροφή. Η Huawei ανέπτυξε ένα AI σύστημα πρόβλεψης καιρού που ονομάζεται Pangu Weather, το οποίο έχει αποδειχθεί ικανό στην πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων. “Δημιουργήσαμε ένα υβριδικό σύστημα που ενσωματώνει τα πλεονεκτήματα της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και των συμβατικών μεθόδων”, δηλώνει η Dr. Lingxi Xie, senior researcher της Huawei η οποία εργάστηκε στην ανάπτυξη του Pangu Weather. “Οι αλγόριθμοι AI του Pangu θα προβλέπουν με ακρίβεια ακραία καιρικά φαινόμενα”, προσθέτει.
Το Pangu Weather είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων Καιρού (ECMWF). το οποίο χαρακτηρίζει την τεχνολογία του Pangu Weather ως «πολλά υποσχόμενη».
Αν και η προειδοποίηση για καύσωνα είναι χρήσιμη, δεν είναι από μόνη της αρκετή για να προστατέψει τα ελληνικά δάση από τη φωτιά. Στο Δάσος Συγγρού, ένα δασώδες δημόσιο πάρκο στην Αθήνα, η Huawei έχει συνεργαστεί με εταίρους για την ανάπτυξη μιας λύσης που συνδυάζει αισθητήρες καπνού και θερμότητας, drones και AI για την ανίχνευση πυρκαγιών σε πρώιμο στάδιο, πριν αυτές ξεφύγουν από τον έλεγχο. Περισσότεροι από 500 αισθητήρες παρακολουθούν το κτήμα μέρα και νύχτα για καπνό, σωματίδια στον αέρα, ξηρότητα ή μη φυσιολογικές θερμοκρασίες.
Η Giertz είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει στο Δάσος Συγγρού μια αναβαθμισμένη έκδοση του συστήματος ανίχνευσης πυρκαγιών. Το σύστημα αυτό, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη start-up PROBOTEK και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) στο πλαίσιο του έργου TECH4ALL project, δεν ανιχνεύει μόνο τις πυρκαγιές, αλλά παρέχει και ανάλυση εξάπλωσης φωτιάς, σχεδιασμό εκκένωσης και προγραμματισμό διαδρομών για πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα. Μπορεί επίσης να υπολογίσει πόσοι άνθρωποι στην περιοχή θα επηρεαστούν από τη φωτιά και να στείλει εξατομικευμένες ειδοποιήσεις μέσω εφαρμογής στα κινητά των κατοίκων, προτείνοντας διαδρομές εκκένωσης βάσει των σχεδίων πολιτικής προστασίας του δήμου.
Χρησιμοποιώντας ράβδους καπνού, η Simone δοκιμάζει την ταχύτητα απόκρισης του συστήματος πυροπροστασίας στο Δάσος Συγγρού.
Φινλανδία: ευρυζωνικό διαδίκτυο υψηλής ποιότητας σε μια χώρα δασών και λιμνών
Η παροχή διαδικτύου υψηλής ποιότητας σε αραιοκατοικημένες περιοχές μπορεί να αποτελέσει τεράστια πρόκληση. Οι οπτικές ίνες, που αποτελούν το χρυσό πρότυπο στα γρήγορα οικιακά δίκτυα, συχνά θεωρούνται πολύ ακριβές για ανάπτυξη σε πιο απομακρυσμένες τοποθεσίες. Αυτή η ανισότητα στην πρόσβαση στο διαδίκτυο, που διαχωρίζει μεγάλες πόλεις και αγροτικές περιοχές, δημιουργεί μια μορφή “ψηφιακού χάσματος” και έναν πολιτικό πονοκέφαλο για κυβερνήσεις και παρόχους δικτύων παγκοσμίως.
Όταν ταξιδεύει σε αγροτικές περιοχές της Φινλανδίας, η Simone ανακαλύπτει ότι η Huawei αναβαθμίζει τον εξοπλισμό 4G σε 5G. Σε αντίθεση με το 2G, 3G ή 4G, το 5G λειτουργεί σε πολλαπλές συχνότητες, συμπεριλαμβανομένης της υπο-gigahertz συχνότητας. Μία από τις συχνότητες 5G που χρησιμοποιούνται στη Φινλανδία, τα 700 MHz, επιτρέπει στους πύργους κεραιών να παρέχουν σήμα σε τεράστιες περιοχές. Τα αγροτικά σπίτια, εξοπλισμένα με συσκευές CPE (εξοπλισμός πελάτη, επίσης γνωστός ως δρομολογητές 5G), μετατρέπουν το σήμα 5G σε Wi-Fi υψηλής ποιότητας, αρκετά δυνατό ώστε να υποστηρίζει ταυτόχρονα cloud gaming, βιντεοκλήσεις και άλλες εφαρμογές που χρησιμοποιούν τυπικές οικογένειες. Με το 5G, η Φινλανδία βγαίνει από τη δασώδη απομόνωση όσον αφορά την ευρυζωνική σύνδεση.
Με ένα από τα καλύτερα ποσοστά κάλυψης 5G στην Ευρώπη, η Φινλανδία είναι ένα πρότυπο για τα οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού. Οι πρόσφατες επιτυχίες περιλαμβάνουν το επιτυχημένο τεστ ταχύτητας 10 Gbit του παρόχου DNA, την εμπορική κυκλοφορία του δικτύου 50G PON από τον τοπικό πάροχο Lounea, καθώς και τη λύση εικονικής μπαταρίας του παρόχου Elisa, όπου οι εφεδρικές μπαταρίες των σταθμών βάσης χρησιμοποιούνται για την εξισορρόπηση του ηλεκτρικού δικτύου.
Simone Giertz, παρουσιάστρια της σειράς
Η Simone Giertz είναι Σουηδή εφευρέτρια που έγινε γνωστή μέσω του YouTube, δημιουργώντας ευφάνταστα ρομπότ και πιο πρόσφατα λανσάροντας τη δική της επιχείρηση σχεδιασμού προϊόντων, τη Yetch. Το ιδιόρρυθμο χιούμορ και το καινοτόμο πνεύμα της Simone συνδυάζουν την ψυχαγωγία με την πληροφόρηση.
Το “Being Digi-Sapiens” είναι μια σειρά βίντεο που επιδεικνύει την αξία που φέρνει η τεχνολογία στις ζωές των Ευρωπαίων πολιτών. Αναδεικνύει τη συνεργασία της Huawei με εταίρους για την ανάπτυξη μιας πιο έξυπνης, υγιέστερης και πιο βιώσιμης ζωής. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η νοημοσύνη – “η δημιουργία έξυπνων συστημάτων” – είναι παγκόσμιες τάσεις. Η συνδεσιμότητα αποτελεί το θεμέλιο του ψηφιακού μετασχηματισμού και αυτό τοποθετεί τους παρόχους υποδομών ΤΠΕ, όπως η Huawei, στο κέντρο των καινοτομιών που μεταμορφώνουν τον κόσμο μας.
Ολόκληρω το επεισόδιο (Για Ελλάδα 1:22-7:27):
{https://www.youtube.com/watch?v=6MogEQSRVuE&ab_channel=DiscoveryUK}