Τα σπανακοπιτάκια είναι ένα αγαπημένο σνακ ή ορεκτικό, εύκολο στην παρασκευή του και ιδιαίτερα νόστιμο. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές, αλλά η κλασική συνταγή παραμένει αγαπημένη.
Υλικά για τη συνταγή
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 πακέτα (283 γρ.) κατεψυγμένο ψιλοκομμένο σπανάκι, ξεπαγωμένο και στραγγισμένο
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο άνηθο ψιλοκομμένο
- 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 πακέτα (113 γρ.) φέτα τριμμένη
- 4 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
- αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο για γεύση
- 1 ½ πακέτo (450 γρ.) φύλλο κρούστας
- 34ο γρ. βούτυρο, λιωμένο
Οδηγίες
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς C.
- Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε αργά μέχρι να μαλακώσουν.
- Ανακατέψτε το σπανάκι, τον άνηθο και το αλεύρι. Μαγειρέψτε μέχρι να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος της υγρασίας, για περίπου 10 λεπτά.
- Αποσύρετε από τη φωτιά.
- Ανακατέψτε τη φέτα, τα αυγά, το αλάτι και το πιπέρι.
- Ξεχωρίστε 1 φύλλο κρούστας από το πακέτο. Τοποθετήστε το σε μια επίπεδη επιφάνεια εργασίας. Αλείψτε ομοιόμορφα το φύλλο κρούστας με μια ελαφριά στρώση βουτύρου.
- Τοποθετήστε ένα άλλο φύλλο κρούστας πάνω από το βουτυρωμένο φύλλο κρούστας. Πατήστε τα φύλλα κρούστας μαζί. Κόψτε τα στρωμένα φύλλα κρούστας σε μακριές λωρίδες. (Κρατήστε την υπόλοιπη στοίβα φύλλων κρούστας καλυμμένη με πλαστική μεμβράνη για να μην στεγνώσουν).
- Τοποθετήστε 1 λωρίδα φύλλου κρούστας στην επιφάνεια εργασίας με το ένα άκρο να προς το μέρος σας. Τοποθετήστε μια γερή κουταλιά της σούπας γέμιση. Διπλώστε τη δεξιά κάτω γωνία πάνω από τη γέμιση προς την αριστερή άκρη για να σχηματίσετε ένα τρίγωνο. Συνεχίστε να διπλώνετε το τρίγωνο μέχρι να φτάσετε στο τέλος του φύλλου.
- Επαναλάβετε τα παραπάνω βήματα με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας και τη γέμιση.
- Τοποθετήστε τα σπανακοπιτάκια σε ένα μεγάλο ταψί. Αλείψτε με το υπόλοιπο βούτυρο.
- Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι το φύλλο κρούστας να ροδίσει, για 45 λεπτά έως 1 ώρα.