Διαγραφές οφειλών 3,61 δισ. ευρώ προς το Δημόσιο και προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Ανοδική πορεία καταγράφει ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, με τη συνολική αξία των ρυθμισμένων αρχικών χρεών να ανέρχεται στα 11,42 δισ. ευρώ και τον αριθμό των επιτυχών ρυθμίσεων να φτάνει τις 34.872. Τον Απρίλιο του 2025, οι νέες ρυθμίσεις ανήλθαν σε 513 εκατομμύρια ευρώ, μέσα από 1.439 συμφωνίες, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική του μηχανισμού.
Ο αριθμός των νέων αιτήσεων παρουσίασε επίσης σημαντική κινητικότητα, με 5.480 υποβολές τον Απρίλιο και 2.850 εξ αυτών να ολοκληρώνονται οριστικά. Παράλληλα, 3.494 ευάλωτα νοικοκυριά επωφελήθηκαν από τη θεσμοθετημένη υποχρεωτικότητα ρυθμίσεων, ενώ 191 οφειλέτες κατάφεραν να αναστείλουν προγραμματισμένους πλειστηριασμούς μέσω του μέτρου προκαταβολής.
Η λειτουργία του μηχανισμού οδήγησε σε διαγραφές οφειλών ύψους 3,61 δισ. ευρώ προς το Δημόσιο (ΑΑΔΕ και ΚΕΑΟ) και προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων), με το μέσο “κούρεμα” να διαμορφώνεται στο 15% για το Δημόσιο και στο 30,4% για τους ιδιώτες πιστωτές. Μάλιστα, σχεδόν οι μισές οφειλές προς χρηματοπιστωτικούς φορείς εξασφάλισαν μείωση άνω του 30%.
Από τις 30 Απριλίου 2025, τέθηκε σε πλήρη λειτουργία η αναβαθμισμένη πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, με στόχο τη διεύρυνση της πρόσβασης για περισσότερους πολίτες, συμπεριλαμβανομένης της μεσαίας τάξης. Οι παρεμβάσεις ενισχύουν τη δυνατότητα ρύθμισης χρεών με βιώσιμους όρους, χωρίς να απαιτείται η συναίνεση των πιστωτών, εφόσον ο οφειλέτης πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Κομβικό σημείο της νέας διαδικασίας αποτελεί ο διπλασιασμός των οικονομικών κριτηρίων για οφειλέτες με καθυστερούμενες οφειλές έως 300.000 ευρώ.
Στο μεταξύ, στο μέτωπο των διμερών ρυθμίσεων δανείων, οι τέσσερις μεγαλύτεροι Servicers της χώρας (Intrum, Cepal, DoValue, Qquant) προχώρησαν σε ρυθμίσεις ύψους 230 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο, που αντιστοιχούν σε 4.687 οφειλέτες. Από αυτές, το 41% αφορούσε στεγαστικά δάνεια, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική στόχευση για τη διατήρηση της πρώτης κατοικίας και την αποτροπή κοινωνικών επιπτώσεων.